Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjedočili inženjeri

Demonstrirali uvjete zapaljenja na peći iz Zagorja, a ne s Kornata

dražen slavica (1)
Filip Brala/PIXSELL
13.11.2012.
u 13:34

Kako bi utvrdili na kojoj temperaturi dolazi do zapaljenja vatrogasne opreme te u kojem se trenutku počinje taliti aluminij, Krsnik i Žuljević opremu su izložili temperaturi od 700 do 900 Celzijevih stupnjeva, i to u posebnoj peći

Svjedočenjem Ivana Krsnika i Marina Žuljevića, inženjera zagrebačkog Laboratorija za toplinska mjerenja, koji supotpisuju izvješće o otpornosti na požar leđnih nosača, tzv. samara, i vatrogasnih cijevi, na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku iz Šibenika Draženu Slavici.

Kako bi utvrdili na kojoj temperaturi dolazi do zapaljenja vatrogasne opreme te u kojem se trenutku počinje taliti aluminij, Krsnik i Žuljević opremu su izložili temperaturi od 700 do 900 Celzijevih stupnjeva, i to u posebnoj peći i na travi koju su donijeli iz Hrvatskog zagorja, a ne s Kornata, zbog čega su prigovorile obitelji stradalih vatrogasaca.

– Radili smo na opremi iz razreda B2, odnosno na lako zapaljivoj opremi – kazao je Krsnik, a Žuljević je dodao kako su utvrdili da je inicijalni požar s remena prešao na cijevi koje su se zapalile, zbog čega su se rastopili aluminijski nosači.

Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca, kazao je da Krsnikovo i Žuljevićevo vještačenje nije vjerodostojno jer je sva oprema u krugu od 50 metara izgorjela puno prije.

– Vatra je sve spalila za jednu sekundu, a ne deset – kazao je Marinović.

Svjedoci su kazali i da nemaju informacija o opremi koju su ispitivali, odnosno ne zna se je li ta oprema ona koju su na Kornatima koristili vatrogasci, što je također izazvalo negodovanje tužiteljstva i obitelji poginulih vatrogasaca.

>>Vještak: Čak su i aluminijske vatrogasne cijevi bile rastaljene

 

Komentara 1

MS
mare_split
10:09 14.11.2012.

Nema komentara!? Baš ta činjenica kazuje SVE o Hrvatima ... da su NIŠTA! 'Boli' ih što je stradala mladost s čijim tragičnim usudima TRGUJU politikantsko-vojne i pravosudne lopine ...! Zamisllite, davati iskaz (kao vještak), a ne znati o čemu kazujem (vrsta i podrijetlo opreme) i 'vještačennje' obaviti u zatvorenoj peći (požar bi na OTVORENOM!), valjda ne u peći za koks, što je ako nije PODVALA!? Sve u svezi Kornata običan je jad i bijeda ovog 'društva' u kom je SVE kriminal ili neka zla i štetna radnja koja se skriva! JADNO!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije