Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neposlušni

Deficit u kolovozu 8,4 milijarde kuna, većina ministarstava trošila više nego što je imala

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.09.2014.
u 13:30

Ministarstvo financija moralo je platiti 1,65 milijardi kuna više za aktivirana državna jamstva nego što je planiralo

U prvih šest mjeseci deficit državnog proračuna iznosio je 7,9 milijardi kuna, prihodi su iznosili 55,9 milijardi, a rashodi 63,8 milijardi kuna. Iako je PDV u prvom polugodištu podbacio, ministar financija Boris Lalovac pohvalio se dobrim rezultatima u kolovozu. Prihodi su bili veći od rashoda tako da je usporen rast proračunskog deficita – na kraju osmog mjeseca deficit je iznosio 8,4 milijardi kuna. Lalovac je ustvrdio da će porezne reforme potaknuti i građane i gospodarstvo i da će na kraju dovesti do stabiliziranja javnih financija. Podaci o financijama lokalnih jedinica pokazuju da su u prvoj polovici godine imale suficit od milijardu kuna pa je ministar poručio županima, gradonačelnicima i načelnicima da njihovi prigovori kako će ih smanjenje poreza na dohodak upropastiti ne stoji.

– Očito postoji prostor za porezna rasterećenja građana i manji porez na dohodak – zaključio je ministar financija Lalovac.

I dok lokalna samouprava stvara više prihoda nego rashoda, dijelovi državne uprave neracionalni su i potrebno ih je obuzdati. Kao i lani, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ponovno je probilo proračun s plaćama, i to za 138 milijuna kuna, koje će na kraju godine nedostajati. Zanimljiv je primjer Zavoda za obnovu Dubrovnika i Agencije za legalizaciju objekata koji su potrošili cijeli, odnosno 90% proračuna za plaće. Ako su njihovim djelatnicima bile isplaćene plaće u srpnju i kolovozu, prekršili su zakon i treba ih kazniti.

Većina ministarstava premašila je budžet za službena putovanja, a mnogi su krivo procijenili potrebe za vanjskim suradnicima. U MUP-u je plan na toj stavci premašen za 2100 posto, a ministarstvo Vesne Pusić potrošilo je za automobil milijun kuna umjesto predviđenih 300.000 kuna. 

>> Rasterećivat ćemo rad, ali u krizi sve što se može treba prebaciti na tržište

Komentara 8

TH
than
13:42 12.09.2014.

Jos kada nam do kraja godine sjedne novih 2 milijarde duga u zdravstvu ima da procvjetamo.

LA
laptop
13:54 12.09.2014.

Nista neocekivano. Imaju porezni obveznici koji ce namiriti deficit. Cudi me samo kako im i za taj deficit nije kriv HDZ.

Avatar MK
MK
14:05 12.09.2014.

..."samo deficit" u g. 2014 ove nesposobne Vlade kostat ce nas 2 do 3 Peljeska mosta! ...koliko nas njihova nesposobnost kosta a da ce uspjet pokrit sa proracunom - na to se bojim i pomislit. I isto tako oni vec 2013 i 2012. ...Zasto ova Vlada nedaje u koncesiju ono sto su za ovih 8.4 miljarde stvorili? Jer to nitko nece sto one rade i to nikome ne koristi niti postoji niti se da "monetizirati" kako oni to vele jer su oni to vec medu sobom monetizirali! ...za 8.7 milijardi kuna ja bi oboja cijelu Hrvatsku dva puta - vazno da su oni narod uvijerili da je problem u tome jer je netko negdje jedan tunel obojao dva puta! ...Farbanje tunela fala Bogu je na papiru, urednim racunima dokumentirano i pod kontrolom i odgovorni odgovaraju - ali gdje su racuni za tih 8.7 milijardi?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije