Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Demonstrirali uvjete zapaljenja na peći iz Zagorja, a ne s Kornata

Kako bi utvrdili na kojoj temperaturi dolazi do zapaljenja vatrogasne opreme te u kojem se trenutku počinje taliti aluminij, Krsnik i Žuljević opremu su izložili temperaturi od 700 do 900 Celzijevih stupnjeva, i to u posebnoj peći
13. studenoga 2012. u 13:34 1 komentara 40 prikaza
dražen slavica (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Svjedočenjem Ivana Krsnika i Marina Žuljevića, inženjera zagrebačkog Laboratorija za toplinska mjerenja, koji supotpisuju izvješće o otpornosti na požar leđnih nosača, tzv. samara, i vatrogasnih cijevi, na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku iz Šibenika Draženu Slavici.

Kako bi utvrdili na kojoj temperaturi dolazi do zapaljenja vatrogasne opreme te u kojem se trenutku počinje taliti aluminij, Krsnik i Žuljević opremu su izložili temperaturi od 700 do 900 Celzijevih stupnjeva, i to u posebnoj peći i na travi koju su donijeli iz Hrvatskog zagorja, a ne s Kornata, zbog čega su prigovorile obitelji stradalih vatrogasaca.

– Radili smo na opremi iz razreda B2, odnosno na lako zapaljivoj opremi – kazao je Krsnik, a Žuljević je dodao kako su utvrdili da je inicijalni požar s remena prešao na cijevi koje su se zapalile, zbog čega su se rastopili aluminijski nosači.

Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca, kazao je da Krsnikovo i Žuljevićevo vještačenje nije vjerodostojno jer je sva oprema u krugu od 50 metara izgorjela puno prije.

– Vatra je sve spalila za jednu sekundu, a ne deset – kazao je Marinović.

Svjedoci su kazali i da nemaju informacija o opremi koju su ispitivali, odnosno ne zna se je li ta oprema ona koju su na Kornatima koristili vatrogasci, što je također izazvalo negodovanje tužiteljstva i obitelji poginulih vatrogasaca.

>>Vještak: Čak su i aluminijske vatrogasne cijevi bile rastaljene

 

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • mare_split:

    Nema komentara!? Baš ta činjenica kazuje SVE o Hrvatima ... da su NIŠTA! 'Boli' ih što je stradala mladost s čijim tragičnim usudima TRGUJU politikantsko-vojne i pravosudne lopine ...! Zamisllite, davati iskaz (kao vještak), a ne znati o čemu kazujem ... prikaži još! (vrsta i podrijetlo opreme) i 'vještačennje' obaviti u zatvorenoj peći (požar bi na OTVORENOM!), valjda ne u peći za koks, što je ako nije PODVALA!? Sve u svezi Kornata običan je jad i bijeda ovog 'društva' u kom je SVE kriminal ili neka zla i štetna radnja koja se skriva! JADNO!!!!!!!!!!!!!!