Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hiperaktivni Trump

Davanja UN-u skresat će za čak 40 posto

A worker is seen next to a giant figure of U.S. President Donald Trump during preparations for the carnival parade in Nice, France, January 26, 2017.     REUTERS/Eric Gaillard
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.01.2017.
u 19:31

I američkim je novinarima postalo nemoguće pratiti sve što je predsjednik potpisao ili na Twitteru najavio da će uskoro potpisati

Američki predsjednik Donald Trump u roku od 90 dana uspostavit će sigurne zone unutar Sirije u koje bi se mogle skloniti izbjeglice koji bježe od ratnih sukoba.

Naglasio da je Europa učinila golemu pogrešku kada je dopustila da milijuni izbjeglica iz ratom zahvaćenih bliskoistočnih zemalja uđu na njen teritorij i tako izazovu pomutnju, što on nikako neće dopustiti da se dogodi Sjedinjenim Državama.

Zaustavit ću izbjeglički val već u Siriji, poručuje Trump.

Zadatak osnivanja sigurnih zona povjerio je državnom tajniku Rexu Tillersonu i ministru obrane Jamesu Mattisu koji moraju do u detalje razraditi i definirati te sigurnosne zone koje bi se trebale nalaziti u samoj Siriji, ali i u okolnim zemljama.

U tim zonama izbjeglice iz Sirije u sigurnosti bi mogli čekati da dođe do konačnog rješenja sukoba i repatrijaciju ili pak odlazak u neku treću zemlju. Mnogi analitičari strahuju kako bi osnivanje tih zona automatski američke snage uvuklo dublje u rat u Siriji jer bi trebalo uspostaviti i zone zabrane letenja koje netko mora nadgledati i osigurati kopnenu vojsku koja bi čuvala te zone.

Bivši predsjednik Barack Obama bio je vrlo oprezan i nije želio ulaziti u ovakve aranžmane upravo zato što je strahovao da će se SAD uvući u još jedan rat na Bliskom istoku.

Plan o osnivanju sigurnosnih zona samo je dio šire direktive koja je u pripremi, a koja će, između ostalog, obuhvaćati i zabranu ulaska izbjeglica iz Sirije u Sjedinjene Države, i to na 120 dana, dok se ne utvrde novi kriteriji za njihovu provjeru. Trumpu je cilj zaštititi američki narod od terorističkih napada koje bi mogli izvesti strani državljani.

Trump najavljuje i da neće zatvoriti zatvor za teroriste u Guantanamu, već će u njega ubuduće zatvarati pripadnike ISIL-a, Al-Qa’ide i talibana koje uhiti američka vojska. U istoj izvršnoj naredbi Trump daje naznake da će odobriti CIA-i otvaranje svojedobno ozloglašenih tajnih zatvora po Europi i drugim zemljama koje je ukinuo Barack Obama kada je došao.

Također je u razmatranju ponovno uvođenje tehnika mučenja koje su obilato korištene upravo u tim zatvorima.

– Obavještajni dužnosnici kazali su mi da su metode mučenja zaista efikasne tako da sam odlučio vratiti ih u upotrebu. Ti divljaci odrubljivali su glave naših ljudi samo zato što su bili kršćani. Kada ISIL radi stvari koje nitko nije radio od srednjeg vijeka, mislim da je mučenje tih zlikovaca sasvim opravdano – kazao je Trump u svome prvom televizijskom intervjuu otkako je postao predsjednik.

Posljednjih dana veliki američki mediji uključili su se u svojevrsnu utrku za dokumentima koje priprema Trumpova administracija i koje bi on u kratkom roku mogao potpisati. Jedan od takvih je sigurno i onaj koji uskratio Ujedinjenim narodima značajne iznose koji dolaze iz američkog proračuna.

Trump smatra kako SAD, koji daje četvrtinu novca za funkcioniranje UN-a i njegovih raznih agencija, previše uplaćuje, a ništa ne dobiva zauzvrat. Procjenjuje se da bi ova nova Trumpova naredba mogla srezati oko 40 posto sredstava za UN.

Postavljeni su i kriteriji – ni centa više neće dobiti organizacije unutar UN-a koje su priznale palestinsku državu i primile je u članstvo. Jedna od takvih organizacija je UNESCO.

Bez novca će ostati i UN-ove organizacije u kojima snažan utjecaj imaju države koje sponzoriraju terorizam. Usto, bez američkog novca ostat će organizacije i programi koji propagiraju ili omogućavaju pobačaje što čini UN-ov Populacijski fond.

Na meti će biti i operacije očuvanja mira i Međunarodni kazneni sud, ali i UNHCR koji se na globalnoj razini brine za izbjeglice. Riječ je o milijardama dolara, a nedostatak tog novca mogao bi vrlo ozbiljno ugroziti funkcioniranje UN-a.

Usto će Donald Trump uskoro staviti potpis i na moratorij na pregovore o međunarodnim sporazumima, što će uključivati i reviziju sporazuma koje je SAD već potpisao i ratificirao, ali i odrediti iz kojih se međunarodnih sporazuma SAD moraju povući. Trumpov je cilj isključiti SAD iz što više međunarodnih organizacija.

Nakon što ga je ranije pozvao u goste 31. siječnja jučer je Trump poručio meksičkom predsjedniku Enriqueu Peni Nietu da ne dolazi u Washington ako ne želi platiti zid. 

>> Trump žustro poručio meksičkom predsjedniku: 'Ako nećeš platiti zid, nemoj ni dolaziti u SAD'. Nieto mu odgovorio preko Twittera

Komentara 4

DA
Darko22
20:17 27.01.2017.

UN ionako nikada ništa korisno kao organizacija nije učinila.

IV
Ivan50
10:17 28.01.2017.

Bravo Mr Trump,go on.

DU
Deleted user
11:05 28.01.2017.

UN treba ukinuti ionako su beskorisni žderači para

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije