Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Predsjednica pozdravlja i podupire istragu o curenju diplomatske bilješke'

"Predsjednica pozdravlja i podupre istragu o curenju diplomatske bilješke", rekao je Hini glasnogovornik Luka Đurić
19. siječnja 2017. u 15:01 36 komentara 1287 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier pokrenuo je istragu o curenju diplomatske bilješke o siječanjskom posjetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u, a Pantovčak pozdravlja i podupire takav potez.

"Predsjednica pozdravlja i podupre istragu o curenju diplomatske bilješke", rekao je Hini glasnogovornik Luka Đurić.

"Predsjednica je već kazala da neće o tim sastancima govoriti javno, već s najvišim državnim dužnosnicima", dodao je.

Večernji i Jutarnji list objavili su diplomatsku bilješku o predsjedničinu posjetu Americi od 1. do 7. siječnja koju je sastavio Nikica Kopačević iz hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, a odobrio veleposlanik Josip Paro.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je ocijenio kako je krajnje neuobičajeno da bilješke hrvatskog veleposlanstva u SAD-u o posjetu predsjednice završe u medijima i dodao da ga je ministar Stier izvijestio da je pokrenuo istragu.

"MVEP potvrđuje da je ministar Stier izvijestio predsjednika vlade da je 18. siječnja pokrenuta istraga o curenju zaštićenih podataka vezanih uz bilješku o posjetu predsjednice SAD-u", nešto kasnije je priopćeno sa Zrinjevca.

Plenković je ponovio kako se nekoliko puta vidio s predsjednicom nakon njezinog povratka iz SAD-a i da je znao za njezin put. Imala je vrlo jasne ciljeve posjeta SAD-u, a način kako je to komunicirano u javnosti doista nije do vlade, nego do predsjednice i njezinog ureda, kazao je.

Ono što je do sada objasnila je, po mome sudu, dovoljno, rekao je Plenković.

Po bilješci objavljenoj u navedenim medijima, predsjednica je u Sjedinjenim Državama boravila u radnom posjetu kako bi iskoristila razdoblje tranzicije između dviju administracija u svrhu strateškog i političkog pozicioniranja Hrvatske. 

Kolinda IVAN HRSTIĆ Hrvatski interesi na prvome mjestu amerika Boravak predsjednice u SAD-u Tajna depeša veleposlanstva u Washingtonu otkriva: Predsjednica se u SAD-u sastala s vrhom Pentagona

Kolinda Grabar-Kitarović, kaže se u bilješci, razgovarala je sa senatorima, kongresnicima, vodstvima think-tankova i nevladinih udruga, gospodarstvenicima te političarima i suradnicima bliskim izabranom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Poimenice se spominju republikanski senator iz Wisconsina Ron Johnson te njegov stranački kolega s Floride Marco Rubio.

Razgovarala je među ostalim i s republikanskim kongresnikom Louom Barlettom, bivšim senatorom i komentatorom na CNN-u Rickom Santorumom, dekanom jedne od najprestižnijih škola diplomacije i međunarodnih odnosa u svijetu "The Fletcher School" Jamesom Stavridisom. 

Na sastancima je predsjednica, navodi se u bilješci, raspravljala o vanjskoj i sigurnosnoj politici predsjednika Trumpa, o novom odnosu SAD-a s Rusijom, inicijativi tri mora, stanju u BiH i u Srbiji.   

"O ostalim sastancima, iz razloga nacionalne sigurnosti i sukladno NATO-ovim i pravilima EU, Predsjednica Republike osobno izvijestiti najviši državni vrh", kaže se u bilješci.

>> 'Jugonostalgičarima uvijek predložim da na jedan dan vratimo Jugoslaviju pa da vide koje bi se sve slobode ukinule'

Krčki pršut
Da, domaće je!
Za proslave i posebne prilike birajte hrvatske suhomesnate delikate

A1 izdvaja za Vas

 • Noštromo:

  Medijima je posao to objaviti. Ali oni koji rade u diplomaciji ne bi smjeli raditi iza leđa legalno izabranoj predsjednici.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Predsjednica je nesto zapocela sa Obaminom admininistracijom , mora nastaviti s trumpovom . Odavanje drzavnih tajni treba najstrozije kaznjavati.Lustracija!

 • Avatar Houston^
  Houston^:

  Sve ovo vodi na jednu dobro pripremljenu farsu. Nešto je divlje u zraku