Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko su kandidati za dva slobodna mjesta na Ustavnom sudu

Jedno je mjesto već prazno, drugo će biti na ljeto kad mandat istječe sucu Krapcu
18. veljače 2015. u 16:30 9 komentara 3674 prikaza
ustavni sud
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Za dva slobodna mjesta na Ustavnom sudu saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav pristiglo je šest kandidatura, a očekuje se da će u srijedu, zadnjeg dana, stići još najmanje tri. Kandidirao se Dubravko Ljubić, viši savjetnik na Ustavnom sudu, Šime Savić, odvjetnik iz Šibenika koji je prije odvjetničke karijere radio u MUP-u, Želimir Brozović, odvjetnik iz Rijeke, Anđelko Stanić, javni bilježnik iz Splita, Nevenka Šernhorst, sutkinja Ustavnog suda u mirovini, te Sanja Barić, profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci.

Nina Vajić odbila ponudu

Očekuje se da bi zadnjega dana kandidature mogli poslati još Mladen Bajić, bivši glavni državni odvjetnik, Alan Uzelac, profesor građanskog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te Vesna Crnić Grotić, profesorica s Pravnog fakulteta u Rijeci koja je bila zastupnica Hrvatske u tužbi protiv Srbije za genocid.

Procedura nalaže da se u saborskom Odboru za Ustav sve prijavljene kandidature provjeravaju u smislu ispunjavaju li kandidati uvjete za suce Ustavnog suda. A oni su da moraju biti hrvatski državljani, diplomirani pravnici s najmanje 15 godina iskustva u pravnoj struci, da su se u njoj istaknuli znanstvenim ili stručnim radom ili svojim javnim djelovanjem, ili da su doktori pravnih znanosti koji imaju najmanje 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

– Nakon prispijeća svih kandidatura i provjera ispunjavaju li uvjete, sa svim će se kandidatima obaviti javni razgovori, a potom će Odbor predložiti Saboru izbor ustavnih sudaca – kaže predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin. Ustavni suci biraju se dvotrećinskom većinom saborskih zastupnika, a glasanje bi trebalo biti tajno. Budući da je omjer snaga u Saboru takav da nitko ne može bez suprotstavljene političke opcije sastaviti dvotrećinsku većinu, SDP i HDZ trebali bi postići dogovor o dva nova člana Ustavnog suda. – Razgovarat ćemo s HDZ-om, i to nakon što se prikupe sve kandidature – kaže Grbin. SDP će podržati Mladena Bajića, a vrlo vjerojatno će njihov izbor biti i Sanja Barić. Iz neslužbenih se izvora saznaje da je SDP u Ustavnom sudu želio vidjeti Ninu Vajić, bivšu sutkinju Europskog suda za ljudska prava, ali je ona takvu ponudu odbila. Političari uključeni u proceduru izbora ustavnih sudaca nisu sretni propisima.

Zaziru od kandidature

Kažu da neki koji bi se možda i kandidirali od toga zaziru jer se sami moraju prijaviti, a nemaju jamstva da će dobiti podršku. Smatraju da bi bilo jednostavnije kada bi i zastupnici imali mogućnost da predlažu kandidate za Ustavni sud. Od dva suca koji se biraju, jedan će popuniti mjesto koje je ispražnjeno već dugo, a drugo mjesto ispraznit će se na ljeto kada sucu Davoru Krapcu istječe mandat.

>> Otkrivamo kako i koliko zarađuju članovi DSV-a

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Deleted user:

    nešto mi govori da bi Vesnica iz Rijeke mogla dobiti zahvalnicu za dobro odrađene posao oko genocida...

  • Deleted user:

    Što se desi sa Bajićom? Nijeli on bio kandidat kojega je Milanović promovirao? Ili se on sprema za posjetu Ivi?

  • poslovni:

    Bitno je da je gotovo s petnaestogodišnjom mračnom epizodom u hrvatskoj politici. Ostaci će se već razbježati.