Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Devedeset posto stanovnika Sirije danas je na rubu gladi

U ratu u Siriji umrlo je do sada pola milijuna ljudi
05. srpnja 2020. u 15:10 19 komentara 811 prikaza
SYRIA-HOMS-RUKBAN CAMP-CIVILIANS
Foto: Ammar Safarjalani/XINHUA/PIXSELL

Sirijski rat, koji traje kao oba svjetska rata zajedno, i koji je ušao u desetu godinu te odnio više od pola milijuna života, raselio više od 6 milijuna ljudi i, prema procjenama, napravio štetu sirijskom gospodarstvu u vrijednosti od oko 630 milijardi dolara, doveo je na rub siromaštva i gladi čak 90 posto Sirijaca.

Syrian President Bashar al-Assad addresses the government committee that oversees measures to curb the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Damascus bašar al-asad SAD uvodi sankcije kako bi spriječio vojnu pobjedu sirijskog predsjednika

Pogoršanje gospodarske situacije u ratom razorenoj zemlji, pandemija koronavirusa, kao i sankcije te nastavak sukoba u pojedinim dijelovima Sirije, milijune tamošnjih stanovnika guraju prema još većem siromaštvu i gladi. Gotovo svaki drugi stanovnik Sirije na spavanje odlazi gladan! Još jedna otežavajuća okolnost za Sirijce jest što je Donald Trump uveo nove stroge američke sankcije, prema zakonu koji se zove Cezarov zakon.

Kako tvrdi Trump, prema ovom zakonu američka je politika da „diplomatske i mjere ekonomske prisile moraju biti primijenjene kako bi se vlada Bashara Al Assada prisilila na to da zaustavi ubilačke napade na sirijski narod i podrži tranziciju prema sirijskoj vladi koja poštuje vladavinu zakona, ljudska prava i miroljubivu koegzistenciju sa susjedima.

planiraju se naći Preko Facebooka našao svog spasitelja iz rata: Nakon 28 godina uspostavili kontakt

U Siriji, koja je do prije rata imala najjaču ekonomiju u regiji, bila jedina zemlja koja nije imala ni dolara vanjskog duga te je proizvodila dovoljno hrane za vlastite potrebe i bila čak i veliki regionalni izvoznik, u posljednjih godinu dana broj onih koji nemaju sigurnu opskrbu hranom porastao je za gotovo milijun i pol te ih je sada ukupno više od 9 milijuna. Vrijednost sirijske funte u posljednjih je šest mjeseci pala više nego u devet godina rata, a cijene rastu. U ruralnim dijelovima Damaska dosegnule su vrtoglave razine, osobito cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

“Siriji prijeti nezabilježena nestašica hrane. Cijene osnovnih namirnica dosegnule su najviše razine od početka razornog rata, u manje od godinu dana skočile su više od 200 posto”, rekla je Elisabeth Byrs, glasnogovornica UN-ova Svjetskog programa za hranu.

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • nečešrazbojniče:

  Poruka za sve: ili ćete kupovati od nas, plaćati naš način života ili vas neće biti.

 • Avatar Gordon
  Gordon:

  Hvalite i dalje Ameriku.

 • sisavac:

  hm, mogao se novinar potruditi, pa objaviti da sirija izlazi iz teškoća, da će ove godine urod žita biti za milijun tona veći nego prošle, i da će skoro sve potrebe opet pokriti sami. bilo kišno proljeće, pa je urod ... prikaži još! dobar. i da, mogao je novinar postaviti pitanje moralnosti odluke amerike da baci još sankcije sirijcima. zabranili su im i nabavu rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju! novinar o tome ni da bekne. pa zašto, druže novinaru, zašto šutiš o toj nepravdi?