Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biljana Borzan:

Deklaracija njemačkih lazanja koja sadrži govedinu iz Rumunjske obmanuje potrošače

Biljana Borzan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.01.2015.
u 11:59

Odbor za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta izglasao je rezoluciju u kojoj poziva na uvođenje obveznog označavanja zemlje podrijetla mesa

Odbor za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta izglasao je rezoluciju u kojoj poziva na uvođenje obveznog označavanja zemlje podrijetla mesa koje je sastojak drugih proizvoda. Primjer takve prerađene hrane su npr. smrznute lazanje, hamburgeri i sendviči.

Prema sadašnjim EU propisima obvezno je označavanje zemlje podrijetla samo za svježu govedinu i teletinu. Od ove godine označavanje postaje obvezno za svježu svinjetinu, janjetinu, jaretinu i meso od peradi, no podrijetlo mesa u prerađenoj hrani i dalje neće biti obvezno označavati. Cilj je rezolucije resornog odbora Europskog parlamenta da se takva situacija promijeni.

"Nakon velikih skandala s pokvarenim mesom i konjetinom koja je prodavana kao govedina javila se potreba za zakonskim rješenjem koje bi takve incidente onemogućila. Zato smo Europskoj komisiji poslali signal da predloži nove propise", kazala je zastupnica Biljana Borzan koja je na tekst rezolucije utjecala putem amandmana.

Deklaracija na kojoj ne piše da npr. lazanje proizvedene u Njemačkoj  sadrže govedinu iz Rumunjske nije poštena prema potrošačima i otvara put za razne prevare. Borzan je u obrazloženje rezolucije uključila dio u kojem u osnovi stoji da će označavanje zemlje podrijetla mesa olakšati zemljama članicama borbu protiv prevara s hranom i kažnjavanje počinitelja.

"Smatram da je to u interesu europskih potrošača, njih 90 posto želi znati odakle je meso koju jedu. Zajedničko tržište Europske unije otvara brojne mogućnosti izbora za potrošače i proizvođače, ali ima i rupa koje iskorištavaju bezobzirni špekulanti. Takve rupe treba zatvoriti, a zdravlje i potrošačka prava građana dodatno zaštititi," poručila je Borzan.

>> Izglasana direktiva koja dopušta zemljama EU zabranu uzgoja GMO

Komentara 14

MX
MXLCLGTG
12:58 22.01.2015.

Odakle je meso u nasim proizvodima gosp.Borzan sigurno nije sa Slavonski i Hrvatski farmi nego je od tamo gdje uvozni lobi ima vise profita a kvalitet tko pita u ovakvoj neimastini.

MX
MXLCLGTG
12:56 22.01.2015.

Jako bitna tema jeli lazanje iz Njemacke sadrze meso iz Rumunjske

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
17:41 22.01.2015.

Biljana, dušo, pa ne treba djelovanje po EU, samo otići do "Podravke", oni pakiraju tunjevinu kao hrvatski proizvod a tuna iz Vijetnama! Al tko što može "Podravci", ona je pod vašim, SDP, "nadzorom"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije