Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlast generala

Demokracija na tajlandski način – na referendumu potvrdili vlast vojne hunte

Za generale glasalo je 62 posto Tajlanđana
Foto: Reuters
08.08.2016.
u 21:00

Izađite na izbore, riječ je o budućnosti naše zemlje - ustvrdio je vođa vojne hunte, general Prayut Chan-O-Cha

Tajlanđani su jučer na referendumu prihvatili novi državni ustav za koji je glasovalo oko 62 posto birača. Ipak, sve je to daleko od demokracije u zapadnom smislu jer referendum ima samo jedan cilj – omogućiti vojsci, koja je prije dvije godine izvršila vojni udar i svrgnula legalno izabranu vlast, potpunu kontrolu političke pozornice i nakon što se jednom ponovno uvedu slobodni izbori u zemlji.

Prema novom ustavu, sve buduće vlade, uključujući i onu koja bude izabrana na izborima 2017., morat će upravljati zemljom prema uvjetima i zahtjevima vojne hunte.

– Izađite na izbore, riječ je o budućnosti naše zemlje, riječ je o demokraciji – ustvrdio je vođa vojne hunte, general Prayut Chan-O-Cha dok su ga kamere televizijskih postaja snimale dok je ubacivao svoj listić na glasačkom mjestu. Ipak, malo tko od Tajlanđana doista zna što referendum i izmjena ustava nose sa sobom, jer rasprava je bila zabranjena pod prijetnjom zatvorske kazne.

Umjesto rasprave o promjeni ustava, izborno povjerenstvo dijelilo je letke u kojima je opisivana “buduća sreća naroda”. Ovi su listići bili ilustrirani fotografijama nasmiješene, sretne djece.

Sukladno novom ustavu Tajlanda, o kojemu nije bilo rasprave, Senat se u budućnosti neće birati na izborima, već će njegove članove imenovati generali. Nadalje, donji dom parlamenta bit će pod kontrolom Senata, što znači da će generali kontrolirati cijeli parlament.

Vojna hunta Tajlandom vlada još od 2014. godine kada su generali, pod izlikom da žele očuvati monarhiju, svrgnuli legalno izabranu premijerku Yingluck Shinawatra. Puč je došao nakon pola godine nemira na ulicama Bangkoka u kojima su prosvjednici tražili Shinawatrin odlazak. 

>> Muškarac (47) osumnjičen za podvođenje dviju Tajlanđanki koje su radile kao maserke u Dubrovniku i Zagrebu

Komentara 5

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
01:28 09.08.2016.

I u Hrvatskoj bi trebala Vojna Hunta da bi se Hrvatska počela baviti radim i prestati vodit politiku koja nas pljačka i živi na teretu Hrvatskog Proračuna. Drugo za sigurno nebi bilo mjesta za optuživanje HOP-a. I OLUJE koja je je pobijedila Veliku Srbiju. Nezaboravimo da nam je Amerika vratila one koji su izgubili rat u Oluji da nas vrati u SFRJ . Demokracija koju nam zapad nameće je dvolična kojom nam nasilno sa tom demokracijom nameću da oni koji su izgubili rat u Oluji imaju ponovno šansu da uspostave Veliku Srbiju. Vrijeme prolazi i dolazi vrijeme da se politici Nemoze vjerovatijer postoji prevelika manipulacija stranih režima da Hrvatsku pokorili nezaboravimo da postoji onih u Hrvatskoj koji brane Hrvatske Interese sa ZDS! . NATO nije taj koji brani Hrvatske Interese pa po tom pitanju ga treba napustiti da bi Hrvatska sama mogla sprovoditi i braniti Hrvatske Interese. Braco Hrvati budite sigurni da pod Vojnom Huntom neće biti niti Nemoze biti onih koji bi mogli javno nastupati protiv Hrvatske Oluje koja nam je oslobodila Hrvatsku od Velike Srbije.i zato je naša dužnost da damo Lipu našu u ruke Onih koji su je i oslobodili i da je i dalje čuvaju sa ZDS! da izumru oni u Hrvatskoj koji i dalje pod tom Uvoznom Demokracijom ruše Lijepu našu . Demokracija pod kojom se može pljunuti na Oluju je vrazjademokracija i zato vojna Hunta bi to pitanje riješila sa ZDS ! Da se nebi rušili Hrvatski interesi. Naravno ko po zapadnoj Demokraciji koja se protivi uvađanja Vojne Hunte jer Nemoze manipulirati sa politikom koju vodi za svoje interese. Promislimo dobro i dodjimo do zaključka da ako nemamo povjerenje u svoju Vojsku koja nam je oslobodila Lijepu Našu onda nismo ni dostojni niti imati Lijepu Našu u svojim rukama. Nadam se da ćete shvatiti položaj Hrvata koji dnevno imaju previseproblema koji nas ruše pa da se riješimo tih problema bacimo politiku na stranu i oporavimo se od te krize i uvedimo Vojnu Huntu da bi Lijepa naša bila u sigurnim rukama onih koji brane Hrvatske Interese sa ZDS! U Hrvatskoj Vojsci. A sada vas srdačno pozdravljam sa ZDS!

RA
ranko75
13:45 09.08.2016.

Fucka se svima na zapadnu demokraciju, ona je sebe toliko iskompromitirala djelovanjem SAD,da zvuci pogrdno kao psovka napisana na ogradi!

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
11:36 09.08.2016.

Sad će im Obama i demokratski zapad nametnuti sankcije i izolacuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije