Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agencije sklopile sporazum

Depoziti klijenata Revoluta do 100.000 eura sigurni – dogovorena dodatna potpora

Zagreb: Marija Hrebac, direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
1/3
28.03.2023.
u 17:21

U slučaju da banka ikad dođe u situaciju insolventnosti, isplata naknada iz osiguranja organizirala bi se sukladno EU Direktivi i nacionalnom zakonodavstvu, a komunikacija sa štedišama odvijala bi se na općeprihvaćenim međunarodnim jezicima, uključujući engleski

Kako bi zaštitili klijente Revoluta, koji su pod ingerencijom Središnje banke Litve, institucije za osiguranje depozita dviju država sklopile su sporazum o suradnji. Predsjednica Hrvatske agencije za osiguranje depozita Marija Hrebac i Aurelija Mažintienė, direktorica IDF- Indeliu ir investiciju draudimus iz Litve potpisale su Memorandum o razumijevanju i bilateralnoj suradnji kojim se obvezuju raditi na daljnjem unapređenju europskog sustava osiguranja depozita.

- Potpisivanje ovog dokumenta vrlo je važno za daljnju suradnju dviju zemalja u području osiguranja depozita. Posebno u vrijeme velikih promjena u financijskom sektoru, kada kreditne institucije pružaju financijske usluge diljem Europske unije bez osnivanja podružnica, pouzdana zaštita štediša od posebne je važnosti. Memorandum o razumijevanju potpisan između hrvatskog i litavskog sustava osiguranja depozita ne samo da osigurava odgovarajuću zaštitu štediša, već pridonosi i stabilnosti financijskih tržišta – prokomentirala je Aurelija Mažintienė te dodala da se ovim memorandumom jača bliska suradnja dviju država u slučaju nastanka osiguranog slučaja kreditne institucije koja posluje u regiji EU.

Isplata naknada iz osiguranja tada bi se organizirala sukladno EU Direktivi i nacionalnom zakonodavstvu, a komunikacija sa štedišama u slučaju insolventnosti kreditne institucije odvijala bi se na općeprihvaćenim međunarodnim jezicima, uključujući engleski.

- Nastojali bismo pružiti osnovne informacije o procesu osiguranja odštetnih zahtjeva na što više jezika EU. Za širenje informacija mogla bi se koristiti i platforma članica EFDI-ja (Europski forum osiguravatelja depozita), koja uključuje litavski i hrvatski SOD. Sporazumi o suradnji institucija za osiguranje depozita važna su sastavnica jačanja financijskih tržišta, posebno u kontekstu povećanja prekograničnih bankovnih transakcija i aktivnosti – istaknula je predstavnica litavske institucije.

Marija Hrebac, čelnica HAOD-a, pojasnila je da litavski sustav osiguranja depozita pruža istu razinu zaštite deponenata i njihovih depozita kao i hrvatski te jednako kao i ostali europski sustavi.

- S obzirom na "relativno novog" pružatelja financijskih usluga u Hrvatskoj, Revolut, potpisivanje ovog Memoranduma nastavak je naših nastojanja da sustavima osiguranja obuhvatimo što veći opseg deponenata tj. sudionika na financijskom tržištu u RH. Iako klijenti Revoluta nisu u domeni HAOD-a, oni jesu osigurani litvanskim sustavom osiguranja depozita i to u istim iznosima i pod istim uvjetima kao što HAOD štiti deponente u hrvatskim bankama. Nakon potpisanog Memoranduma s Italijom, potpisivanje sporazuma s Litvom nastavak je jačanja našeg sustava osiguranja depozita – kaže M. Hrebac.

S obzirom da se ovih dana globalno pojačava rizik od širenja bankarske krize, informacija je važna za klijente banke.

- U vrijeme kad na financijskom tržištu svjedočimo različitim scenarijima, kvalitetan sustav osiguranja depozita, kako u Europskoj uniji, tako i u Hrvatskoj, dodatno dobiva na važnosti. Mi u Hrvatskoj možemo biti itekako zadovoljni jer je sustav koji imamo stabilan i siguran, a što smo potvrdili kroz dosadašnju praksu i znanja koja sa zadovoljstvom dijelimo s ostatkom Europe – kaže čelnica HAOD-a.

Od 1998. propalo 30 banaka

Istina, s obzirom na broj banaka koje su dosad propale u Hrvatskoj, u posljednjih smo nekoliko desetljeća imali priliku vidjeti kako funkcionira sustav osigurane štednje.

M. Hrebac podsjeća da su, u slučaju nastanka poteškoća u poslovanju bilo koje kreditne institucije, svi osigurani depoziti u Republici Hrvatskoj zaštićeni su kroz Jedinstveni sanacijski mehanizam (SRM) Europske unije čija je članica i Hrvatska od 2020. godine te kroz Sustav osiguranja depozita (SOD) kojim upravlja Hrvatska agencija za osiguranje depozita.

Jedinstveni sanacijski mehanizam raspolaže s gotovo 66 milijardi eura raspoloživih sredstava u jedinstvenom sanacijskom fondu, a što je dvostruko više od svih osiguranih depozita u svim kreditnim institucijama u RH. S druge strane, Sustav osiguranja depozita raspolaže s nešto više od 2,5 posto iznosa ukupno osiguranih depozita, a što je više od ukupnih isplata osiguranih depozita u svih 30 propalih banaka u RH od 1998. godine do danas. Sustav osiguranja depozita je stabilan i dobro kapitaliziran te štiti sve osigurane depozite fizičkih i pravnih osoba do iznosa od 100.000 eura, odnosno u istom iznosu kao i u svim ostalim članicama EU. 

VIDEO Hrvati strahuju da neće moći platiti račune i kupiti hranu, o ljetovanju gotovo da ni ne sanjaju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije