Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstvena aplikacija za dijabetičare

DiaHelp pomaže ostanete li bez inzulina, trakica...

01.09.2021.
u 21:00

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2020. bilo 310.212 oboljelih.

Ostane li dijabetičar bez nužnog pribora ili ako mu bude loše, uključivanjem aplikacije DiaHelp na svom mobitelu brzo može dobiti pomoć. Riječ je o prvoj hrvatskoj i u svijetu jedinstvenoj besplatnoj aplikaciji za pomoć osobama s dijabetesom koju je moguće skinuti s AppStorea i Google Playa.

SOS gumb

Izgubi li član DiaHelp zajednice svoje pomagalo ili lijek (trakice, lancete, senzor, inzulin, igle…) ili ih zaboravi i sl., uključivanjem SOS gumba na aplikaciji alarmira korisnike u blizini s molbom za pomoć u opremi. Ako se pak korisnik aplikacije osjeća loše, aktiviranjem Panic gumba alarmira korisnike u blizini i šalje predefiniranu SMS poruku unaprijed odabranim članovima obitelji i prijateljima. Lokacija osobe u nevolji dio je poruke, a alarmirano može biti više osoba što povećava šansu da nužna pomoć stigne što brže. Nađe li se u novoj sredini, dijabetičar uz pomoć aplikacije također može locirati druge korisnike, upoznati ih i s njima razmjenjivati savjete, iskustva i informacije, a dostupne su najnovije vijesti iz svijeta dijabetesa, tekstovi o prehrani, tehnologiji, najnovijim metodama kontrole šećera u krvi, kao i priče o životu s dijabetesom s portala DiaHelp.net.

– Trenutačno je koristi oko tisuću korisnika i imamo zabilježeno više od 50 poziva za pomoć kroz aplikaciju. Osim Hrvatske, upravo je postala dostupna i u BiH, Srbiji te Sloveniji – kaže Davor Skeledžija, jedan od osnivača i kreatora DiaHelpa, inače urednik portala Inzulin.com i dugogodišnji volonter društva Veliki za male sa šećernom bolešću.

Aplikacija je dizajnirana za iPhone i Android pametne telefone. Nakon instalacije aplikacije DiaHelp na pametni telefon korisnik ili korisnica kreira profil u koji su uključeni bitni podaci o njihovu dijabetesu. Aplikacija koristi lokalni SMS sustav i najbolju dostupnu cloud tehnologiju. Popularizacija i veći  broj korisnika, dijabetičara tipa 1 i tipa 2, u ovoj početnoj fazi primjene aplikacije ključni su faktori za postizanje cilja autora DiaHelpa, a taj je stvaranje široke zajednice korisnika koja si međusobno pomaže.

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2020. bilo 310.212 oboljelih, a broj se povećava iz godine u godinu, najviše zbog promjene načina života koja nosi veći unos visokokalorične hrane i smanjenu tjelesnu aktivnost. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je treći vodeći uzrok smrti s udjelom od 7,8% u 2019. godini, podaci su HZJZ-a.

Međusobno pomaganje

– Taj podatak, kao i činjenica da je kao kod malo koje druge bolesti samoregulacija dijabetičara od presudne važnosti ukazuje na izuzetan značaj koji nova aplikacija može imati u poboljšanju kvalitete i spašavanju života dijabetičara – ističe Skeledžija i dodaje kako život s dijabetesom zahtijeva iznimnu odgovornost i ovisnost o medicinskim pomagalima i lijekovima, a kvaliteta života i osjećaj sigurnosti ovise o dostupnosti opreme, bez koje osoba s dijabetesom ne može preživjeti, i pomoći druge osobe u slučaju nužde.

Aplikacija DiaHelp osmišljena je tako da osigurava brzu i učinkovitu pomoć u slučaju gubitka medicinskih pomagala o kojima ovisi život dijabetičara, u akutnim i po život opasnim stanjima ketoacidoze i hipoglikemije, ali i podršku i međusobno umrežavanje dijabetičara. O tome govore primjeri korisnika koji su već isprobali aplikaciju. “Jedne večeri aplikacija se oglasila, netko u blizini trebao je iglice. ‘Pa kako ti se to moglo dogoditi?!’ pomislila je djevojka, i sama dijabetičarka. U ladici je imala hrpu iglica i odlučila je pomoći, a dečko koji je s društvom bio na partyju u obližnjoj kući bio je presretan kad je pomoć stigla.”

VIDEO: Od sutra se otvaraju i unutarnji dijelovi kafića: Evo koja su pravila ponašanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije