Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krešimir Petković:

'Dejan Jović ne poštuje pravila objave akademskih tekstova'

Dejan Jović
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
19.12.2017.
u 07:38

Nezadovoljstvo Petkovića ponajviše je uzrokovao Jovićev “manjkav tretman teksta” i “akademskih procedura provjere”

Docent na Fakultetu političkih znanosti Krešimir Petković zatražio je od Fakultetskog vijeća da ga razriješi s mjesta u uredništvu časopisa Politička misao, čiji je glavni urednik Dejan Jović, nakon što je časopis objavio tekst o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije te o implikacijama bilateralnih sporova na proširenje EU.

Nekritičko veličanje

Nezadovoljstvo Petkovića uzrokovale su dijelom tvrdnje njemačkog politologa i jednog od glasnogovornika grupacije EPP-a (pučana) u Europskom parlamentu Thomasa Bickla u tekstu, posebice veličanje sporazuma Drnovšek – Račan, ali više Jovićev, po Petkoviću manjkav tretman teksta, akademskih procedura provjere (recenzija) i kolega, što u konačnici rezultira “krivotvorinama koje dobivaju akademsku legitimaciju i kao takve se reproduciraju u političkim sukobima”.

Bickl kronološki prati spor oko granice Hrvatske i Slovenije. Petković pak smatra kako njegov tekst “nekritički veliča propali sporazum Drnovšek – Račan, a njegovo neprihvaćanje bez ikakva argumenta pripisuje “traumatskom iskustvu Domovinskog rata”. Najsporniji dio Sporazuma Drnovšek – Račan iz 2001., bio je morski dimnjak, hrvatski prostor koji je Zagreb bio voljan prepustiti Ljubljani da bi Slovenija dobila izlaz na otvoreno more. Sporazum je odbijen u Hrvatskoj.

Petković u pismu ostavke koje smo dobili na uvid, također kronološki, iznosi svoje i poteze urednika Jovića, koji jučer, inače, nije odgovorio na naš upit i zahtjev za komentarom. Kaže da je na tekst koji je primio 17. listopada, tri dana poslije uredništvu poslao pismo od sedam stranica citata i komentara na činjenična i interpretacijska iskrivljavanja slučaja kojim se tekst bavi.

– Napomenuo sam kako mi se tekst u ovom obliku ne čini objavljivim, kao i to da sam otvoren za raspravu. Sugerirao sam također da bi bilo poželjno da tekst recenzira pravnik koji se bavi međunarodnim pravom – piše Petković.

– Na žalost, glavni urednik nije potaknuo raspravu uredništva, niti mi se itko od članova uredništva javio. Umjesto toga, 2. studenoga glavni mi se urednik javio pismom da je “iznerviran” mojim komentarima, ali da će dio koji smatra upotrebljivim proslijediti autoru. Spomenuo je da je tekst dobio pozitivne recenzije, da smatra da je tekst izvrstan i da će ga rado objaviti – piše Petković.

Što se tiče recenzija, Petković kaže kako mu je “glavni urednik poslao jednu pozitivnu recenziju od tri rečenice teksta i popisa od deset minornih izmjena koji se ponajviše mogu opisati kao lektura. Napomenuo je da mu druga recenzija trenutačno nije dostupna jer se nalazi na računalo na poslu. U poslanoj recenziji kao datum recenziranja naveden je 4. listopada, dok je u podacima o dokumentu posljednji datum izmjene 2. studenoga, datum kada mi je glavni urednik otpisao na prvu poruku”.

Reproduciranje u sukobima

– Postupanje glavnog urednika po pitanju teksta koji se tiče graničnog spora koji već više dekada opterećuje odnose dviju država, a koji je, nažalost, Slovenija instrumentalizirala u procesu pristupanja Hrvatske EU, prelazi granice moje tolerancije za neurednost u akademskom radu – piše Petković, navodi da iza takvog teksta ne može stajati, ističe kako je problem što recenzirani tekstovi imaju dodatnu težinu jer se drži da su prošli barem minimalnu akademsku proceduru provjere te zaključuje:

– Pozdravljam pluralizam, slobodu izražavanja različitih političkih stajališta, ali upozoravam i na problem krivotvorina koje dobivaju akademsku legitimaciju i kao takve se reproduciraju u političkim sukobima pa i u različitim pravnim arenama.

Pogledajte prosvjed zbog kurikularne reforme:

Dejan Jović
1/13

Komentara 49

Avatar anti_komunist
anti_komunist
08:05 19.12.2017.

tog veliko srbina trebalo je odavno najuriti sa tog bastiona jugokomunisticke misli, ne samo njega, tu je jos drug zakosek i ostali clanovi ujdi-ja.... za one koji se jos pitaju u vezi hibridnog rata, navedeni drugovi tipicni su predstavnici piskaranja bljuvotina protiv hrvatske....

SX
sudbina x
08:12 19.12.2017.

Dok nam god petokolonaši sjede u ovakvim akademskim zajednicama i odlučuju u ime Hrvata, neće biti dobro...

Avatar Feniks
Feniks
08:17 19.12.2017.

Ako je Dejan nekakav prof. zašto je dobio vritnjak iz Engleske?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije