Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAK DOJKE

Devet od deset žena može se izliječiti ako se bolest rano otkrije

rak dojke pregled
ARHIVA VL
26.03.2010.
u 16:57

Danas, nažalost, ima sve više mladih žena koje obolijevaju. Iako svjesne da je ta bolest sve veći problem, mnoge, nažalost, prekasno stignu k liječniku.

Oko osamdeset žena oboli, a tridesetak ih svake godine umre od raka dojke u Karlovačkoj županiji. Povećana smrtnost posljedica je nedovoljne prevencije bolesti, odnosno prekasnog javljanja liječniku, upozorava koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u našoj županiji dr. med. Biserka Hranilović.

Odaziv mora biti 70 posto

U povodu Dana narcisa, koji će se danas obilježiti u Karlovcu i Dugoj Resi, podsjeća na važnost redovitih mamografskih pregleda, ali i upozorava na manji odaziv žena u drugom ciklusu akcije, koji je za neka godišta manji i od četrdeset posto.

– U prvom ciklusu nacionalnog programa u županiji je bilo pozvano 24.290 žena u dobi od 50 do 69 godina. Odazvalo ih se 51,2 posto. Kod 42 žene dijagnosticiran je karcinom. Cilj tog vrlo važnog programa je smanjenje smrtnosti od raka dojke 25 posto pet godina nakon provedbe. Međutim, da bismo u tome uspjeli potreban je odaziv od sedamdeset posto – kazala je dr. Biserka Hranilović. Dodaje da je na razini Hrvatske na besplatni mamografski pregled pozvano 720.983 žena. Odaziv je bio 58,30 posto, a kod njih 1480 potvrđena je ta zloćudna bolest.

– Ako se bolest otkrije u početnom, lokaliziranom stupnju, više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti. Znanstveno je dokazano da se redovitim mamografskim pregledima u dobi od 50 do 69 godina smrntost može smanjiti 20 do 35 posto. Stoga pozivamo sve žene koje su propustile zakazani termin za mamografiju da se jave na besplatni telefon 0800 200 162 od 7.30 do 15 sati. Ponovo ćemo im dogovoriti termin koji im odgovara. Vrijeme pregleda uvijek se može promijeniti pozivom na taj telefon – rekla je dr. Biserka Hranilović. Podsjeća da je Dan narcisa prilika da se ženama u našoj županiji još jednom kaže da im pravodobna dijagnoza spašava život, ali i da se oboljelima pruži podrška u nastojanju da pobijede bolest.

Obolijevaju i mlade žene

– Danas, nažalost, ima sve više mladih žena koje obolijevaju. Iako svjesne da je ta bolest sve veći problem, mnoge, nažalost, prekasno stignu k liječniku – upozorila je Zdenka Zlonoga iz karlovačke Udruge žena liječenih od bolesti dojke Agatha. U Karlovcu i Dugoj Resi na tri će lokacije biti podijeljeno oko 12.000 narcisa po simboličnoj cijeni od jedne kune.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije