Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska zajednica županija

'Depopulacija predstavlja sve veći problem'

Goran Pauk
Foto: Hrvatska zajednica županija
13.10.2015.
u 13:07

- U samo godinu dana samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u školama je ukupno 889 učenika manje, odnosno, ako govorimo o razrednim odjelima, čak 32 odjela manje- priopćila je Hrvatska zajednica županija.

- Posljednjih godina zabrinjava podatak da je iseljavanje stanovništva iz Hrvatske ozbiljno uzelo maha. Nimalo optimistične projekcije pokazuju da bi do 2019. godine od 166.000 pa sve do 217.000 građana moglo napustiti Hrvatsku. Odlaskom radno sposobnog stanovništva smanjuje se i prirodni prirast koji ionako u Hrvatskoj posljednjih desetljeća zadržava svoj negativan predznak.

Najbolje to dokazuje situacija u osnovnim i srednjim školama. Primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilježe 220 prvašića manje nego prethodne godine, a ukupno je u svim osnovnim školama  kojima je osnivač županija 478 učenika manje. U srednje škole upisano je 411 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu. Dakle, u samo godinu dana samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji  u školama je ukupno 889 učenika manje, odnosno, ako govorimo o razrednim odjelima, čak 32 odjela manje- priopćila je Hrvatska zajednica županija.

Podaci su predstavljeni na sjednici Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija, a komentirao ih je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski  župan Goran Pauk (na slici).

- Vrijeme je da se zapitamo što podaci koje imamo govore o budućnosti pred Hrvatskom. Zabrinjavajuće drastično smanjenje učenika u školama ozbiljan je problem za koji se mora pronaći rješenje. Depopulacija je sigurno jedan od ključnih problema hrvatskog društva što govori i podatak da u 18 županija bilježimo pad broja stanovnika. Ovim tempom imat ćemo u budućnosti nekoliko velikih gradskih urbanih središta i pustoš u ruralnom prostoru, rekao je Pauk. 

>> Novac je nepovratno izgubljen zbog kratkovidnosti i neznanja ministra Lalovca

Komentara 9

CR
CROLINDA
13:30 13.10.2015.

bajdvej nataliteta prokreacije potomstva i opstanka i budućnosti važnije je kako smo odgojeni nego koliko nas ima i za boljitak ne trebaju nama ni nadriproleteri ni izletnici u politiku ni anarhisti nama samo treba jedna dobra l u s t l u s t r a c i j a sada - Ma kako bi čovjek uopće kojim postojećim riječima opisao ovaj naraštaj Hrvata - narod bi se pričestio ali se ne bi ispovjedio a to tako ne može ( osim ako ćemo se svetogrdno grešno pričešćivati ) i zato samo ili stagnira ili se ne miče s mjesta - i narod i birači i vlasti i desni i lijevi i sateliti svi se tako ponašaju i zato kažem ja l u s t r a c i j a s a d a - za napredak sreću dostojanstvo spokoj i blagostanje novih naraštaja - Namjerava li itko ikoja vlast ikoja postava na vlasti u ovom našem izabranom naraštaju koji je dočekao doživio da imamo svoju državu Hrvatsku vratiti čast i dostojanstvo Hrvatima i Hrvatskoj tako što će se zabraniti i poskidati s javnih mjesta ime Josipa Broza takozvanog maršal Tito prije nego polažu vijence žrtvama totalitarnih autoritarnih režima –- Lustracija sada - normalna i mirna država i normalan i spokojan nerazbijen nerazjedinjen narod i pokoj mrtvima i njihovim bližnjima i normalna vlast i blagostanje narodu Božji blagoslov tek kada se ovo pospremi - svi koji tobože ismijavaju ove inicijative jer ima važnijih egzistencijalnih problema vrlo dobro znaju da su ove stvari i te kako bitne i važne i da se ne živi samo od kruha kao životinje nego smo djeca Božja i živimo od vrijednosti i da bez rješenja ovih stvari koje vape pravdu u Nebo nema ni blagostanja ni blagoslova – vlast je ta koja koči sreću naroda i ove stvari posprema pod tepih potomcima – lustracija sada - za sreću dostojanstvo i čast blagoslov i blagostanje novih naraštaja ili ćemo odgajati skorojeviće kojima će se povijest uporno ponavljati zato što je ne poznaju ili ne znaju vrednovati - naša povijest nije povijest skorojevićevskog naroda koji uči djecu samo fizičkim i materijalnim potrebama i beskrupuloznosti - lustracija sada – Hrvati izborili državu pa je tutnuli u ruke skorojevićima i onima koji su poraženi u Domovinskom ratu a svaki glas pravednika kao u pustinji ili kao da pas laje na mjesec - nije baš ono da niko ni ne haje ali niko ništa ne poduzima uistinu nego se valjda nada da će to sve već nekako neki neko drugi

Avatar mirica19
mirica19
20:28 13.10.2015.

Nema nama naprijed dok se ne promijeni vlast u zemlji.

Avatar mirica19
mirica19
20:28 13.10.2015.

Politika trenutne vlasti dovela nas je u ovu situaciju. Apsurdno je što se oni hvale svojim rezultatima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije