Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dekan FER-a pred ministrima kritizirao sustav, Ćorić kaže da je potez neprimjeren

Više vremena ide na administraciju nego na istraživanje, poručio je Gledec
14. siječnja 2020. u 17:09 34 komentara 2450 prikaza
Gordan Gledec
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec iskoristio je u utorak svečanu dodjelu EU ugovora za istraživanje mjera prilagodbe klimatskim promjenama za kritiku administracije, istaknuvši kako je administrativni teret ponekad deset puta veći od istraživačkog doprinosa.

Summit u Madridu Madridski summit Unatoč velikim ambicijama, skroman dogovor o klimi

U sklopu poziva "Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama" na FER-u dodijeljeno je 12 ugovora fakultetima i javnim ustanovama ukupne vrijednosti 42,8 milijuna kuna od kojih 33 milijuna kuna su bespovratna europska sredstva koja će rezultirati s 88 mjera prilagodbe klimatskim promjenama u 11 ranjivih sektora.

"Svaki put kada se potpisuje ovakav ugovor mi ga potpisujemo s grčem u želucu, jer sada slijedi vječita bitka s administracijom, borba za priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca dok je to u Europi dva puta u tri godine", kazao je Gledec na svečanoj dodjeli.

"Zašto se traži od nas da administrativni teret bude deset puta veći od onog istraživačkog doprinosa i prijave projekta", upitao je Gledec prisutne među kojima su bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić , te regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić.

"Više vremena ide na administraciju nego na istraživanje", poručio je Gledec.

Ministar Ćorić govor Gledeca ocijenio je neprimjerenim istaknuvši kako to nikada nije doživio i kako nijedan upit od dekana FER-a nije došao u njegovo ministarstvo vezan za pojašnjenje procedura.

klimatske promjene Bruxelles Poljska, Mađarska i Češka protive se totalnoj ekologizaciji

Osvrnuvši se na dodijeljene ugovore Ćorić je istaknuo kako borba protiv klimatskih promjena i prilagodna klimatskim promjenama nema alternativu te podsjetio na dokument Europske komisije "Green deal" koji u potpunosti budućnost europskog kontinenta projicira u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena.

Upitan o razvrstavanju otpada i primjeni EU uredbe Ćorić je poručio kako treba ići za tim da oni koji više odvajaju zato budu nagrađeni kroz manje račune a oni koji manje odvajaju "nagrađeni" kroz veće račune.

Za model odvajanja otpada u Zagrebu kazao je kako je osobno s njim zadovoljan, ali i napomenuo kako nikako ne treba podržati da dođe do povećanja cijena, a da sustav bude neuređen.

"Zagreb je najveći proizvođač otpada u Hrvatskoj i organizirati sustav u Zagrebu sigurno nije isto kao i u nekoj manjoj općini i tu treba imati razumijevanja", rekao je.

Ilustracija Istraživanje Zabrinjavajuće: Klimatske promjene i onečišćenje istiskuju kisik iz oceana

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić kazao je kako su ovo tek prvi ugovori te najavio je da će Vlada, sukladno prioritetima EU-a, u nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. reflektirati zelene i pametne politike.

Ugovori su svečano dodijeljeni za projekte Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Veleučilištu u Slavonskom Brodu, Sveučilištu u Osijeku, Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilištu u Zadru, te za šest zagrebačkih fakulteta: Prirodoslovno-matematičkom, Šumarskom, Agronomskom, Prehrambeno-biotehnološkom, Fakultetu strojarstva i brodogradnje te elektrotehnike i računarstva.

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • ing-12345:

  Dekan FER-a rekao je istinu. To što se ona ne sviđa nesposobnom HDZ klimavcu Tomislavu Čoriću ne znači da je dekan Gldecnije rekao istinu. No žalosno je da HDZ-ov klimavac Čorić neće učiniti ništa da olakša poduzetnicima. RH je APSURDISTAN

 • Avatar CAG
  CAG:

  To care opleti jasno i glasno gdje je problem.........ubijaju ljude s tim papirima.....

 • Doktorkorupcije2:

  Svaki potez Tomislava Ćorića neprimjeren je za mozak svakog iole normalnog čovjeka