Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upaljen i meteoalarm

DHMZ upozorio: Hrvatska je na granici toplog i hladnog zraka. Prvo plus 20, a onda snijeg

Snježne pahulje zabijelile Zagreb
Foto: Luka Stancl/PIXSELL
1/3
30.11.2023.
u 11:05

U nastavku prosinca, izračuni za dugoročnu prognozu ukazuju na vjerojatno nižu temperaturu od uobičajene u većem dijelu zemlje u prvoj polovini mjeseca, dok se prema kraju mjeseca predviđa temperatura oko ili malo viša od prosječne

Kao što smo najavili, ovaj će tjedan završiti nesvakidašnjom promjenom vremena. Isto je još jednom potvrdio DHMZ na društvenoj mreži X gdje su naveli da se Hrvatska nalazi na granici toplog i hladnog zraka, zbog čega će u petak uz izraženu južinu temperature ponegdje dosezati i 20 stupnjeva Celzijevih, a već u subotu će toliko zahladiti da je moguć snijeg.

Zbog jakog juga i mjestimično obilnih oborina, za Istru, Kvarner, dalmatinsku obalu i otoke te Gorski kotar i Liku sutra je na snazi žuti meteoalarm. Većina kiše očekuje se u prijepodnevnim satima, a vjetar će navečer početi okretati na sjeverac.

Osim što utječe na samu klimu, neuobičajeno visoke temperature utječu i na ljudsko zdravlje, zbog čega smo se obratili liječnici obiteljske medicine Sanji Škrnički Kršek koja nam je objasnila što se točno događa i kako ublažiti posljedice lošijeg psihičkog, ali i fizičkog zdravlja. 

Ono što ova dugogodišnja liječnica obiteljske medicine smatra važnim je upravo ono što brojni i najmanje prakticiraju - fizička aktivnost i boravak na otvorenom. Što se tiče prehrane, liječnica naglašava kako treba izbjeći masnu i tešku hranu, a fokus staviti upravo na svježe namirnice. Više njenih savjeta možete pročitati OVDJE.

POVEZANI ČLANCI:

U nastavku prosinca, izračuni za dugoročnu prognozu ukazuju na vjerojatno nižu temperaturu od uobičajene u većem dijelu zemlje u prvoj polovini mjeseca, dok se prema kraju mjeseca predviđa temperatura oko ili malo viša od prosječne. Što se prognoze oborine tiče, u prvoj polovini mjeseca postoji umjerena do velika vjerojatnost za više oborina od prosjeka, pri čemu se u takvim vrstama prognoze ne može specificirati njezin oblik (kiša, snijeg, susnježica,...). U nastavku prosinca izgledna je količina oborine uglavnom oko prosjeka.

VIDEO Prvi advent s eurom: Pogledajte cijene u Zagrebu

Komentara 4

DU
Deleted user
12:35 30.11.2023.

Neki dan čovjek 85 g priča mi kada je on bio 15-16 godina bila je situacija za Božić taj dan bilo fino toplo ugodno a navečer kiša snijeg hladno .?

BI
Biouskoli91
12:33 30.11.2023.

Vise ne prodje dan a da nas razni portali bombardiraju naslovima: 'upaljen meteoalarm' ...

DU
Deleted user
11:52 30.11.2023.

Ovo je super. Daš prognozu da će možda biti toplo a možda hladno, šanse su ti 50% da si pogodio :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije