Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dečak: Mesićeva izjava je nepromišljena i neprimjerena

25.11.2008.
u 14:49

Predsjednik Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata, umirovljeni general Đuro Dečak rekao je danas da je izjava predsjednika Stjepana Mesića o mogućoj mjeri uštede na pogrebima branitelja neprimjerena i nepromišljena.

Sredstva za pokope branitelja sigurno neće utjecati na ekonomsku stabilnost Hrvatske, a riječ je o stečevini koja je zakonski kategorizirana i ne bi bilo primjereno da se ukida, ocijenio je.

Dečak smatra da je Mesićeva izjava nepromišljena jer, ustvrdio je, nijedan političar ne bi svjesno navukao bijes branitelja i njihovih obitelji na sebe. Stoga nije siguran, rekao je, treba li ići tako daleko da se traži Mesićeva odgovornost kao predsjednika.

Branitelji su svjesni gospodarske situacije i spremni smo podnijeti svoj dio tereta, ali ne na ovakav način, istaknuo je Dečak.

Podsjetio je da za branitelje koji su "živi i zdravi izašli iz rata nisu osigurane nikakve beneficije osim starosne mirovine", a pokopi s počastima najmanje su što se može napraviti za njihovo dostojanstvo.

Zajednica udruga HVIDR-e Grada Zagreba u priopćenju je izrazila neslaganje što se mjere štednje predlažu za branitelje kojima bi se time, ocijenila je, oduzelo i dostojanstvo.

U priopćenju se ističe da bi, umjesto na braniteljima, državna elita trebala štedjeti na svojim primanjima, beneficijama i dodatcima na plaću.

Zbor braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba (ZBUDRGZ) u priopćenju najoštrije osuđuje izjavu predsjednika Mesića o mjerama uštede na pogrebima branitelja ističući kako on takvim istupima "grubo kompromitira političku funkciju koju obnaša".

Zbor smatra da je krajnji trenutak da se branitelji okupe oko temeljnih vrijednosti koje jamče sigurnost i prosperitet hrvatskog društva i Domovine.

Predsjednik Mesić jučer je, govoreći o mjerama štednje, kao jednu od mjera naveo i pogrebe branitelja, a u kontekstu odluke da se svim braniteljima odaje vojna počast kod pogreba.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije