Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dekan: Od srijede nema ispita, ali novi će studenti normalno na upis

Ministarstvo upozorava kako je tjeranje svih zaposlenika u štrajk kršenje Ustavom zajamčenog prava na rad
04. srpnja 2011. u 22:30 5 komentara 3 prikaza
\'12.11.2010., Filozofski fakultet, Zagreb - Primopredaja donacije knjige Doma ruske dijaspore Aleksandar Solzenjicin Filozofskom fakultetu. Donacija je vrijedna 99.492 rublja. Prof. dr. sc. Damir Bor
Foto: \'Antonio Bronić/PIXSELL\'

Ovih dana nije lako biti student Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od  srijede dio profesora okupljenih oko sindikata Akademska solidarnost trebao bi započeti najavljeni štrajk, a istog dana prema odluci Fakultetskog vijeća nastupa obustava studijskog procesa.

Sporni zakoni

Kako objašnjava dekan fakulteta Damir Boras, sve ove akcije do kojih je došlo zbog spornih Fuchsovih zakona neće utjecati na upise novih studenata. Oni će se odvijati. No što je s ispitima? Na to pitanje Boras i dalje nema jasan odgovor iako je dio profesora za Večernji list izjavio kako neće poštovati odluku Vijeća te da će ispite održavati i nakon srijede. Boras se pravdao i kako odluka Vijeća i štrajk sindikata nemaju veze.

– Mi smo obustavu radnog procesa od srijede izglasali zato što je u srijedu u na saborskom Odboru za obrazovanje zakazana rasprava o spornim zakonima, a ne zato što je za taj isti dan najavljen štrajk sindikata – kaže Boras.

Studentima svejedno jer činjenica je da je fakultet odlukom da im “ukine” ispitne rokove nakon srijede očito stao na stranu sindikata.

Preseliti ispite

Ministarstvo obrazovanja upozorava da se tjeranjem svih na štrajk krši zakonima i Ustavom zajamčeno pravo na rad te napominju da će svim profesorima koji žele održavati ispite to i omogućiti, ako treba, i na drugim lokacijama.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
 • miso:

  \'Ministarstvo obrazovanja upozorava da se tjeranjem svih na štrajk krši zakonima i Ustavom zajamčeno pravo na rad\'. Dakle, \'... krši zakonima i Ustavom zajamčeno pravo na rad\'. Jeste li čuli, vi nezaposleni, u Hrvatskoj vrijedi zakonima i Ustavom zajamčeno pravo na rad.

 • Gogs:

  koliko znam, jedno od osnovnih prava studenata je pravo na polaganje ispita.i to stoji u statutu svakog fakulteta. stoga ispada da se krši statut. mislim, koje su to mustre, ide se u štrajk, nema polaganja ispita ali zato nema problema ... prikaži još! oko upisa..kad treba kupit upisninu- za to štrajk ne vrijedi

 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  Bravo za Filiozofski fax ma od tamo uvijek i stižu prijetnje i počinju štrajkovi. Evo su mudraci smislili -upis može da si osiguraju potporu a štrajk obvezan bez obzira - na uvjeravanje ministra da nemaju razloga ali su oni instruirani ... prikaži još! sa političarima pa moraju. Pozdrav dobrim ljudima