Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKI IH NE ODOBRAVAJU

Darovane bilježnice izazvale burne reakcije: 'Ovo je dobila u školi koja vrvi učenicima pripadnicima nacionalnih manjina'

Darovane bilježnice
Foto: Facebook
1/4
07.09.2021.
u 13:13

"Uspravno stojimo, ne klečimo ni pred kim, nismo mi nikoga tlačili, nemamo ništa s tim!" stoji na koricama bilježnice na kojoj su istaknuti nacionalni simboli

U općini Darda, nedaleko od Osijeka, bilježnice koje su dočekale učenike u školi postale su predmet rasprave zbog obilježja i natpisa koji se nalazi na njihovim koricama. 

"Uspravno stojimo, ne klečimo ni pred kim, nismo mi nikoga tlačili, nemamo ništa s tim!" stoji na koricama bilježnice na kojoj su istaknuti nacionalni simboli. Fotografiju sporne bilježnice objavila je sestra 12-godišnje školarke. Istaknula je kako se Općina pobrinula da djeca nauče razliku između "naših" i "njihovih". 

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Izbio mi neki osip po tijelu, mislim da je u pitanju alergijska reakcija na ovo. Dakle, prvi dan škole, dolazi moja sestra (12) kući i kaže dobili smo bilježnice u školi. Pogledam ja te bilježnice, kad ono imam što i vidjeti. Na ovoj fotografiji je bilježnica koju je moja dvanaestogodišnja sestra, a istu takvu i drugi njezini vršnjaci, dobila u školi. U školi koja vrvi od nacionalnih manjina (ne samo ovih problematičnih, strašnih Srba, već nekih desetak manjina), što učenika, što profesora i ostalih zaposlenika škole.

Ako su se slučajno zalomili neki roditelji (poput mojih) koji nisu svoju djecu naučili koja je razlika između "naših" i "njihovih", Općina se pobrinula da se djecu ipak upozna s gore navedenim pojmovima. 

S ponosom kažem da ova bilježnica ide za potpalu, moja sestra to sigurno neće nositi u školu. HDZ, Općinski odbor Darda, hvala na poklonu", navela je. 

Među komentarima oglasili su se i iz HDZ-ova Općinskog odbora Darda

"Gospođo Dobi, to je Vaša sramota i vaš odraz poštovanja prema državi u kojoj živite! Ako vas vrijeđa hrvatska zastava i hrvatski vojnik, onda vam nije jasno gdje živite i nije vam jasno da manjine moraju poštovati državu u kojoj žive na isti način na koji većinski narod poštuje prava tih istih manjina koje se sada bune! Lp", naveli su. 

Foto: screenshot/facebook

Mnogi su se korisnici složili s njezinim stavom, a jedna je žena istaknula kako je riječ o poklonu općine Darda. "Škola je dobila zatvorene pakete i nema ništa s odlukom o dizajnu na tim bilježnicama", navela je. 

To je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio ravnatelj Osnovne škole "Darda" Janoš Boni koji je kazao da dizajn nisu unaprijed vidjeli ni odobrili. Ipak, naglašava da u dizajnu ne vidi ništa sporno.

– Ništa strašno, zastava i silueta vojnika. Ja u tome ne vidim ništa loše, to je izraz domoljublja. Nova školska godina počinje s pogledom na hrvatsku zastavu i s himnom. Ne odobravamo politička obilježja, ali općinska su svake godine bila istaknuta na koricama novih bilježnica. Prethodnih godina imali smo fotografije naše Općine, dvorac, uz hrvatsku zastavu… Prethodne tri godine pregledali smo bilježnice prije njihova dijeljenja, ali ove godine one su nam dostavljene u zadnji čas. Svakako, u prikazanim simbolima ne vidim ništa loše – zaključio je Boni.

Bilježnice je učenicima podijelio i Josip Pavić, načelnik Općine Sibinj. S tim se pohvalio na Facebooku te učenicima poželio sretan početak nove školske godine.

Među tim se bilježnicama vidi jedna koja prikazuje siluetu muškarca i žene s djecom, a na kojoj piše "Sve je ok, ali... Obitelj je uvijek na prvom mjestu!" Na koricama bilježnice može se vidjeti i kako obitelj drži veliki kišobran kojim se štite od kiše u duginim bojama

"Svim učenicima želim sretan povratak u školske klupe, a posebno čestitam početak novog životnog razdoblja našim malim prvašićima. U vašim klupama će vas kao i svake godine dočekati mali poklon od naše općine", poručio je Pavić uz objavljene fotografije.

Ključne riječi

Komentara 65

Avatar Le-Freak
Le-Freak
13:40 07.09.2021.

Sakriva se iza "manjina" ali postoji samo jedna manjina koja reagira alergicno na hrvatske simbole i ne prihvaca hrvatskoga bojovnika kao svoga zastitnika. Obiteljski odgoj izgleda.

LL
lijepa_li si
13:45 07.09.2021.

hvale vrijedna akcija. proširit je na nacionalnu razinu.

SA
samoljubav
13:32 07.09.2021.

O čemu vi pričate???? Ovo je Hrvatska i tko ju ne voli, granice su otvorene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije