Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bečki dnevnik

Die Presse: Gavrilo Princip je najvažniji čovjek 20. stoljeća

Gavrilo
Foto: Wikipedija
05.01.2014.
u 16:09

Presse ističe kako je na sam dan atentata koji je bio uzrok početka Prvog svjetskog rata, Europa bila mirni kontinent

Bečki dnevnik 'Die Presse' najvažnijim čovjekom 20.stoljeća proglasio je Gavrila Principa, atentatora austrougarskog nadvojvode Franje Ferdinanda.

 - Tko je bio najvažniji čovjek 20.stoljeća? Einstein, Hitler, Staljin, Gorbačov?, pita se list iznoseći tezu kako bi to mogao biti 'mladi bosanski Srbin nesretnog djetinjstva koji je 1914. slučajno dospio u okruženje srpskih nacionalista - Gavrilo Princip.'

Presse ističe kako je na sam dan atentata koji je bio uzrok početka Prvog svjetskog rata, Europa bila mirni kontinent, a samo 37 dana poslije počeo je rat koji je odnio 20 milijuna života. Novine podsjećaju kako je kako su kao posljedica atentata uništene četiri monarhije.  

- Strahote 20.stoljeća korijene imaju upravo u tom atentatu. Iz Prvog svjetskog rata proizašli su svi sljedeći ratovi na prostorima Jugoslavije i geopolitički nestabilnog područja Bliskog istoka. Bez Principa ne bi bilo lenjinizma, staljinizma, Hitlera, holokausta, kao ni Hladnog rata. Na dan atentata je Europa bila mirni kontinent, a samo 37 dana kasnije počeo je rat koji je odnio 20 milijuna života, podsjeća “Presse”, ukazujući da je uništio četiri monarhije i ostavio za sobom vakuum vlasti u kome su nacionalsocijalizam u Nemačkoj i boljševizam u Rusiji mogli da se šire.

Istovremeno, “Presse” postavlja pitanje može li pojedinac pokrenuti  lančanu reakciju koja je rezultirala s  80 milijuna mrtvih.

>> Gavrilo Princip je kao Bin Laden?!

Komentara 24

M3
Miške 3
07:31 06.01.2014.

Drugi su razlozi za I.svjet.rat- Gavrilo je bio samo izgovor, čak ne i povod. I Die Presse može pogriješiti u ocjeni, kao i Standard, Bild.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
21:05 05.01.2014.

Treba razlikovati uzrok od povoda. Princip je bio povod, nikako uzrok.

NE
Nepokolebljiv
16:56 05.01.2014.

Toliko o novinarskoj "inteligenciji"! Mogli su izagrati Alexander Fleming-a - otkrio je penicilin i spasio nebrojene milione ljudskih zivota. Mogli su izabrati Nikolu Teslu unaprijedio covjecanstvo propagirajuci izmjenicnu elektricnu energiju. Mogli su odabrati Encico Fermi otkrio zakone statistike i unapredioapredio razumjevanje jezgre atoma ili tisuce zaslucnih koji su unaprijedili covjecanstvo . Novinari se odlucili za propalicu - kriminalca - teroristu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije