Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pristup svim računima

Darko Zver predstavio Registar transparentnosti Grada Čakovca

Registar transparentnosti
Foto: Grad Čakovec
1/3
29.10.2021.
u 18:54

„Svatko tko radi odgovorno i pošteno nema se razloga skrivati pred građanima. Dosad smo ovisili o samovolji pojedinaca, a sada su svi podaci javno dostupni“, izjavio je Zver

Danas, 29. listopada 2021. godine, je u Gradskoj vijećnici u Čakovcu predstavljen Registar transparentnosti.

Time je javno obećanje Darka Zvera građanima Čakovca da se u Grad Čakovec i gradske tvrtke uvede potpuna transparentnost, od danas i formalno potvrđeno. Cjelovitost potpune transparentnosti kakvu je najavio Grad Čakovec dosad nije napravio niti jedan grad ili tijelo jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Javno objavljujemo sve račune gradske uprave, svih gradskih poduzeća i proračunskih korisnika, implementiramo i objavu ugovora te ćemo objaviti i sve plaće djelatnika. Prvi i jedini u Hrvatskoj prikazujemo sve te informacije objedinjeno i automatizirano na jednom mjestu. Imamo i sve spremno za objavu svih pojedinačnih bruto plaća svih zaposlenih, no dok čekamo očitovanje Agencije za zaštitu osobnih podataka objavili smo kumulativne iznose po proračunskim korisnicima“, istaknuo je Zver, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca, koji je ujedno i inicijator cijelog projekta uvođenja transparentnosti u Grad Čakovec i sva gradska poduzeća.

Posebno mi je drago što je od početka moje inicijative do realizacije prošlo tek nekoliko mjeseci, što pokazuje da se ovako velike promjene u načinu poslovanja i odgovornosti prema javnosti mogu provesti u relativno kratkom vremenu. Samo je potrebna volja. Drago mi je što se i gradonačelnica Cividini držala našeg dogovora iz kampanje kada sam naglasio da su uvođenje transparentnosti i izgradnja IV. osnovne škole obećanja koja želim ispuniti“, istaknuo je Zver prilikom predstavljanja Registra transparentnosti. Naglasio je i kako mu je drago da je prvotni otpor od strane rukovodećih ljudi gradskih poduzeća neutraliziran.

Svatko tko radi odgovorno i pošteno nema se razloga skrivati pred građanima. Dosad smo ovisili o samovolji pojedinaca, a sada su svi podaci javno dostupni“, izjavio je Zver i naglasio da je na ovaj način eliminirana svaka mogućnost da se određene informacije uskrate građanima.

Registar transparentnosti dostupan je na adresi https://transparentnost-cakovec.kipos.hr/ i građani mu mogu pristupiti putem internetskih preglednika sa svojih računala ili mobilnih uređaja bez ikakvih ograničenja, registracije ili procedura koje se traže u okolnostima prava na pristup informacijama. U ovom je trenutku kroz jedinstveni registar moguće pretraživati i pristupiti svim računima Grada Čakovca, gradskih tvrtki proračunskih korisnika, kao i imati u uvid izdavanja na kumulativne plaće djelatnika. U fazi implementacije je modul s uvidom u sve ugovore te se čeka mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka prije objave pojedinačnih bruto plaća svih zaposlenih u Gradu i gradskim poduzećima. Programsko rješenje za Grad Čakovec izradila je tvrtka Konplast iz Nedelišća i za tu je namjenu izdvojeno sveukupno 64.130,94 kune, što pokriva implementaciju u Grad Čakovec i sljedeća Gradska poduzeća: GKP Čakom d.o.o., GP Ekom d.o.o., GP Stanorad d.o.o., RA Čakra d.o.o., Dječji vrtić Cipelica, Dječji vrtić Cvrčak, Centar za kulturu, Knjižnica "Nikola Zrinski", Pučko otvoreno učilište, JVP Čakovec i Turistička zajednica. Aplikacija omogućuje uvid u sva plaćanja iz proračuna Grada Čakovca te povezanih trgovačkih društava i ustanova, od trenutka kada je uvedena obaveza primjene „e-računa“, odnosno od 1. prosinca 2018. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije