Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Austrijski portal tvrdi da je pronašao ženu na snimci: To nije Danka, već je moja kćer

nestala Danka
Foto: Bečka policija
1/11
03.04.2024.
u 23:27

Potraga za nestalom djevojčicom iz Srbije ušla je u deveti dan. Kako pišu srpski mediji, istraga ide u dva kraka, jedan je pretraga u naselju gdje je nestala, drugi je istraga snimke iz Beča

* Danka Ilić (2) nestala je prošlog utorka 

* Srpski mediji pišu o nalazima vještačenja mobitela majke Ivane

* U istragu se uključila bečka policija

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

23:26 - Austrijski portal Kosmo tvrdi kako je u kontaktu s jednom od žena koje se nalaze na snimci na kojoj je navodno i nestala dvogodišnja Danka Ilčić. Ta žena tvrdi kako na snimci nije nestala dvogodišnjakinja za kojom traga cijeli svijet, već njezina kćer, a austrijski portal navodi kako je dostavio sve dokaze austrijskoj policiji.

"Što da im kažem? Od nedjelje sam u paklu! Bila sam u Welsu kada sam tijekom noći dobila nekoliko poruka da se na svim društvenim mrežama - na televizijama u Rumunjskoj i Srbiji - širi video s mojim licem i da me traže zbog nestalog djeteta. Odmah sam u nedjelju otišla na policiju u Welsu i tražila pomoć, ali su me poslali kući i savjetovali mi da se javim policiji u Beču u svom okrugu. Jučer sam otišla na policiju, tražila sam da mi pomognu i zaštite me, zaštite moje dijete i moju majku. Upravo su me poslali kući. Danas je situacija postala alarmantna jer je moje lice bilo lako prepoznatljivo u svim medijima. Bila sam jako uplašena, nisam znala što da radim, obuzeo me strah da ću ostati bez posla”, rekla je A.C.S.


20:04 - Oko kuće u mjestu u kojem je Danka nestala, inspektori su ponovno počeli kopati, navodi portal Novosti. Isti izvor neslužbeno navodi kako su stigli i forenzičari, no ta informacija još uvijek nije potvrđena. Novinarima je strogo zabranjeno približavati se kući. Kako navodi Blic, policija je oko 18 sati blokirala još 100 metara prostora oko kuće. 


16:56 - Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je danas popodne kako se informacije o dvogodišnjoj djevojčici Danki nestaloj u Srbiji mogu dojaviti i hrvatskoj policiji

"Ako imate bilo kakve informacije o njenom nestanku, možete ih dojaviti i hrvatskoj policiji na brojeve telefona 01/3788-754 ili 192", naveo je MUP te dodao: "Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske pruža potporu Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije u potrazi za nestalom dvogodišnjom djevojčicom aktiviranjem njenog profila u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba".

>>OPŠIRNIJE


15:12 - Bečka policija zatražila je objavu fotografija žena i djevojčice koje su uočene na tramvajskoj stanici u Beču zbog sumnje da se radi o nestaloj djevojčici Danki. U priopćenju koje su objavili naveli su kako je rodbina pretpostavila da je riječ o nestaloj djevojčici pa su zatražili objavu fotografija sa snimke te pomoć građana u pronalasku žena. 

- Bečka policija traži objavu slika po nalogu državnog odvjetnika. Mole se osobe same ili svjedoci koji znaju gdje se žene nalaze ili gdje se nalazi dijete da se jave policiji. Informacije (također anonimne) traže se u Državnoj kriminalističkoj policiji u Beču na 01-31310-33800 ili u bilo kojoj policijskoj postaji - priopćila je bečka policija. 

Naveli su kako je jedan muškarac koji je srpski državljanin s austrijskom adresom oko 20 sati bio u prvom bečkom okrugu kada je na tramvajskoj stanici "Schottenring" naišao na malo dijete u pratnji dviju odraslih žena. Budući da je uočio sličnost između djevojčice i dvogodišnjeg djeteta nestalog u Srbiji, snimio je video njih troje. To je stavio na raspolaganje vlastima radi daljnje istrage. Srbijanske vlasti potom su kontaktirale policiju u Austriji, pri čemu je istragu o sumnji na otmicu djeteta preuzela Državna kriminalistička policija Beča. Nakon što su rođaci nestale djevojke pogledali slike, pretpostavili su da je vrlo vjerojatno riječ o djevojci iz Srbije, objavila je bečka policija. 


