Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Dačić:

Ne sjećam se toliko lijepih riječi o Srbiji još od vremena Tita

Srbija
Foto: Tomislav Krasnec
1/3
21.01.2014.
u 12:00

Nakon što je otvorila pregovore, Srbija će tijekom čitave ove godine prolaziti proces tzv. screeninga

Srbija je danas na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu otvorila pristupne pregovore s EU, a premijer Ivica Dačić nazvao je to najvažnijim danom za Srbiju od Drugog svjetskog rata. Premijer Dačić, čiji su pregovori s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem pomogli Srbiji da dođe do otvaranja pregovora, bio je danas u Bruxellesu posebno raspoložen za emotivno-povijesne izjave.

– Ja sam živio u vrijeme u kojem ne pamtimo da se na ovakvim međunarodnim forumima čuju ovako lijepe riječi o našoj zemlji. Ja se ne sjećam toga, još od vremena Tita – rekao je Dačić nakon što su mnogi europski dužnosnici i ministri pohvalili Srbiju za napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom i približavanju Europskoj uniji.

– Sjećam se vremena, ne samo u doba Miloševića nego i kasnije, kad smo mogli imati najboljeg mađioničara na svijetu za ministra vanjskih poslova i to nam ne bi pomoglo. Danas nam ministar vanjskih poslova gotovo ni ne treba. Mi smo danas imali veliku čast da svi govore samo lijepe riječi o Srbiji. To je velika promjena. Ovo je dan kojeg će se svi sjećati – dodao je premijer Ivica Dačić. Obuzet emocijama, premijer Srbije čak je izjavio da mu je žao što se danas nije i službeno potpisivao neki dokument jer bi u tom slučaju imao nešto povijesno – "da stavim u muzej". Kad ga je jedna novinarka pitala o tome kako će Srbija kao kandidatkinja koja pregovara s EU pomoći rješavanju problema koji susjedna Makedonija ima s Grčkom zbog imena, Dačić je i to doživio kao dokaz promjene u percepciji Srbije.

- Drago mi je da mislite da mi trebamo pomoći. I to je neki znak. Nitko nas nikada ranije nije pitao možemo li pomoći. Samo bi nam rekli nemojte se miješati - rekao je Dačić, no ipak priznao je da Srbija ima i previše svojih problema da bi se miješala u problem Makedonije s imenom koje Grčka ne želi ni čuti ni vidjeti.

Nakon što je otvorila pregovore, Srbija će tijekom čitave ove godine prolaziti tzv. screening, analizu usuglašenosti srpskih zakona s propisima EU, a još se ne zna kada bi točno mogla otvoriti prva pregovaračka poglavlja.

Premijer Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić izjavili su kako očekuju da Srbija završi pregovore do 2018. te da postane punopravna članica EU 2020. godine. Mnogi u Bruxellesu to smatraju preoptimističnim scenarijem.

Na međuvladinoj konferenciji na kojoj su službeno počeli pregovori sudjelovala je i hrvatska ministrica Vesna Pusić.

– Hrvatska politika uvijek je smatrala da je proširenje EU na regiju jedna vrsta konsolidacije teritorija od strane Europske unije i da taj proces treba dovršiti – rekla je Pusić.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier (HDZ) prvo je dana srpskih pregovora s EU zatražio da Srbija plati Hrvatskoj ratnu odštetu. Uputio je, naime, pismeni upit povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu u kojemu ga pita "u kojoj mjeri će EK naglasiti važnost poštivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa koji je Srbija potpisala s Hrvatskom 1996., s posebnim naglaskom na primjenu članka 7." Taj članak, kaže Stier, regulira pitanje ratne odštete.

>> Srbija će formalno ili neformalno morati priznati Kosovo

Komentara 171

Avatar PROTIV
PROTIV
12:27 21.01.2014.

dačiću ti si bio glasnogovornik zločincu miloševiću u vrijeme kad ste rušili druge ex yu republike i ubijali nedužan narod! Nama je sad potreban jedan Janša ili Turk u diplomaciji a ne neki Milanović ili neka Pusićka, inače nikad nećemo saznati gdje su nam nestali!

CV
crna vrana
12:18 21.01.2014.

Danas nam ministar vanjskih poslova gotovo ni ne treba.(Dačić) ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Naravno kad imaju ministarku Vesnu i to gratis. Dačić je jedino zaboravio reči s kojom će zamljopisnom kartom Srbije okončati pregovore s EU !?

TE
teoodd
12:17 21.01.2014.

Ovo je dan kad pocinje kraj EU....EU stavlja zmiju u njedra....Pa oni su razvalili sve saveze gdje su bili I to ratom .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije