Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalna televizija
Povratak na članak

Digitalno doba stiže u metropolu

Kućanstava u Zagrebu te Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, 5. listopada prelazi na digitalni TV signal

Komentari 21

VI
Vito
08:11 04.10.2010.

Pogledajte sliku televizijskog tornja na Sljemenu. Na 1035 metara parkiralište za lijenčine, a država odredila da je Medvednica park prirode. Toliko joj znači priroda. Da, nije nacionalni park, ali ipak ima nekakav naslov parka prirode. Što li tek rade pode po običnim šumama koje nisu pod nikakvom zaštitom?

VL
KR
kreont
10:07 27.09.2010.

Za ovaj sav sex & politics na HRT 1,2,3 nije nam trebalo digitalno.

VL
NO
nozvo
07:57 27.09.2010.

Zasto niko ne pise o starim antenskim instalacijama u zgradama? Zasto niko ne upozorava na to? Bas me zanima koko ce to izgledat kada vide da u pola zgrada u Zg digitalnog signala NEMA bez obzira imali DVBT kutiju ili ne! Objasni predstavniku stanara koji ima 70 i kusur da antena na zgradi ne valja i da ne prima digitalni signal!

VL
BU
BukiZG
10:03 27.09.2010.

Zašto nitko ne spominje OTV, Z1 i ostale lokalne programe. Zna li netko kada će oni na digitaliju ?

VL
DU
Deleted user
10:06 27.09.2010.

Antena je antena i signal je signal, antena ce ga primiti kakva god da je. Razlika je samo sto se prenosi u tom signalu. Prije je to bio analogni program, a sada je digitalni. Signal sam po sebi niti nije digitalan, to je sinusoida, radio val, a on nije digitalan. Stvar je do informacija, one su sada digitalno kodirane. Ono sto bi moglo omesti prijem su razna pojacala koja mozda postoje na tim starim instalacijama. Ona su radjena za analogni signal i ako utjecu na frekvencije na kojima sada ide signal sa digitalnim programom onda ce biti problema jer ce to pojacalo previse ostetiti digitalni program.

VL
SN
sneacker
10:22 27.09.2010.

nozvo je napisao/la: Zasto niko ne pise o starim antenskim instalacijama u zgradama? Zasto niko ne upozorava na to? Bas me zanima koko ce to izgledat kada vide da u pola zgrada u Zg digitalnog signala NEMA bez obzira imali DVBT kutiju ili ne! Objasni predstavniku stanara koji ima 70 i kusur da antena na zgradi ne valja i da ne prima digitalni signal! ----------------------------- Jer to nema veze. Bitan je DVB-T prijamnik. Digitaln signal ces primati i preko komada zice ili preko obicne stap antene (radijske recimo).

VL
Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
10:47 27.09.2010.

nozvo Za imati dobru sliku na analognoj tehnologiji je potrebno 50 dB signala nad sumom, oko 300 uV. Za digitalan prenos je dosta manje od 20 db , 10 uV, znaci 30 puta manje. Stara antena je dobra i kakoo kaze sneacker, komad zice je dosta.

VL
Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
10:54 27.09.2010.

Solo761 Uvjek se radi o radiovalovima, razlika je u modulaciji i nista nebi smijelo smetati za dobar prijem, ako je to bilo za analogni signal dobro.

VL
OB
-obrisani-
11:47 27.09.2010.

Sve je to dobri stari analogni signal. Malo drugačije moduliran.

VL
Avatar deziderij
deziderij
15:58 27.09.2010.

Jad i tuga od digitalnog doba, a stiže i u metropolu. Krenulo je s nama, u Primorsko-goranskoj županiji, a rezultati su takvi da žalim za analognom televizijom. U ovoj lopovsko-prevarantskoj državi nema ni jednog poteza od strane države a da nije na štetu stoke sitnog zuba. Kupio sam onaj dodatni uređaj, smeće iz Kine, bez kojeg nema ni slike ni programa. Sad je ta slika izlomljena, skoro svakim danom a tona, ili nema ili krči a sve skupa me koštalo živaca, daleko više nego onih 250 kuna koliko sam morao platiti za kinesko smeće. Netko je, u ovoj lopovskoj zemlji, ubrao vrhnje na kineskim uređajima koje su nam prodali po desetorostrukoj cijeni. I naravno, po već ustaljenoj praksi i šemi, neće nikada nitko odgovarati - jer krivca nema. Kriv je jedino Bog koji nas drži na ovoj Zemlji i jedino se Njemu i možemo žaliti. Jer kako se žaliti, i kome, u državi koja je pokrovitelj svih mogućih afera i lopovluka pa tako i ove \"napredne digitalne tehnologije ?\" Eto to je digitalno doba i \"napredak\" od kojeg mi se u drobu prevrče.

VL
RO
RollingStones
17:47 27.09.2010.

deziderij Ti stvarno nemas srece. Ovog ljeta sam u Gorskom Kotaru montirao par prijemnika za digitalnu televiziju i slika je odlicna svuda, puno bolja nego je bola analogna i vise prijemnika na jednu antenu, to prije nije islo bez pojacala.

VL
NE
nettko
13:57 28.09.2010.

digitalni signal $$$$$$$$$$$ moju babu zanima tko je tu kome dao $$$ jer vani je sunčano a na 15 godišnjem samsungu snijeg pa sad gleda rts.................

VL
RO
RollingStones
20:12 28.09.2010.

Bull Zbog tehnickih razloga, analogno emitiranje slike je vec nestalo u vecem djelu Evrope i nestat ce svuda. Televizijske frekvencije su podjeljene na kanele od 8 MHz. U analognom emitiranju potrebno je 8 MHz za 1 program. U digitalnom prenosuu imas 6 programa u jednom kanalu, ili dva programa u visokoj rezoluciji. Evo ti jedan od razloga.

VL
DE
demokršćanin
21:37 28.09.2010.

DALJINSKI UPRAVLJAČI! Država se hvali i oglašava preko HRT-a način spajanja i uključivanja digitalnog prijemnika na TV prijamnike u kojima nije ugrađen digitalni prijamnik.No nigdje se ne spominje da je potrebno imati dva daljinska upravljača koji stvaraju korisnicima TV prijamnika poteškoće,a naročito starijoj i tehnički nedovoljno upućenoj populaciji.Osim toga kod različitih digitalnih prijamnika dolazi do pregrijavanja samog uređaja i blokiranja njegovog rada jer ga gledatelji ne isključuju u vremenu kada ne gledaju TV program.Na sve ovo nitko ne upozorava pa dolazi do razočaranja i ljutne na digitalizirani TV prijam.

VL
DJ
djakovl4
23:43 28.09.2010.

Ja sam kupio dvb-t još prošle godine jer me je zezala vanjska antena sa pojačalom i rotorom.Uvijek je bila neka sjena.Sada imam perfektnu sliku i ton.Kontrast i boja su neusporedivo bolji a i boja tona.Ljudi lupetaju gluposti.Neka na svom TV-u pogledaju digitalnu i analognu sliku pa će vidjeti razliku ako nisu farbenblindi.Ja sam priključio i kompjuter na HDMI i gledam filmove u visokoj rezoluciji.

VL
RO
RollingStones
07:02 29.09.2010.

djakovl4 Mozes ti prikljuciti computer na DVBT, ali ako program nije emitiran u visokoj rezoluciji, nemas nista bolju sliku. To ti se samo cini, zato sto tvoj monitor ima bolju rezoluciju od televizora. Zasad ima smo par programa u Evropii koji su HD, mislim da u Hrvatskoj jos nema. Za programe HD, potrebna je emisija HD i prijemnik HD, inace nista nije High Definition.

VL
JS
ja sam gladan
21:04 29.09.2010.

demokrš. Imaš pravo. Na stolu imam veliku zdjelu, koja je nekad služila za voće. Sad je u njoj deset daljinskih. Raznoraznih kablova , priključaka, kao da sam u skladištu elektromaterijala. Sve razmišljam da to sve pobacam u smeće,dosta mi je te silne aparature i zraćenja. Kaj to ne \"digitaliziraju\" i ne naprave sve u jednom.Iako imam TV sa DVB-T , HD, PC, DDR, CDR, kabelsku, ipak mi je previše kablovinja i aparature. Proizvode li se još uvijek obične svijeće? Vraćam se prirodi.

VL
VI
Vito
09:26 01.10.2010.

Ne zaboravite da nam za te kupone nude MPG2, iako će takav signal nesatti u EU već 2013 godine. Oni već emitiraju na MPG4 programu, što kod nas znači nekoliko stotina kuna više od onog što nude za MPG2 signal kojeg naši emitiraju. No, glavno da nam država služi kao odlagalište tehnološkog smeća svijetskih sila.

VL
Avatar ludi kekec
ludi kekec
17:06 03.10.2010.

Nadnaslov: kupona ili vaučera od njih 1,173.384 dosad je iskorišteno za kupnju digitalnih prijamnika Što to znači??? bravo za novinara...

VL
VI
Vito
08:47 05.10.2010.

Toranj (odašiljač) na Sljemenu visok je 169 metara. Izgrađen je 1976., i od tada do danas samo je jednom doživio teško oštećenje. Prije toga, 1976. godine pušten je u pogon, iako je beton već nakon prve kiše puštao vodu i i zbog toga nikad nije otvoren restoran tamo predviđen. U stvarnosti bi ovo trebalo srušiti i izgraditi kvalitetnijim betonom. Ovako je to samo trošak bez mogućnosti popravka i stavljanja u korisne svrhe.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.