Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korejski Biro 121

Digitalni ratnici Kim Jong-una napali Ameriku

Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
29.12.2014.
u 13:15

Računalnim je napadima moguće potpuno paralizirati pojedinu zemlju

Premijera američke komedije “Intervju” koja je na Božić zaigrala u nekoliko desetaka kinodvorana u SAD-u vjerojatno bi pala u zaborav već za nekoliko mjeseci da upravo ovaj film nije razbuktao prvi polujavni informatički rat na svijetu. Izbio je rat između Sjeverne Koreje i SAD-a, u kojemu doduše nije ispaljen nijedan metak niti je prolivena ijedna kap krvi, ali su financijske posljedice za obje strane u sukobu bile prilično teške.

Regrutirani u mladosti

Nezadovoljni u najmanju ruku izrugivanjem Kim Jong-una, Sjeverna Koreja svojim je hakerskim postrojbama upala u Sonyjev računalni sustav i javno objavila cijeli niz informacija. Od nacrta scenarija, preko privatne komunikacije i e-mailova najviših dužnosnika, do brojeva bankovnih računa tisuća osoba povezanih sa Sonyjem, među kojima su i neke zvijezde poput Sylvestera Stallonea. Sony je prestravljeno otkazao premijeru ''Intervjua'', no nakon što je Obama to nazvao pogrešnim potezom, film je pušten u javnost. Istodobno, SAD je pokrenuo cyber-akcije protiv Pyongyanga. U nekoliko navrata potpuno je srušena internetska mreža Sjeverne Koreje, ušlo se u neka od njihovih računala...

Iako sve ovo na prvi pogled zvuči kao igrarija, stvar je puno ozbiljnija i pokazuje u kojem će se smjeru ratovi budućnosti razvijati. Računalnim napadima moguće je neprijatelju nanijeti golemu štetu koja se ne ograničava samo na javno objavljivanje njegovih komunikacija već je stvar znatno dublja. Upadom u računalni sistem pojedine države ili kompanije moguće je razbiti mrežu elektroenergetske opskrbe, moguće je izbaciti iz uporabe nuklearne ili termoelektrane. Vrsni hakeri mogu onesposobiti cjelokupan telekomunikacijski sustav pojedine zemlje, mogu potpuno blokirati transportne sustave... Iako se na prvi pogled čini kako siromašna i tehnološki zaostala Sjeverna Koreja nema kapacitete za ovakvo što, istina je sasvim drukčija. Već nekoliko godina sjevernokorejska vojska ima postrojbu “Biro 121”, jednu od najsposobnijih i najspremnijih vojnih jedinica za cyber-ratovanje.

– Članovi ove postrojbe posebno su pažljivo probrani među najboljim studentima sjevernokorejskog vojnog učilišta za računalne znanosti, službeno nazvanog Fakultet automatizacije. Ti ljudi predstavljaju vojnu elitu Sjeverne Koreje, a odgaja ih se već od 17. godine života – ustvrdio je prije nekoliko godina prebjeg iz Sjeverne Koreje Jang Se-yul koji je i sam služio u postrojbi Biro 121. Kako je tada objasnio zapadnim obavještajnim službama, ova postrojba može napasti i najsloženije i računalno najzaštićenije sustave svijeta, uključujući i sustave Pentagona. Da njegove tvrdnje imaju osnove pokazalo se već u nekoliko navrata. Prošle godine oko 30.000 računala banaka i telekomunikacijskih tvrtki diljem Južne Koreje srušeno je u samo nekoliko trenutaka, a zemlja je, u poslovnom smislu, bila doslovno paralizirana. Nekoliko mjeseci poslije hakirana je stranica južnokorejskog predsjednika, a na naslovnu stranicu postavljena je poruka “Živio general Kim Jong-un, predsjednik ujedinjenja”. Nedugo potom, deseci tisuća pametnih telefona u vlasništvu Južnokorejaca zaraženi su virusom... Slučaj s hakiranjem Sonyja prva je veća akcija postrojbe Biro 121 izvan granica Koreja, i akcija koja je vjerojatno najglasnije odjeknula u svijetu. S druge strane odgovor SAD-a bio je relativno slab. Srušen je cijeli sustav interneta u Sjevernoj Koreji, no veliko je pitanje učinka tog poteza kada internet u toj zemlji nije u slobodnoj uporabi, već se sve odvija na njihovoj vlastitoj, ostatku svijeta nepristupačnoj i zatvorenoj računalnoj mreži.

Upravo zbog toga ni sama postrojba nije fizički smještena u zemlji, već u susjednoj Kini. Sjedište Biroa 121 je u hotelu Chilbosan u kineskom gradu Shenyangu, gdje je smješten najveći dio sjevernokorejskih cyber-ratnika.

Pripadnici Biroa 121 u ovom hotelu sa 4 zvjezdice žive i rade, dok su njihove obitelji ostavljene u Pyongyangu, okružene luksuzom i izobiljem za sjevernokorejske prilike. Pripadnicima Biroa 121 na raspolaganju su fitness-centri, saune, bazeni, prostorije za zabavu i nekoliko restorana.

Prema tvrdnjama Jang Se-yula, Biro 121 ima oko 1800 pripadnika. Većina njih nalazi se u Kini, no ostatak je razmješten diljem svijeta. FBI je utvrdio da su tijekom napada na sustave Sonyja korištena i računala smještena u New Yorku, u Tajlandu, u Poljskoj, Italiji, Boliviji, Singapuru i Cipru te da je korišten jedan e-mail servis iz Francuske. To je potvrda kako Biro 121 ima tajne ćelije u svim ovim zemljama.

Novi model ratovanja

Bijela kuća najavila je da hakiranje Sonyja vidi kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Ne zato što žale za objavljenim filmskim scenarijima i e-mailovima u kojima uživaju novinari tračerskih magazina, već zbog činjenice da su Sonyjevi sustavi bili podjednako dobro zaštićeni kao i sustavi državnih i vojnih institucija. A Biro 121 bez problema ušao je u njih. Samo nekoliko dana nakon hakiranja Sonyja, srušen je internetski sustav Sjeverne Koreje. Naravno, Sjedinjene Države nisu priznale da stoje iza toga, ali sve je to više ili manje vrlo očito.

– Jedan od razloga što nema još agresivnijeg odgovora američke administracije Sjevernoj Koreji leži u činjenici da ni sami ne znamo što Pyongyang može učiniti. A ne želimo cyber-napade koje ne možemo zaustaviti i od kojih se ne možemo obraniti. – kaže Jim Lewis iz američkog Centra za strateška istraživanja. Film ''Intervju'' možda će podbaciti u kinima, no zauvijek će biti zapamćen kao film koji je otvorio novu stranicu u strategiji ratovanja.

Komentara 13

DU
Deleted user
13:50 29.12.2014.

Koja hrpa gluposti Hasane, smješno je to dodvoravanje zapadu, nisi pročitao tko je odgovoran za te napade.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
14:00 29.12.2014.

tko vjeruje da su napad izveli sjevernokorejci nek mi udari minus

Avatar ВеселинКубурићКанџија
ВеселинКубурићКанџија
14:33 29.12.2014.

Kim Jong Une, Srbija ti se kune! Ne vredi im propaganda, vec 60 godina pokusavaju ali nece da moze sto bi rekao Sojic Srecko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije