Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stier će u ponedjeljak objaviti ostaje li Plenkovićev ministar ili odlazi

Iako je politički tajnik HDZ-a, Stier nije sudjelovao u operacijama sljubljivanja HDZ-a i HNS-a i preslaganja nove saborske većine
10. lipnja 2017. u 18:20 144 komentara 41708 prikaza
Davor Ivo Stier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jedina kadrovska enigma nove Vlade HDZ-a i HNS-a ostao je Davor Ivo Stier, HDZ-ov ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade. Ostaje li Stier ministar u Plenkovićevoj Vladi, u koju je premijer uveo partnere iz HNS-a ili će možda podnijeti ostavku, bit će poznato u ponedjeljak kada će se Stier oglasiti o medijskim spekulacijama da je kuvertirao pa povukao ostavku na sve funkcije u Vladi i HDZ-u. Stier nam je danas na izravan upit je li zaista podnio pa odustao od ostavke odgovorio da se strpimo do ponedjeljka kada će službeno dati izjavu. Jedino je upozorio na nelogičnost koja se spominje u medijskim napisima, a to je da je u četvrtak bio na sastanku kod premijera Plenkovića u Zagrebu (i tada povukao navodnu ostavku, nap. a.), a on se iz New Yorka vratio tek idući dan, dakle u petak, pa na tom sastanku i nije mogao biti.

gordan jandroković HDZ-HNS Jandroković: Radi se o kvalitetno pripremljenoj suradnji na zdravim nogama

Zagovarao nove izbore

Budući da Stier konačnu istinu odgađa do ponedjeljka, otvara se prostor nagađanju da je možda i spreman otići iz Vlade ili u opsežnijem obraćanju želi objasniti svoj uvjete ostanka u Vladi. Stier je, naime, bio veliki zagovornik Vlade s Mostom nakon zadnjih parlamentarnih izbora u rujnu prošle godine, ujedno veliki protivnik savezništva s HNS-om. Stier je Most vidio kao dugoročnog strateškog partnera HDZ-u, a s obzirom na njegovo izrazito demokršćansko i konzervativno usmjerenje, ne čudi da HNS nije vidio kao HDZ-ova partnera.

Osim toga, Stier je vrlo neočekivano, samo koji dan pred drugi krug lokalnih izbora, sa službenog puta u Bruxellesu poručio da je on nakon raskida političkog braka Mosta i HDZ-a zagovarao da se odmah ide na nove izbore. Smatrao je, rekao je tada, da bi to bilo najpoštenije rješenje te da je on gradio koaliciju Mosta i HDZ-a i da mu je žao što nije uspjela. Cijeli protekli tjedan iščekivala se Stierova reakcija na sastavljanje nove Vlade HDZ-a i HNS-a, no budući da je on od ponedjeljka do petka bio službeno u New Yorku (Vijeće sigurnosti UN-a) nije bilo njegovih reakcija, a propustio je i dvije sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojima se odlučivalo o savezništvu s HNS-om.

hns POSLJEDICE HNS-ovci napuštaju stranku: 'Žurno tražim potvrdu o ispisu!'

Nema ga u prvim redovima

Dakle, Stier formalno nije sudjelovao u stranačkim odlukama, a što je još zanimljivije – iako je politički tajnik HDZ-a, uopće nije sudjelovao u operacijama sljubljivanja HDZ-a i HNS-a, kao ni cijeloj operaciji preslaganja nove većine i prije saborske stanke uoči lokalnih izbora. U Vladi su nam danas demantirali da je Stier uopće kuvertirao ostavku pa je samim time nije mogao ni povući.

Stier i Plenković zajedno su se prije godinu dana vratili iz Bruxellesa i krenuli u osvajanje HDZ-a. Stier je Plenkoviću bio glasnogovornik kampanje za šefa HDZ-a, nagrađen je pozicijom ministra i potpredsjednika Vlade, ali posve je očito da su odnosi između njega i Plenkovića u zadnje vrijeme zahladnjeli. Stiera se nije moglo vidjeti ni u kampanji za lokalne izbore, niti je više u prvim redovima iza Plenkovića.     

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE

Vlada Glasanje u Saboru 78 glasova ZA: HNS-ovac Predrag Štromar izglasan za potpredsjednika Vlade! Nada Turina Đurić OPROŠTAJ ČLANICE 'HNS-om su obrisali pod kao prljavom krpom koja će već sutra biti bačena u smeće' SLAVICA VUKOVIĆ HNS je dokazao – Spužva Bob dobar je izbor

Štromaru Stierova koordinacija? Vlada demantira

Ulaskom HNS-ova Predraga Štromara u Vladu na poziciju ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade, iz HNS-a se čula informacija da će Štromar kao potredsjednik biti i koordinator za društvene djelatnosti. To je područje koje se dosad vezalo upravo uz Stiera, pa je ispalo da je Stier, dok je bio službeno u SAD-u, ostao bez dijela svog područja djelovanja. No u Vladi su nam to danas demantirali rekavši da će se tek idući tjedan odlučiti o nadležnostima koordinacija i njihovom sastavu.

– Sukladno Poslovniku Vlade, odlučit će se o koordinacijama i nadležnostima potpredsjednika Vlade sukladno njihovim zaduženjima – rekli su nam danas u Vladi. Iz toga proizlazi da ni Štromaru još nisu dodijeljene društvene djelatnosti iako to u HNS-u priželjkuju, štoviše tvrde da ih već imaju.     

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi