Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Davor Ivo Stier traži da Srbija plati ratnu odštetu

Davor Ivo Stier uputio je pitanje povjereniku za proširenje Štefanu Füleu dotičući se pitanja ratne odštete
21. siječnja 2014. u 17:48 123 komentara 11140 prikaza
'06.12.2012., Zagreb - Sjednica Sabora RH nastavljena je  raspravom zakonu o zastiti na radu. Davor Ivo Stier. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U kontekstu današnje prve međuvladine konferencije između EU i Srbije kojom započinju pristupni pregovori, zastupnik Davor Ivo Stier uputio je pitanje povjereniku za proširenje Štefanu Füleu dotičući se pitanja ratne odštete, potvrđuju iz ureda europarlamentarca.

– Poštovani povjereniče Füle, danas se održava prva međuvladina konferencija između EU i Srbije i time se otvaraju pristupni pregovori. U vašem prošlotjednom obraćanju Europskom parlamentu istaknuli ste važnost sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i njegove daljnje primjene. U tom kontekstu važno je da se također poštuju i drugi sporazumi koji potiču dobrosusjedsku suradnju. U kojoj mjeri će Europska komisija naglasiti važnost poštovanja Sporazuma o normalizaciji odnosa koji je Srbija potpisala s Hrvatskom 1996., s posebnim naglaskom na primjenu članka 7? – pitao je Stier.

Podsjetimo, članak 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa regulira pitanje ratne odštete.

U prošlotjednoj raspravi o Srbiji u Europskom parlamentu Stier je istaknuo kako je otvaranje pristupnih pregovora povijesna prilika za europeizaciju Srbije. Takav je proces europeizacije u interesu dugoročne stabilnosti jugoistočne Europe.

>>'Sredite odnose sa susjedima, raščistite prošlost i otvorite udbaške arhive'

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
  • krka:

    To ne može biti tretirano kao ucjena, već samo zahtjev da se plati uništeno, opljačkano,pobijeno! Bravo, tako se brane interesi države, a ne ljubljenjem sa grobarom i ispijanje brlje sa rušiteljima Hrvatske!

  • kafka:

    To. To, to !!! Isplata ratne odštete je nužan uvjet (ali ne i dovoljan) za ulazak Srbije u EU. .

  • vladimir964:

    Ratnu odštetu treba platiti, a još prije srbijanska se politika treba javno ispričati za nedjela, dotle i ne će biti pravoga pomirenja.