Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Devet hrvatskih gradova bori se za titulu europske prijestolnice kulture

Rijeka se reklamira kao luka različitosti, Split se hvali činjenicom da je u gradu postignut konsenzuz za strategiju kulture koja seže sve do 2025. godine, dok je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš istaknuo da je čak šest tisuća pojedinaca radila na projektu kulturne prijestolnice
17. travnja 2015. u 20:07 3 komentara 705 prikaza
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Kao što je bilo i najavljivano, čak devet hrvatskih gradova bori se za titulu europske prijestolnice kulture 2020. godine. Abecednim redom, to su Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb. Na javnom obznanjivanju kandidatura u muzeju Mimara proslavio se Milan Bandić izjavivši da je siguran da Zagreb neće dobiti titulu, jer prijestolnice uglavnom postaju manji gradovi. No, Bandić je barem došao podržati zagrebačku kandidaturu, a skup u Zagrebu propustili su splitski, riječki, osječki i dubrovački gradonačelnici.

Dubrovnik se u Zagrebu pohvalio autentičnim pristupom odozdo, đakovački gradonačelnik Zoran Vinković hvalio se biskupom Strossmayerom i lipicancima, Osijek se diči svojom unikatnošću, a pulski gradonačelnik Boris Miletić u prvi plan ističe kulturnu demilitarizaciju svog grada. Rijeka se reklamira kao luka različitosti, Split se hvali činjenicom da je u gradu postignut konsenzuz za strategiju kulture koja seže sve do 2025. godine, dok je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš istaknuo da je čak šest tisuća pojedinaca radila na projektu kulturne prijestolnice.

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta istaknuo je da kultura ne živi od povijesnih spomenika, a već spomenuti Bandić je poentirao da je grad Zagreb odavno europska prijestolnica kulture. A predstavnica Europske unije Mirela Rašić istaknula je da je već pedeset europskih gradova bilo među prijestolnicama kulture, te da će se u siječnju slijedeće godine znati koji će to hrvatski grad dobiti financijsku pomoć od 1,5 milijuna kuna. A prednost će imati i gradovi koji imaju stabilni proračun.  

>> Uhvatilo se za ruke i 2020 srednjoškolaca "zagrlilo" Tvrđu

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Avatar KizoRizo
    KizoRizo:

    Evo ga, Bandic show je poceo. Sad bude na svakom cosku iskocio u ekrane ko iz madjionicarovog sesira.

  • Avatar airbizz
    airbizz:

    tko ima novca i stabilan gradski proračun dobit će pomoć(!).morali bi se u doba loše ekonomske klime osvrnuti koliki je popis gradova i općina danas područje posebne državne skrbi.