Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omjer snaga

Tko su kandidati za dva slobodna mjesta na Ustavnom sudu

ustavni sud
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
18.02.2015.
u 16:30

Jedno je mjesto već prazno, drugo će biti na ljeto kad mandat istječe sucu Krapcu

Za dva slobodna mjesta na Ustavnom sudu saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav pristiglo je šest kandidatura, a očekuje se da će u srijedu, zadnjeg dana, stići još najmanje tri. Kandidirao se Dubravko Ljubić, viši savjetnik na Ustavnom sudu, Šime Savić, odvjetnik iz Šibenika koji je prije odvjetničke karijere radio u MUP-u, Želimir Brozović, odvjetnik iz Rijeke, Anđelko Stanić, javni bilježnik iz Splita, Nevenka Šernhorst, sutkinja Ustavnog suda u mirovini, te Sanja Barić, profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci.

Nina Vajić odbila ponudu

Očekuje se da bi zadnjega dana kandidature mogli poslati još Mladen Bajić, bivši glavni državni odvjetnik, Alan Uzelac, profesor građanskog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te Vesna Crnić Grotić, profesorica s Pravnog fakulteta u Rijeci koja je bila zastupnica Hrvatske u tužbi protiv Srbije za genocid.

Procedura nalaže da se u saborskom Odboru za Ustav sve prijavljene kandidature provjeravaju u smislu ispunjavaju li kandidati uvjete za suce Ustavnog suda. A oni su da moraju biti hrvatski državljani, diplomirani pravnici s najmanje 15 godina iskustva u pravnoj struci, da su se u njoj istaknuli znanstvenim ili stručnim radom ili svojim javnim djelovanjem, ili da su doktori pravnih znanosti koji imaju najmanje 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

– Nakon prispijeća svih kandidatura i provjera ispunjavaju li uvjete, sa svim će se kandidatima obaviti javni razgovori, a potom će Odbor predložiti Saboru izbor ustavnih sudaca – kaže predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin. Ustavni suci biraju se dvotrećinskom većinom saborskih zastupnika, a glasanje bi trebalo biti tajno. Budući da je omjer snaga u Saboru takav da nitko ne može bez suprotstavljene političke opcije sastaviti dvotrećinsku većinu, SDP i HDZ trebali bi postići dogovor o dva nova člana Ustavnog suda. – Razgovarat ćemo s HDZ-om, i to nakon što se prikupe sve kandidature – kaže Grbin. SDP će podržati Mladena Bajića, a vrlo vjerojatno će njihov izbor biti i Sanja Barić. Iz neslužbenih se izvora saznaje da je SDP u Ustavnom sudu želio vidjeti Ninu Vajić, bivšu sutkinju Europskog suda za ljudska prava, ali je ona takvu ponudu odbila. Političari uključeni u proceduru izbora ustavnih sudaca nisu sretni propisima.

Zaziru od kandidature

Kažu da neki koji bi se možda i kandidirali od toga zaziru jer se sami moraju prijaviti, a nemaju jamstva da će dobiti podršku. Smatraju da bi bilo jednostavnije kada bi i zastupnici imali mogućnost da predlažu kandidate za Ustavni sud. Od dva suca koji se biraju, jedan će popuniti mjesto koje je ispražnjeno već dugo, a drugo mjesto ispraznit će se na ljeto kada sucu Davoru Krapcu istječe mandat.

>> Otkrivamo kako i koliko zarađuju članovi DSV-a

Komentara 9

DU
Deleted user
16:57 18.02.2015.

nešto mi govori da bi Vesnica iz Rijeke mogla dobiti zahvalnicu za dobro odrađene posao oko genocida...

DU
Deleted user
16:49 18.02.2015.

Što se desi sa Bajićom? Nijeli on bio kandidat kojega je Milanović promovirao? Ili se on sprema za posjetu Ivi?

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:09 18.02.2015.

Bitno je da je gotovo s petnaestogodišnjom mračnom epizodom u hrvatskoj politici. Ostaci će se već razbježati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije