Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Madridski summit

Unatoč velikim ambicijama, skroman dogovor o klimi

Summit u Madridu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
16.12.2019.
u 00:35

Da bi se ispunili ciljevi Pariškog klimatskog dogovora, emisije stakleničkih plinova trebalo bi svake godine smanjivati po stopi od 7,6 posto, ali to je u ovom trenutku daleko od ostvarenja

Ambiciozno zamišljen UN-ov summit o klimatskim promjenama, na kojem su trebala biti dogovorena pravila za provedbu Pariškog klimatskog dogovora, unatoč 40-satnom produljenju pregovora, okončan je skromnom i neambicioznom deklaracijom, kojom se članice dogovora poziva da do 2020. prihvate dodatna smanjenja emisija stakleničkih plinova. Ključan dogovor o globalnom trgovanju emisijama stakleničkih plinova, međutim, nije postignut.

Taj je problem odgođen za konferenciju koja će se sljedeće godine održati u Glasgowu u Škotskoj, a na njoj bi se trebala utvrditi pravila za trgovanje ugljikom jer će zemlje s manjim emisijama stakleničkih plinova moći prodavati pravo ispusta stakleničkih plinova državama s većim emisijama, po sličnom modelu kakav već postoji u EU. Međutim, o tome u Madridu 196 predstavnika članica Pariškog dogovora nisu uspjeli postići dogovor, što je izazvalo razočarenje nevladinih i ekoloških organizacija, koje optužuju svjetske čelnike za neodgovornost.

Da bi se ispunili ciljevi Pariškog klimatskog dogovora, emisije stakleničkih plinova trebalo bi svake godine smanjivati po stopi od 7,6 posto, ali to je u ovom trenutku daleko od ostvarenja. Zbog suprotstavljenih interesa zemlje se ne mogu dogovoriti tko će koliko pridonijeti ostvarenju tih ciljeva. Čini se da je neuspjehu pridonio i Čile, koji predsjedava UN-ovim summitom. Prijedlog zaključaka što ih je predložila čileanska ministrica okoliša Carolina Schmidt ekološke su organizacije, zbog neambicioznosti, nazvale "izdajom" Pariškog dogovora, dok se Čile brani da je samo pokušavao uskladiti sve zahtjeve i stavove koje je, međutim, bilo nemoguće pomiriti.

VIDEO Govor Grete Thunberg u New Yorku:

Ključne riječi

Komentara 7

ZI
zimerman
06:21 16.12.2019.

Čovjek nije stvorio klimatske promjene, one su jednostavni prirodni proces i čovjek ih ne može zaustaviti . Od 1970 god. Bolesni ljevičari nam govore da imamo još deset godina prije totalnog uništenja i to stalno pridržavaju. Prije svega svi znamo da su Kina i Indija najveći zagađivači , bilo bi fer da oni prvi pokažu koliko su se spremni žrtvovati.

MO
moškov
05:59 16.12.2019.

Mala balavica greta iz nordije u biti ne zna ni strane svijeta...a pitanje je razlikuje li mjesec od sunca...jakog li sumita..to je najobicnije sumitanje tamo amo gore dolje ..itd

OO
oo8787
12:22 16.12.2019.

Zelenaši su sa svojim suludim teorijama postali opasnost ne samo za sigurnost već i za gospodarstva diljem svijeta, njihova ideologija može milijune ljudi koštati posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije