Naslovnica Vijesti Hrvatska

Domoljubna koalicija i Most dogovorili se oko kvota, no imena pomoćnika ministara nisu odabrali

Hvala Bogu večeras smo postigli to suglasje i dogovorili smo se oko kvota i oko načina rada i djelovanja, od sutra će krenuti razgovori, kaže Milijan Brkić
10. veljače 2016. u 19:30 119 komentara 11053 prikaza
Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, nakon rasprave koja je trajala gotovo cijelo poslijepodne, dogovorilo se oko kvota, odnosno koliko kojoj strani pripada pomoćnika ministara, no imena još nisu došla na dnevni red. Zato sutra na Vladi ipak neće biti izabran niti jedan pomoćnik ni zamjenik ministra, nego je dogovoreno da se svi imenuju na sljedećoj sjednici Vlade idući tjedan.

– Ovo je ozbiljan i odgovoran posao kojemu moramo pristupiti cjelovito i ne želimo nikakva parcijalna rješenja i zbog tog našeg krajnjeg cilja, a hvala Bogu večeras smo postigli to suglasje i dogovorili smo se oko kvota i oko načina rada i djelovanja, od sutra će krenuti razgovori – prvo koordinacija s ministrima, dakle vijeće će savjetodavno predlagati potencijalne kandidate ministrima, a onda će ministri raditi intervjue s njima i nakon njih će odlučiti tko će biti njihovi suradnici u ministarstvima i to predočiti na sljedećoj sjednici Vlade – pojasnio je nakon sastanka HDZ-ov koordinator Vijeća Milijan Brkić. Iako je, dodaje, bila namjera da se sutra na sjednici Vlade parcijalno imenuje dio ljudi, postigli su, naglašava, suglasje da ne rješavaju parcijalno nego da to bude jedno cjelovito rješenje na sljedećoj Vladi, a do tada će odraditi sve predradnje, koordinacije, intervjue s kandidatima i s ministrima.

– Kvote su usuglašene, o konkretnim brojevima ne bismo, ali nemojmo se baviti perifernim stvarima. Bitno je hvala Bogu da je večeras postignuto suglasje i da idemo rješavati probleme i ja bih vas zamolio da nas od sljedećeg tjedna kad to napokon krene, pratite u stopu, da nas kritizirate tamo gdje smo dobro radili, usmjeravate tamo gdje smo dobri i da na taj način nam budete jedan korektiv nama i izvršnoj vlasti i da se ne bavimo više perifernim temama koje građane ne zanimaju, shvatimo sve dužnosnike u Vladi kao osobe koje nose križ i odgovornost za budućnost svog naroda i države, nije bitno je li to Janko, Marko ili Pero – kazao je Brkić novinarima.

Iako je prema nekim pričama Most tražio i podjelu državnih poduzeća, Brkić kaže da se ide korak po korak, te se prvo rješavaju izvršne funkcije u ministarstvima, a onda će tijekom narednih dana razgovarati o poduzećima.

– Bivša vlast nam je itekako ostavila nagazne mine, unatoč tome što je nedemokratski donositi akte u vrijeme kad su raspisani izbori koji sljedeću vlast dovodi u situaciju da vam veže ruke, a prije toga su odradili sve po nekakvim aktima gdje su postavili svoje ljude temeljem političkih imenovanja – prigovorio je Brkić. Domoljubna koalicija je, dodaje, zajedno s Mostom preuzela odgovornost za upravljanje državom, pa će zajednički i voditi Vladu i ministarstva.

– Neće biti moje ministarstvo, vaše ministarstvo kao što je bilo u prošloj vladi, gdje konkretno potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo uopće nije imao nadležnost nad ministrima u svom resoru, dakle, to ne dolazi u obzir, odgovornost je preuzeta zajedno, zajedno idemo u ovu utakmicu, zajedno igramo, netko na ovoj poziciji, netko na onoj, ali bit je da u konačnici dođemo do cilja, a to je boljitak Hrvatske i naroda – pojašnjava Brkić da u biti, primjerice ministar iz Mosta neće imati samo pomoćnike koji su prijedlog Mosta, već može dobiti i one koji su prijedlog Domoljubne koalicije. O imenu ministra branitelja, dodaje, nije se danas razgovaralo.

Mostov koordinator Ivan Kovačić kaže kako vjeruje da će razgovori ministara s kandidatima ići relativno brzo te da će sve u nekoliko dana biti gotovo.

– Nismo pričali o imenima i nećemo unaprijed govoriti o imenima da ljudima ne bi stvarali problem. Most i Domoljubna koalicija dat će svoje potencijalne kandidate i u razgovoru s ministrom izabrati najbolje. Mi nećemo ništa nametati jer bi to bilo kadroviranje od strane Vijeća što mu nije svrha – pojasnio je Kovačić proceduru. Nije želio otkriti niti što je Most tražio u ovom dijelu razgovora, niti u kojem će ministarstvu imati zamjenike.

Brkić na pitanje hoće li se danas znati ime ministra branitelja: 'Nisam Nostradamus!'

Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta nakon početnih problema u pregovorima ponovno se danas sastalo u Saboru, no vrlo brzo nakon početka napravili su stanku.

Očito su predstavnici Domoljubne koalicije došli sa svojim prijedlogom kao protuodgovorom na prijašnje prijedloge Mosta, pa se sjednica Vijeća prekinula kako bi Most razmotrio predloženo prije nastavka razgovora. Prije sjednice predsjednik HSLS-a i član Vijeća Darinko Kosor kazao je kako se nada da će se konačno postići dogovor o kvotama zamjenika i pomoćnika ministara. Kaže da je već sve izgledalo dogovoreno, ali je Most u petak tražio promjene, odnosno više od onoga što mu pripada.

HDZ ima 49 zastupnika, Most ima 15... Pa sami izvucite zaključak

– Može i danas opet doći do pozitivne promjene. Ozbiljna je situacija. Građani od nas očekuju da ministri dobiju zamjenike i pomoćnike, da upravna vijeća i nadzorni odbori dobiju svoje članove da mogu provoditi natječaje u društvima i agencijama i očekujem da ćemo se danas dogovoriti – kaže Kosor te dodaje kako prvo treba izabrati nove članove imenovanjem Nadzornih odbora i Upravnih vijeća javnih poduzeća, a onda će oni raspisati natječaj za članove uprave. Kaže da sve to traje "apsolutno" predugo. Na pitanje iscrpljuje li se koalicija na kadroviranju, Kosor odgovara kako se "neki očito uče poslu". Nije jasno odgovorio ni na pitanje traži li Most previše.

– To njih morate pitati, mislim da su odnosi vrlo realni. HDZ ima 49 zastupnika, Most ima 15, a ostali partneri 16 pa sami izvucite zaključak – tvrdi Kosor koji kaže da nema što biti nezadovoljan stanjem u vladajućoj koaliciji jer su oni tu da pomognu građanima.

Član Vijeća iz stranke Bandić Milan 365 Miodrag Demo također je uoči sastanka rekao kako se nada dogovoru te da svatko treba dobiti onoliko koliko zaslužuje. Kaže i da se nada da će se danas usuglasiti i ime novog ministra branitelja, ali i naglašava da se još ne znaju imena kandidata.

Jedan od dvojice koordinatora Vijeća Milijan Brkić rekao je prije sjednice vijeća da razumije potrebu za informacijama, ali je tražio od novinara da se malo strpe s pitanjima. – Nisam Nostradamus pa ne znam što će biti iako razumijem vašu potrebu za informacijom – kazao je Brkić na pitanje hoće li se danas znati bar ime ministra branitelja. Kad je dio članova izašao na stanku, Brkić je novinarima rekao da je sve u redu i da su uzeli kratku stanku.

U stanci sjednice Vijeća za suradnju, jedan od članova, Pero Ćorić iz HSP-a AS kazao je da očekuje da će sutra imati dobre vijesti za građane. 

– Neki se prave veći katolici od pape. Ako ćemo tako nastaviti onda ćemo raditi još 15 dana. Što god da mi kažemo, oni o tome raspravljaju satima – komentirao je Ćorić zahtjeve Mosta. 

U Saboru i Petrov

Čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov najavio je da će se na sljedećoj sjednici Vlade, vjerojatno sutra, izabrati dio pomoćnika ministara, dok bi se svi ostali pomoćnici i zamjenici trebali izabrati do idućeg tjedna.

– Ako se uspijemo dogovoriti, imena zamjenika i pomoćnika ministara znat će se u roku od tjedan dana. S tim da će sutra na Vladi biti izabran određeni broj pomoćnika ministara u kvotama Domoljubne koalicije i Mosta, odnosno u svim ministarstvima – kazao je Petrov koji je u Sabor došao dok je u njemu zasjedalo i Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta.

– Ono što je najbitnije i zlatna je riječ jest konsenzus na Vijeću za suradnju – poručio je Petrov koji je objasnio da je u Sabor došao s kolegama iz Mosta konzultirati se o prijedlozima za zamjenike i pomoćnike ministara.

>>Most traži i Inu, HEP, Janaf, Plinacro... pod svojom kontrolom!

>>'Kandidate za budućeg ministra branitelja predložit će Vijeće za suradnju'

Elipso

 • Hammond:

  Dok god hdz ne kaze mostu e sad je dosta,dobili ste sto ste htjeli,vise ne moze,ili ce te postivat dogovor ili cemo mi a ne vi trazit nove izbore,e doo tad hdz nece imat mira,a most izbore nece nikako jer ... prikaži još! znaju kako bi tad prosli,ovako samo ucjenjuju i traze nezamislivo,a nije li cudno od kad je petrov bio na sastanku kod lozancica,da ga od tad nema i da od tad pocimaju zavrzlame,necim je ucjenjen i naredeno da od karamarka trazi sto vise jer znaju da hdz nece pristat na to,i tako bi se islo na nove izbore,i nije li cusno da petrova mediji uopce ne spominju di je uteka i sto radi,pa zato jer mu je obecano da ako razjedini hdz i most da ga nece niko proganjat zato ga mediji ni ne spominju jer je i njima receno da ga puste,odnosno naredeno,i uz sve most se uplice u odluke premijera,hdz treba danas rec dosta idemo ma izbore,e tad bi se tek most zamislio,a ovako samo igraju igre i fantaziraju

 • Avatar bosanac1951
  bosanac1951:

  Reče Kosor da se neki uče poslu....Pa što su se prihvaćali politike ako im je nepoznat taj teren ? Pa što nisu završili neki tečaj nabrzaka, a ne ovako čine lakrdiju...A fotelje čekaju svoje gazde, a ovi se ne mogu ... prikaži još! dogovoriti čija će fotelja biti skuplja i važnija..Sramota.

 • luli:

  I Mostu i Domoljubnoj; ova vasa neodlučnost ide na ruku najvećoj pošasti hrvatskog društva - Milanoviću, stoga mjenjajte njegove sluge iz institucija jer ste za to dobili mandat!!