12:03 Srpski forenzičar Dušan Keckarević komentirao je slučaj i snimku iz Beča. Rekao je da postoje razne metode kako se može doći do relevantnih podataka o identitetu. "Ovisi od originalne snimke. Naša zapažanja da liči i da ima sličan hod, iz toga možemo samo zaključiti da može odgovarati identitetu. Identitet se može utvrditi i preko DNK analize, ali za to nam treba da se djevojčica nađe... Očigledno je da to traje, a to što traje vjerojatno upućuje na to da - to nije to, ali da ne trčimo pred rudo... ", rekao je Keckarević, piše Blic..


11:59 O misterioznom nestanku raspisali su se i svjetski mediji. "Cijela Europa traži djevojčicu sa dudom", naslov je teksta na njemačkom Bildu. U Banjsko Polje stigli su i reporteri CNN-a, javlja Blic.


11:30 Kamera ispred stan u Boru u kojem živi obitelj nestale Danke, skinuta je. "Utvrđuje se da je li kamera, ali i druge kamere zgrade, snimila nešto što bi bilo od koristi za istragu", rekao je izvor za Kurir. 


8:35 "Meni je najteže, odgovorit ćemo na sve nebuloze kad nam se dijete vrati", rekla je jučer Ivana Ilić, majka nestale djevojčice. "Čekamo da se sve ovo završi, nadamo se najboljem, a onda ćemo se suprug i ja oglasiti javno i odgovoriti na sve uvrede, prozivke i nebuloze. Zato se mi ne oglašavamo. Bole me sve te spekulacije, bacanje krivice na mene i supruga", dodala je, a osvrnula se i na vještačenje mobitela koje je navodno pokazalo da je pretraživala granični prijelaz i kaznena djela. "Telefon je bio na vještačenju, samo ću to reći. Da je tako, ja ne bih bila majka koja traži svoje dijete, moj status bi bio drugačiji. Samo da se Danka vrati živa i zdrava, a onda ćemo o svemu progovoriti", rekla je. Snimku iz Beča ne može komentirati da ne ugrozi istragu. 


8:30 Srpski Kurir piše da su se pojavili novi tragovi koji, prema neslužbenim saznanjima, idu u prilog sumnjama da je djevojčica prebačena preko granice. Portal je, naime, pisao da su stigli prvi rezultati vještačenja telefona Dankine mame Ivane, koja je posljednja vidjela djevojčicu. Dodaje se da je ona guglala granični prijelaz između Srbije i Rumunjske, kao i to koje su kazne za određeno kazneno djelo.

Međutim, MUP Srbije ubrzo je demantirao tvrdnje da je majka nestale Danke Ilić guglala granični prijelaz između Srbije i Rumunjske, kao i informacije o kaznenim djelima, piše N1 Srbija. Policija, dodatno tvrdi da su te informacije u potpunosti netočne.


7:00 Jučer je prošlo točno tjedan dana otkad je nestala Danak Ilić (2). Zadnji put je viđena u Banjskom Polju kod Bora u Srbiji. U istragu se uključila i bečka policija, nakon što se pojavila snimka na kojoj je djevojčica, nalik na Danku te dvije žene koje pričaju na rumunjskom. "Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći je li na video djevojčica koja je nestala, rekao je u utorak poslijepodne za Kleine Zeitung glasnogovornik bečke policije Markus Dietrich. Bečka policija navodno je napravila i fotorobot sve rumunjske državljanke.

VIDEO Trenuci užasa: Potres snage 7,2 po Richteru udario Tajvan

Ključne riječi

Komentara 24

JA
jamesd
16:42 03.04.2024.

Rumunjke koje džepare po Zagrebu, Splitu, Puli...i predstavljaju se da skupljaju donacije za udrugu gluhonijemih

LO
loraxy
16:40 03.04.2024.

To su ove koje glume glohonijeme osobe po gradovima u Hrvatskoj i skupljaju lažne donacije

ČU
Čubi
16:21 03.04.2024.

Doživotni zatvor za oba dvje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije