Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVO SU KANDIDATI

Svi Plenkovićevi ljudi za izbore: Dragan Primorac odbio, HDZ na Bandića ide s Filipovićem

Foto: PIXSELL
1/5
10.02.2021.
u 08:17

Za župane u Zagorju i na Banovini u utrku idu Ernest Svažić i Ivan Celjak, za primorsko-goranskog župana umjesto Olega Butkovića kandidat Tomislav Klarić, Josip Dabro otišao Škori i želi biti vukovarski župan

Nakon “košarice” koju su dobili od Damira Vanđelića, HDZ je, čini se, definitivno prelomio kad je riječ o kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika. Iz zagrebačke organizacije neslužbeno nam je potvrđeno kako će to biti Davor Filipović, o čemu bi Gradski odbor HDZ-a trebao formalno odlučiti danas poslijepodne. Ovaj HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini poznat je kao jedan od rijetkih HDZ-ovih kritičara aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, kojega je lani prozivao i da Zagreb vodi u bankrot.

Filipović je na kraju, zajedno s drugim HDZ-ovcima, u Skupštini digao ruku za Bandićev proračun, no činjenica je da je u povremenim kritikama prema Bandiću bio glasniji od svojih stranačkih kolega, što je vjerojatno i glavni razlog zbog kojeg ga je HDZ odlučio poslati ga u bitku za Zagreb.

Nije alibi kandidat

Stranka time vjerojatno pokušava umanjiti štetu koju su joj nanijele neslužbene informacije da je upravo nevoljkost HDZ-a da jednom zauvijek raskrsti s Bandićem bila glavni razlog zbog kojega je Vanđelić, nakon dvomjesečnih pregovora, odbio biti HDZ-ov kandidat.

S druge strane, Mislav Herman, šef gradske organizacije stranke, kojeg se također spominjalo kao potencijalnog gradonačelničkog kandidata, prije svega nekoliko dana javno je govorio kako “nema govora o trvenju između HDZ-a i Bandića”. No, sudeći po izjavama zagrebačkih HDZ-ovaca, to nije bilo presudno da se u utrku pošalje Filipović. Tu, kažu, nema nikakvih sukoba, što potvrđuje i činjenica da će Herman nositi HDZ-ovu listu za zagrebačku skupštinu.

Kad je riječ o Filipoviću, u HDZ-u odbijaju tumačenja da se radi o još jednom alibi kandidatu koji ne može ugroziti Bandića. Ističu kako je Filipović mlad, obrazovan i perspektivan, čovjek bez mrlje. Činjenica je, međutim, da u utrku za Zagreb ulazi kao alternativni kandidat, nakon Vanđelićeve “odbijenice” HDZ-u, što bi mu mogao biti uteg u kampanji.

U stranci se jučer neslužbeno moglo čuti čak i da Filipović nije bio prva opcija za zamjenu Vanđeliću. Iz više izvora čuli smo da se kandidatura uz potporu HDZ-a zadnjih dana iz stranke nudila i Draganu Primorcu, ali da ju je on odbio.

U međuvremenu, HDZ se, tri mjeseca pred lokalne izbore, našao u problemima i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Iz stranke je istupio dožupan Josip Dabro koji se, po još uvijek neslužbenim informacijama, planira kandidirati za župana uz potporu Domovinskog pokreta i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

Dabro se na unutarstranačkim izborima krajem prošle godine kandidirao za predsjednika HDZ-ove županijske organizacije. U utrci ga je pobijedio ministar obrane Mario Banožić, koji je uživao otvorenu potporu predsjednika stranke Andreja Plenkovića, no Dabro je dobio gotovo 40 posto vukovarsko-srijemskih HDZ-ovaca, čime su potvrđene informacije o dubokim podjelama u ovoj stranačkoj organizaciji. Ovakav Dabrin odlazak i najavljena suradnja sa strankama Miroslava Škore i Ivana Penave u takvoj bi situaciji mogli predstavljati ozbiljan izazov HDZ-ovu kandidatu za župana. A tko će on biti, formalno još nije odlučeno.

VIDEO Herman: Jesam li kandidat za gradonačelnika? Ime polako već imamo, HDZ pobjeđuje u drugom krugu

U stranačkim kuloarima može se čuti kako aktualni župan Božo Galić, koji u velikoj mjeri kontrolira Županijski odbor HDZ-a, ima ambiciju za još jedan mandat na čelu županije, ali i kako to nije po volji vrhu stranke, koji bi na tom mjestu radije vidio Damira Dekanića. Načelnik općine Andrijaševci i šef podružnice Hrvatskih šuma u Vinkovcima u HDZ-u slovi kao “vojnik stranke”, o čemu svjedoči i njegovo odustajanje od kandidature za prvog čovjeka županijskog HDZ-a u korist Banožića, a na nagovor glavnog tajnika stranke Krunoslava Katičića.

Konačna odluka

Konačnu odluku da neće u kandidaturu za primorsko-goranskog župana navodno je donio i ministar prometa Oleg Butković. Iako je Plenković više puta govorio da ministre neće slati na lokalne izbore, u stranci se ozbiljno razmišljalo o ovoj mogućnosti, budući da HDZ posljednjih godina bilježi rast u toj, tradicionalno SDP-ovoj županiji. Na zadnjim lokalnim izborima tamo su odnijeli vlast u 13 gradova i općina, a naši izvori kažu kako je stranački vrh bio živo zainteresiran da HDZ ovdje pokuša odnijeti i funkciju župana, no Butković je na kraju odbio kandidaturu. Za primorsko-goranskog župana vjerojatno će se kandidirati gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić. U Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji stranka je pretrpjela udarce zbog afera Ive Žinića i Žarka Tušeka, donedavnih šefova županijskih organizacija HDZ-a, a u utrku za župane u svibnju namjeravaju poslati ljude koji sada privremeno vode organizacije, Ernesta Svažića i Ivana Celjaka.

Ključne riječi

Komentara 31

TH
theo
09:02 10.02.2021.

maras bi 100% bolje prošao od klisovića koji će doživjeti vele debakl

Avatar YUKA1962
YUKA1962
09:01 10.02.2021.

Sve se polako slaže po zamislima Bandića!!

JO
josipdr32
10:54 10.02.2021.

Dabro je pokazao svoje lice time što napušta stranku na čijoj je grbači bio 20 godina. Vidio da ne može po svom pa traži priliku za svoju gu.. u drugoj stranci. Godinama koristi službeni automobil, mobitel, kartice i živi na račun građana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije