Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ikona populista

Desno krilo AfD-a prislilo Frauke Petry na odlazak

FILE PHOTO: Frauke Petry, chairwoman of the anti-immigration party Alternative for Germany (AfD), loses her shoe during the AfD party congress in Stuttgart, Germany, April 30, 2016.  REUTERS/Wolfgang Rattay /File Photo  TPX IMAGES OF THE DAY
21.04.2017.
u 07:14

Sada će u prvi plan iskočiti predstavnici radikalno desnog krila stranke na čelu s Björnom Höckeom i Alexanderom Gaulandom

Ikona desnice i čelnica Alternative za Njemačku (AfD) Frauke Petry poručila je kako neće nositi listu na parlamentarnim izborima. 

Suze zbog kritika

Ovakav potez veliko je iznenađenje za većinu članova stranke, kao i za njemačku javnost, no bolji poznavatelji prilika unutar AfD-a tvrde da se takvo nešto od Frauke Petry moglo i očekivati.

Posljednjih tjedana sve su glasnije na površinu izlazile informacije kako su u AfD-u nezadovoljni načinom na koji Petry vodi stranku te kako je otišla previše u centar, a vrhunac se dogodio na stranačkoj konvenciji u Weinböhli gdje se Frauke Petry rasplakala nakon iznesenih kritika na njen račun.

U svakom slučaju zanimljiv je i tajming objave odustajanja od vodećeg mjesta na kandidacijskim izbornim listama, tri dana od velike konvencije AfD-a koja će se sutra i prekosutra održati u Kölnu.

Struja nesklona Frauke Petry na čelu s Alexandrom Gaulandom, 76-godišnjim publicistom, te Alice Weidel, 38-godišnjom ekonomisticom, navodno se već sastala kako bi pripremila novu izbornu strategiju. U toj je grupaciji i Björn Höcke, najžešći Petryin oponent i predstavnik radikalno desnog krila stranke. Navedeni trojac spominje se u tamošnjim medijima kao vjerojatno novo vodstvo stranke iako još nije definirano hoće li se birati novi lider ili će strankom upravljati višečlano vodstvo.

Potres u AfD-u, koji je na lokalnim izborima prošle godine ostvario zavidne rezultate i profilirao se u treću političku opciju s više od 20 posto glasova u pojedinim pokrajinama te koji prema posljednjim anketama ima podršku oko deset posto birača za ulazak u Bundestag, dobro je došao političkim oponentima.

Zaokret u još desnije

Predstavnici SPD-a otvoreno likuju zbog povlačenja Petry i predviđaju potpuni krah AfD-a na izborima, dok neki poput čelnika krajnje lijevog Linkea Bernda Riexingera tvrde kako je ovo očekivan potez jer bi sama Petry na konvenciji u Kölnu bila pometena. S njim se slaže i dio analitičara koji ovakav potez vide kao pregrupiranje snaga unutar AfD-a, jer Petry nije podnijela ostavku na mjesto u čelništvu stranke niti je rekla kako neće uopće biti na listi za njemački parlament, već ne želi biti na njenu vrhu.

Muslimanski lideri u Njemačkoj izjavili su kako se s Petry još i moglo razgovarati, dok je s Höckeom to nemoguće. Ne treba smetnuti s uma i kako je Frauke Petry u visokom stupnju trudnoće pa je i to možda jedan od razloga povlačenja iz žiže javnosti. Je li ono trajno ili privremeno, tek će se vidjeti.

>> Tayyip Erdoğan ubio je republiku i postao sultan, Trump ga je nazvao i čestitao mu. Ovo su 4 ključne promjene

>> Njemački ministar okrivio pokrajinske vlasti: 'Mogli su uhititi Amrija i spriječiti napad u Berlinu'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije