Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vremenska prognoza

DHMZ izdao posebno upozorenje: Stiže velika promjena, mogući pljuskovi i oluje

Zagreb i okolicu pogodilo snažno nevrijeme
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/5
12.09.2022.
u 18:49

Ponovno treba biti spreman na mjestimično obilne oborine koje su najizglednije duž obale, a do promjene vremena najprije će doći na zapadu Hrvatske.

Nakon što su ljeto obilježile suše i rekordno visoke temperature, većina je s odobravanjem dočekala vijesti o nestabilnijem, kišnom vremenu. Posljednjih nekoliko dana diljem zemlje česti su lokalizirani pljuskovi te grmljavinska nevremena, poput onoga u Pločama gdje je u dva sata palo čak 189,8 mm kiše, a Državni hidrometeorološki zavod upozorava da bi tako moglo biti još neko vrijeme.

VIDEO: Nevrijeme u Zagrebu

Prva polovica ovoga tjedna bit će nešto stabilnija, uglavnom sunčana i suha te iznadprosječno topla za sredinu rujna. U srijedu i četvrtak bi ponegdje moglo biti i vruće uz jugozapadni vjetar na kopnu i jugo na Jadranu. Mogući su i olujni udari vjetra, naročito u gorju. Izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a ako se južno od Alpa stvori ciklona, kišovito će biti još i u subotu.

Ako dođe do toga, ponovno treba biti spreman na mjestimično obilne oborine koje su najizglednije duž obale, a do promjene vremena najprije će doći na zapadu Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da lokalno padne i više od 100 mm kiše u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena, što može prouzročiti bujične i urbane poplave.

S prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka tijekom vikenda vjerojatno će biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu.

VIDEO: Tuča na autocesti kod Zagreba

Komentara 3

BE
Berri
08:42 13.09.2022.

Bilo bi čudno da 15.9.ne dođu prve jesenske kiše i zahladnjenje na 15 ST.C. Kad se stabilizira, temp. mora će pasti na 21 ST.C, i ljudi će se u Dalmaciji kupati do sredine listopada. Naravno, sredinom dana.

DO
DocSlav
07:47 13.09.2022.

Valjda "lokalni", a ne "lokalizirani" pljuskovi!!!

NN
novo nenormalni
23:02 12.09.2022.

stiže opaka klimatska promjena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije