Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
besmrtnici

Desetak Koprivničanaca živi ušli u enciklopediju Wikipediju

\'Koprivnica, 15.11.2010 - Mladen Pavkovic, predsjednik Podravkine braniteljske udruge. Snimio: Marijan Suu009Aenj\'
Marijan Sušenj/Pixsell
07.01.2011.
u 10:30

Ukupno gledajući, Koprivnica je prilično slabo zastupljena u najpoznatijoj internetskoj enciklopediji – od 74.000 natuknica spominje se u njih tek 603

Među pedesetak Koprivničanaca čije su biografije objavljene na Wikipediji, najvećoj internetskoj enciklopediji na svijetu, našlo se i desetak naših živih sugrađana.

"Osvježeni" Polančec

Uz bok, recimo, izumiteljici Vegete Zlati Bartl, svjetskom stolnoteniskom prvaku, počasnom građaninu Žarku Dolinaru i filozofu Pavlu Vuku-Pavloviću, u virtualnom enciklopedijskom prostoru svoje su mjesto dobili i, primjerice, pjevačica Ivana Vrdoljak Vanna, publicist i umirovljeni sveučilišni profesor Dragutin Feletar te šef Podravkine udruge branitelja i publicist Mladen Pavković.

Među "žive besmrtnike" anonimni enciklopedisti uvrstili su i gradonačelnika Zvonimira Mršića, književnice Maju i Anicu Gjerek, slikara Zlatka Kauzlarića Atača, povjesničarku Miru Kolar Dimitrijević, legendarnog Podravkina "generalca" Pavla Gažija, biologa Gorana Šafareka...

Tu je i Damir Polančec, čija je biografija nedavno osvježena i završava rečenicom: "Dana 30. listopada 2009. godine podnosi neopozivu ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra zbog navodne umiješanost u Podravkinu aferu Spice, kojom su menadžeri Podravke namjeravali otkupiti četvrtinu dionica koprivničke tvrtke."

Manje i više

Većina natuknica skromnog je opsega i sadrži osnovne biografske podatke, kao što i priliči sažetome enciklopedijskom izrazu. Iznimka su veoma sadržajne natuknice o Pavkoviću i M. Gjerek, koje su takve prije svega zbog navođenja svih naslova koje su objavili, a njih je doista mnogo. Kao i sve drugo na Wikipediji, to ovisi o autonomnoj procjeni autora (ili više njih) pojedine natuknice, a on i ili oni na Wikipediji uživaju potpunu anonimnost.

Koprivnica je, ukupno gledajući, prilično slabo zastupljena na najvećoj svjetskoj internetskoj enciklopediji, a ne samo kad su u pitanju biografske natuknice. Među 74.000 enciklopedijskih članaka u hrvatskoj verziji Wikipedije (izvor: Wikipedija) pretraživač će pokazati da se Koprivnica spominje u njih 603.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar pretorijanac
pretorijanac
18:53 10.01.2011.

Baš sam se doooobro nasmijal pročitavši tko je na ovom popisu.....a popratna slika uz tekst govori sama za sebe .............. ;-))))

BR
brbljivica
22:32 11.01.2011.

A joj tu na spisku ima stvarno svega! Nek im netko javi da bi neke trebalo i brisati očito ljudi imaju krive informacije.

ČS
Čuvaj se senjske ruke
22:03 14.10.2018.

Svaka čast ovom čovjeku sa fotografije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije