Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imovinske kartice

Otkrivamo kako i koliko zarađuju članovi DSV-a

suci
Foto: PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
17.02.2015.
u 13:05

Kako raste pozicija s koje dijele pravdu, tako raste i količina posla "sa strane"

Od ukupno jedanaestero članova Državnog sudbenog vijeća (DSV), njih sedmero čine suci koje su tajnim glasanjem izabrali svi članovi sudbene vlasti.

Kako bismo što bolje predstavili ljude koji će iduće četiri godine provoditi kadrovsku politiku u sudstvu, osim u presude zavirili smo i u njihove imovinske kartice.

Podebljavanje plaće

Pokazalo se da, kako raste pozicija s koje dijele pravdu, tako raste i količina angažmana izvan sudstva, a time i prihoda kojima “podebljavaju” plaću. Tako Sabina Dugonjić, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu na privremenom radu u Općinskom radnom sudu, živi od mjesečne neto plaće koja jedva prelazi 10.000 kuna, a sa strane joj kapne pokoji honorar za pokoji stručni članak, ali ne veći od 1700 kuna. Iz redova općinskih sudova u DSV je izabran i Mijo Galiot iz Splita, čija je plaća oko 11.000 kuna neto. Uz plaću zaradi još na angažmanu za provedbu izbora, kao predavač u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike te za članstvo u DSV-u. Galiot je jedini član DSV-a iz dosadašnjeg sastava koji je ponovno izabran. Kao sudac postao je poznat po tome što je odmah nakon preuzimanja dužnosti na splitskome sudu uvodio red. Za okrivljenicima koji su izbjegavali rasprave raspisao je tjeralice, a u jednome danu objavio ih je čak 25. Odjeknula je i njegova presuda Željku Kerumu. Galiot je prvi sudac koji ga je osudio, a za klevetanje novinara Damira Petranovića Kerumu je dosudio kaznu od 32.000 kuna.

Kao sudac Županijskog suda (onoga u Splitu) Neven Cambj ima bitno veću plaću – oko 18.000 kuna neto. Sa strane zaradi na izborima te po ugovoru s Pravosudnom akademijom za koju vodi radionice. Znatniji prihod uz plaću ostvario je 2012., kada su mu u povodu presuda isplaćeni iznosi od 88.000 i 39.000 kuna. Tužio je novinare koji su o njemu negativno pisali vezano uz istragu u aferi Brodosplit. Cambj je četiri godine vodio istragu o izvlačenju novca iz splitskog škvera, a neki su mediji to doveli u kontekst njegovih privatnih odnosa i interesa, a za to su na kraju platili.

Njegov kolega sa Županijskog suda u Zagrebu Ivica Veselić uz svoj sudački posao ima i podulju listu drugih angažmana koji se jako dobro isplate. Uz plaću od 15.500 kuna, kao sudac Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza 2012. zaradio je 66.000 kuna, a 2013. godine nešto manje od 100.000 kuna. Uz to je i sudac časnog suda Hrvatske liječničke komore, miritelj po ugovoru s Hrvatskim uredom za osiguranje, časni sudac Hrvatske obrtničke komore, a pored toga predaje i piše stručne članke. Nedavno je odjeknula njegova presuda kojom je oslobodio zadarskog profesora Ivana Poljakovića optužbe za diskriminaciju. Poljaković je na političkoj tribini rekao da je homoseksualnost bolest.

Spasio ga Sabor

Sudac Vrhovnog suda Željko Šarić ima plaću od oko 14.000 kuna neto. Pored toga “ozbiljniji” prihodi dolaze mu sa stavke suca Višeg službeničkog suda Ministarstva uprave. Njegov kolega s Vrhovnog suda Damir Kontrec u plaći ga “šije” za 4500 kuna, a potrošio je i puno više vremena dok je popunjavao imovinsku karticu. Kada se pogleda lista, gotovo da nema savjetovanja na kojemu nije zaradio. Kontreca prati priča (navodno ju je zabilježila i Državna revizija) da je još kao predsjednik Općinskog suda u Varaždinu mimo natječaja, po cijeni ispod tržišne, kupio gradski stan. I to stan u kojem je do tada živio uz skromnu najamninu.

Sudac Visokog prekršajnog suda Nediljko Boban mjesečno zaradi 17.800 kuna. No, od njegove imovinske kartice zanimljivije je to što mu članstvo u DSV-u još nije sto posto sigurno. Kako je već u dva mandata bio član DSV-a (na koliko je članstvo ograničeno), njegov protukandidat sudac Mislav Kolakušić s Trgovačkog suda u Zagrebu osporava mu izbor. Boban je, međutim, potvrđen na svim razinama te ostaje još samo riječ Ustavnog suda. Bobana prati glas da je napredovao zahvaljujući jakim lobijima. Prvi put bio je izabran u DSV 2005., i dok je bio član tijela koje kadrovira u sudstvu, i sam je promaknut. Za drugi mandat u DSV suci ga nisu podržali, ali je unatoč tome ponovno bio izabran u Saboru. U DSV ga je delegirala HDZ-ova većina zastupnika.

>>Suci u DSV mogu i četiri puta iako im Ustav ne da više od dvaput?

>>Vrhovni sud s dr. Tuđmanom obranio pravo suca da i treći put bude član DSV-a

Komentara 13

DU
Deleted user
13:24 17.02.2015.

Uh, ne bih volio biti na mjestu prvoga suca, Damira Kontreca...

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
13:14 17.02.2015.

Hm, nije li zanimljivije koliki je mito primio bivši predsjednik države? Na svakoj radop postaji je to prva vijest, kod vas je duboko skrivena da se ne čita previse.

DO
domazl
13:40 17.02.2015.

Mesić čeka druženje sa Sanaderom. Patria znači domovina. DORH zna, a šuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije