Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'to je pritisak s vrha'

Daruvarac o smanjenoj kazni: Previše je ovo za slomljen nos...

Darko Kovačević Daruvarac
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
06.06.2019.
u 19:08

Darko Kovačević u zatvor će ići četiri godine jer je brutalno pretukao djevojku. Prije dva dana opet je bio u policiji. On sada glumi žrtvu sustava, medija...

Darku Kovačeviću Daruvarcu smanjena je kazna s pet na četiri godine zatvora za brutalno premlaćivanje, odnosno nanošenje teške tjelesne ozljede i prijetnju 18-godišnjoj Zadranki.

– Neugodno sam iznenađen! Prvostupanjska je presuda trebala pasti i biti novo suđenje. A ja sam dobio četiri godine kao da mi je suđeno za pokušaj ubojstva, a ne za nanošenje obične teške tjelesne ozlijede, na što su i upozorili svi vještaci. Uvjeren sam da je ovakva odluka suda u Splitu donesena pod pritiskom nekoga s vrha, iz pravosuđa ili politike, a najveća krivnja je na medijima koji su stvorili atmosferu linča. Ovakve presude za slomljeni nos nemaju smisla, manje se dobiva za ubojstvo – komentirao je za zadarski.hr osuđeni Kovačević.

Odbio alkotest i test na droge

Slučaj je okončan točno godinu dana nakon brutalnog premlaćivanja 18-godišnjakinje u jednom zadarskom kafiću, a snimka iživljavanja zgrozila je cijelu Hrvatsku. Djevojci nitko od gostiju kafića nije pomogao. Na početku suđenja Daruvarac je za sve krivio alkohol, steroide i navodnu nametljivost Zadranke s kojom je bio u privremenoj vezi, no promjenom odvjetnika se ipak pokajao, priznao i tako dobio godinu dana manje od maksimalne presude koju mu je odredila sutkinja Mitra Meštrović u siječnju ove godine.

Uoči i nakon te presude Daruvarac je dva puta izlazio iz zatvora uz burne prosvjede javnosti protiv pravosuđa koje nije završilo slučaj do isteka roka maksimalnog pritvora, a sva obećanja s vrha države da će se zbog ovakvih slučajeva započeti izmjene zakona ostala su samo obećanja. Naposljetku, nakon godinu dana presuda je postala pravomoćna i Daruvarac bi se, kada dobije poziv za izdržavanje kazne, trebao javiti sucu izvršenja. Na nagađanja da će napustiti Hrvatsku, odnosno pobjeći u BiH, odakle je podrijetlom, odgovarao je da to neće učiniti.

Obitelj pretučene djevojke potpuno se povukla iz javnosti nakon presude uz najavu odlaska i traženja druge sredine za oporavak 18-godišnjakinje od fizičkih i psihičkih trauma. Darko Kovačević Daruvarac stalno je pak punio stranice medija novim slučajevima i nakon presude. Čak je tri puta od tada završavao na krim-obradi. Prvi je put bio prijavljen za prijetnju i sukob s mladićem u zadarskom kafiću, no taj je mladić ubrzo povukao prijavu pa je Daruvarac izašao iz zatvora. Drugi je put bio na obradi nakon prometne kod Benkovca kada je odbio alkotest i test na droge, a sudac ga zbog toga nije zadržao. Treći put, prekjučer, izbio je sukob ispred jednog zadarskog trgovačkog centra, no Daruvarac je nakon svega pušten, a tri prijave dobio je 35-godišnjak, i to zbog sumnje u pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, prijetnju Daruvarcu i oštećenje tuđe stvari. Daruvarac je u tom sukobu zadobio porezotine po ruci.

Darko Kovačević Daruvarac
1/16

Udarci nogom u glavu

Pomoć liječnika zatražio je i 35-godišnji Zadranin, koji je za zadarski.hr ispričao svoju stranu događaja. Prišao je autu u kojem je bio Daruvarac, a ovaj ga je izvrijeđao.

– Odvratio sam mu: “Što je, p...”, nakon čega me zalio pićem iz limenke po licu. Situacija je bila prijeteća, pa sam uzeo dva kamena, a i izvadio sam nožić, legalni, dug četiri prsta, malo nazubljen. Htio sam ih prestrašiti, no on i prijatelj stali su me gađati kamenjem, pa sam pobjegao u Supernovu – rekao je 35-godišnjak, inače bliski prijatelj s obitelji djevojke koju je Kovačević pretukao.

Tvrdi da ga je, nakon što je pao, Daruvarac više puta nogom udario u glavu te da ga je njegov prijatelj od 130 kilograma gnječio i davio.

Forum žena SDP-a  ocijenio je kako je umanjivanjem kazne zatvora Darku Kovačeviću poslana loša i pesimistična poruka cjelokupnom društvu.

- Budući da se kao olakotna okolnost u obzir uzelo kajanje i priznanje, ništa drugo ne možemo zaključiti osim toga da će ovaj ishod ohrabriti sve buduće počinitelje rodno utemeljenog i svakog drugog nasilja. Sve skupa je još problematičnije jer medijski napisi svjedoče o tome da se radi o recidivistu, osobi koja manifestira nasilno ponašanje vrlo često s različitim posljedicama - ističu iz Foruma žena SDP-a.

Kažu kako je svakako bitno napomenuti, a što iz medija nije vidljivo, da bi u ovakvim slučajevima koristilo izricanje mjere psihosocijalnog tretmana počinitelju, uz zatvorsku kaznu, kako bi se u budućnosti minimizirala mogućnost ponavljanja djela. No, jednako tako, napominju, poznato je kako se takva mjera, unatoč postojanju zakonske mogućnosti, u Hrvatskoj izriče vrlo rijetko.

- U zemlji u kojoj svaka treća žena biva izložena nekoj vrsti nasilja, u kojoj sustavno raste broj žrtava teškog tjelesnog nasilja i u kojem je femicid u porastu, ovakva odluka ohrabruje nasilnike i krši povjerenje žrtava u pravosudni sustav i koleba ih na prijavljivanje nasilja. Ova odluka, nažalost, pokazuje da se naše pravosuđe izricanjem umanjene sankcije još nije istinski spremno suočiti s rješavanjem gorućeg problema nasilja nad ženama - poručuju iz SDP-ovog Foruma žena. (Vecernji.hr)

Komentara 31

DO
domxerex
15:59 06.06.2019.

Ovaj drugar gospodin očito ima dobre veze i zaštitu. Kada sam napisao da on probleme rješava tako što "obradi" jednu svoju poznanicu inače uglednu drugaricu damu, odmah su mi najlijepili na to crveni karton i na još nešto bezveze samo tek toliko da mi daju dva crvena da me blokaju na 7 dana. Očito da dotični ima korisnike usluga i u ovoj kući. Ovakvi članci su mu samo besplatna reklama. Kao što vidite lik nije u zatvoru a kakvo pravosuđe imamo dobro će biti ako mu ne budemo morali isplatiti naknadu za pretrpljenu duševnu bol. Sada mi za ovo ide barem žuti ako ne i crveni. Prave urbane demokrate, neka budem sretan da me ne vode na trg na mitraljiranje. Morati ću druga Ivu pitati jesam li možda postao legitimni vojni cilj ovakvim komentarima.

MA
MAX127
15:50 06.06.2019.

Kakve su to obicne teske tjelesne?! Ne podnosim ni "muške" koji šamaraju zene a kamoli ovakve p.... koji mrcvare i izivljavaju se na zenama sto puta slabijim od njih..naravno da je ovo pokušaj ubojstva! Još jedan jaci udarac i unutarnje krvarenje u mozgu..pazi ti plitkog i bolesnog mozga kad ide nogom u glavu klinku pogodit.. Da pokušaj ubojstva a ne obicne teske, puj jbmtmtr

DU
Deleted user
15:31 06.06.2019.

Po svemu do sada viđenom,očito je da se radi o nevinom čovjeku,nesklonom kriminalu.Srediće to Štrasbur...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije