Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Decentralizacija i povećanje konkurentnosti ključne su poluge za razvoj Brodsko-posavske županije

Brodsko-posavska županija
13.05.2021.
u 12:52

Brodsko-posavska županija jedna je od najlošijih županija po pitanju kvalitete života i poslovanja, a jedna je i od najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj. Koalicija HSLS-HNS promijenit će negativne trendove i pokrenuti promjene.

Brodsko-posavska županija ima najmanji udjel malih i srednjih poduzetnika, najnepouzdaniji gradovi za gospodarstvo su iz ove županije, a poduzetnici ostvaruju najmanju dobit. Županija je netransparentna, bez javne suradnje i regionalnog razvoja, ima vrlo malo realiziranih projekata iz EU fondova, a nema niti strategije infrastrukturnog, turističkog, kulturnog, obrazovnog, zdravstvenog niti financijskog razvoja. Problema je mnogo i oni se zanemaruju već dugi niz godina. Stoga u koaliciji HSLS-HNS imaju rješenja i ideje za promjene.

„Ključna poluga u procesu razvoja je transparentnost i decentralizacija. Novac zarađen na našem prostoru mora ostati u našoj Županiji kako bi građani mogli izravno utjecati na odluke koje se tiču njihovog svakodnevnog života, a ne da ih kroji Zagreb“, naglašava nositelj liste Zlatko Aga. Decentralizacija je najučinkovitija formula gospodarskog razvoja koju su uspješno primijenile najrazvijenije zemlje Europe. „Za to nam trebaju odluke skupštine, a svima bi nam donijele gospodarski razvoj, nova radna mjesta i kvalitetniji život ne samo za naše Brođane i stanovnike cijele županije, već i cijele Hrvatske.“

Uz decentralizaciju, jedan od najvažnijih ciljeva je i povećanje konkurentnosti gospodarstva i ukupne razvijenosti cijele županije. Ključni sektori koji bi tome doprinosili su obrazovanje, kultura, zdravstvo i poljoprivreda. „Povećat ćemo ulaganja u obrazovanje i znanost jer moramo jačati naše učenike, studente i znanstvenike; znanje treba postati jedan od glavnih pokretača društvenog razvoja i poboljšanja kvalitete života“, ističe Aga. „Hrvatska kultura mora ići u korak s razvijenim europskim regijama kako bi dugoročno postali dio velike europske zajednice i očuvali svoje tradicijske vrijednosti i identitet. A to znači razvijati umjetničke projekte, tradicijsku i suvremenu kulturu, čuvati našu baštinu, obogatiti lokalnu ponudu, obnoviti kulturne znamenitosti i promicati održivi turizam.“ Iako se u današnje doba pandemije borimo svim snagama, cjelokupni zdravstveni sustav je trom i loš te je daleko od suvremenog zdravstva modernih standarada. „Ako smo spremni boriti se za istu kvalitetu namirnica kao i u drugim EU zemljama, onda se moramo boriti i za razinu zdravstvenih usluga i sustava jednake kvalitete, kao i uvjeta za medicinske radnike. Tu prije svega mislim na povećanje standarda usluga, veća ulaganja u dječju medicinu, veći broj doktora koji bi mogli biti na raspolaganju građanima, ali i na poboljšanje uvjeta zaposlenih u zdravstvu.“

Po pitanju poljoprivredne politike, Aga smatra kako ju treba osuvremeniti i pojednostaviti kako bi se dugoročno osigurala održiva proizvodnja, zaštitio okoliš, bolje iskoristili resursi te funkcija do sada neiskorištenih poljoprivrednih površina. „Godišnje uvozimo duplo više od onog što izvozimo, a mogli bismo hraniti pola Europe. Prvo moramo stvoriti preduvjete za jačanje poljoprivrednih aktivnosti, gospodarstva i poduzetništva, a time i zaustavljanje depopulacije  pogotovo ruralni područja. Poticat ćemo suvremene načine poljoprivredne proizvodnje sa modernim tehnologijama uz poštivanje načela održivog razvoja. Prostora za razvoj ima mnogo, samo treba krenuti“, kaže Aga.

Koalicija želi stvarati okruženje za bolji život i graditi mjesto za sve prilike rasta i razvoja, ekonomsku sigurnost i društvo sretnih i zadovoljnih ljudi. „Gradit ćemo županiju kao društveno pravednu, konkurentnu, održivu i pametnu regiju poželjnu za život i rad. Moramo postati prepoznatljivi i istaknuti se svojim prednostima“, zaključuje Aga.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije