Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
109 više prvašića nego lani

Kako izgleda početak nastave na Banovini gdje su 33 škole pretrpjele oštećenja?

Srednja škola Glina nastavu održava u modularnom objektu
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/9
07.09.2021.
u 07:00

Još 11 škola “podstanari”, u montažnom objektu u Glini učionice od 52 kvadrata

Drago nam je da smo se vratili u Glinu, bliže nam je kući, no mogli smo komotno još koji tjedan općenito bez škole, rekao nam je, pomalo u šali, Martin, jedan od 180 glinskih srednjoškolaca koji je ovu školsku godinu započeo u modularnom objektu, s obzirom na to da je zgrada njegove škole u potresu teško stradala i čeka je obnova. Nakon potresa glinski učenici na nastavu su išli u Srednju školu Topusko.

– Vraćamo se na našu adresu nakon osam mjeseci. Glina nije imala čvrst objekt pa smo uz pomoć Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline uspjeli pronaći privremeno rješenje, modularni objekt površine 750 četvornih metara koji bi trebao služiti kao zamjena sljedeće dvije godine dok se ne obnovi zgrada škole i ne bude sigurna za učenike.

Devet ih je neupotrebljivo

U procesu je postupak javne nabave radi obnove, rekla je ravnateljica Srednje škole Glina Marija Margušić Novosel.

– Objekt zadovoljava sve pedagoške standarde. Učionice su veličine 52 kvadrata, a imamo ih 12, koliko i razrednih odjela. Učenici će biti smješteni fiksno u učionicama. Sve epidemiološke mjere možemo osigurati i pridržavat ćemo ih se kao i do sada – rekla nam je pred početak nastave ravnateljica uvjerena da će i ova školska godina proći uspješno.

Inače, u potresu su na području Sisačko-moslavačke županije 33 školska objekta pretrpjela razne oblike oštećenja. Devet ih je neupotrebljivo te im je potrebna dugotrajna obnova ili gradnja novog objekta. Obnovljeno je 20 škola, koja su imale lakša i srednja oštećena, no još je jedanaest škola ovu godinu počelo izvan svojih matičnih zgrada. Za većinu njih prostor je nađen u drugim osnovnim i srednjim školama zbog čega je ponovo uvedena dvosmjenska nastava, a sisački gimnazijalci, njih 372, na nastavu su krenuli u prostoru županijske uprave. U samo nešto više od mjesec dana iseljeni su uredi, među kojima i ured župana, te uređene učionice dovoljne da prime sve učenike i nastavnike koji će tu ići na nastavu sve dok se zgrada Gimnazije ne obnovi.

– Tražili smo čvrst i siguran objekt u centru grada u kojem bi se moglo smjestiti dvadeset razrednih odjeljenja i to je bila najvažnija odluka. Mi možemo biti smješteni na bilo kojoj lokaciji, djeca moraju biti na prvom mjestu – istaknuo je župan Ivan Celjak.

Riječ je o prostoru ukupne površine 650 četvornih metara, preuređenom u deset velikih učionica za 20 razrednih odjeljenja, učenika upisanih u tri smjera; jezični, opći i prirodoslovno-matematički. Nove učionice potpuno su opremljene, objekt je u samom centru Siska, odmah uz autobusni i željeznički kolodvor, blizu svih dodatnih sadržaja.

Čeka se Gavrilovićev objekt

Inače, na području županije ove je godine prvašića u osnovnim školama više, za čak 109, no ukupni broj učenika koji pohađaju osnovne i srednje škole i ove se godine smanjio.

Od ostalih škola stradalih u potresu za sada se zna da Ekonomska škola Sisak neće moći biti obnovljena te će se graditi nova na području sisačke zaobilaznice, u blizini nove Strukovne škole. Naručeni elaborati pokazat će i hoće li se još koji oštećeni objekt morati rušiti i graditi novi. Glazbena škola Fran Lhotka, jedan od simbola ovog potresa, od proljeća nastavu održava u Domu INA Rafinerije, a ljeto je iskorišteno za dodatnu prilagodbu prostora potrebama nastave. Odmah nakon potresa Gavrilović je donirao svoj objekt za obuku Srednjoj školi Petrinja kako bi se u njoj smjestili učenici škole čija je zgrada uništena u potresu. No, za ovu školsku godinu nije se s tim ciljem odmaklo ni korak. Učenici srednje škole tako sada na nastavu idu u OŠ Mate Lovraka u Petrinji, no od namjere da ubuduće Gavrilovićeva škola bude njihov stalni novi dom nije se odustalo. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Državni tajnik objasnio cilj nacionalnih ispita

 

Ključne riječi

Komentara 1

ZM
Zmaj2
08:03 07.09.2021.

Kako izgleda nastava u Zagrebu? Npr na pravnom ,medicinskom ili stomatoloskom fakultetu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije