Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sukob:

Most traži i Inu, HEP, Janaf, Plinacro... pod svojom kontrolom!

Petrov Karamarko
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
09.02.2016.
u 21:52

Mostovci hoće cijelu vertikalu u svojim ministarstvima – sve pomoćnike i javna poduzeća iz svojih resora. HDZ ne pristaje na dijeljenje ministarstava, Most optužuju da se ponaša kao HNS

Između HDZ-a i Mosta novi je veliki prijepor koji se lomi u Vijeću za suradnju čija je sjednica danas odgođena i trebala bi se održati sutra ili prekosutra. Most sada traži cjelokupnu vertikalu u  „svojim“ ministarstvima, unatoč prvotnom dogovoru da se ministarstva ne dijele na Mostova i HDZ-ova, nego da se poštuje reciprocitet i da su zamjeničke i pomoćničke funkcije u ministarstvima izmiješane između Mosta i HDZ-a.

To znači da Most pristaje da zamjenik bude HDZ-ov gdje je ministar Mostov, ali sve ostale pomoćničke funkcije traže da budu njihove kao i sva javna poduzeća koja su u resorima Mostovih ministarstava. Most, kako doznajemo iz Mosta i iz HDZ-a, traži da imenuje svoje ljude u Nadzorne odbore tih poduzeća, a riječ je o najvećim i najvažnijim tvrtkama – Ini, HEP-u, Plinacru, Janafu, Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama...! HDZ na to ne pristaje, nego traži da se poštuje pravilo reciprociteta. Pojedini izvori pak tvrde da ovo nije, kako se na prvu čini, obračun Mosta i HDZ-a, nego obračun u Mostu jer dio mostovaca, nakon što su izabrani Mostovi ministri, sada kroz tu vertikalu traži svoje pozicije. Postoji mogućnost da će se u ovu situaciju morati uplesti i premijer Tihomir Orešković  te od Bože Petrova,  čelnika Mosta,  zatražiti kontrolu nad svojim ljudima i poštivanje dogovorenog. Izvori iz Mosta pak kažu da je još ranije usmeno „jer ne može sve biti pisano definirano“ dogovoreno da Most preuzima odgovornost, pa tako i vertikalu, u svojim ministarstvima jer je to jedini način da provedu reforme.

– Inzistirali smo na ministarstvima koja su ključna za reforme i tražimo vertikalu, odnos oruđe s kojim možemo obaviti obećane reforme. Kako bismo radili posao ako će jedan pomoćnik biti iz HDZ-a, a drugi iz Mosta? HDZ mora uvažiti našu snagu jer smo im presudni za većinu u Saboru. Uvijek možemo ići na prijevremene  izbore – rekao je naš izvor iz Mosta, ujedno  i član Vijeća za suradnju.

Iako Most inzistira na javnim natječajima, a za javna poduzeća na snazi je uredba kojom su definirani kriteriji kompliciranog natječaja za izbor čelnika javnih tvrtki, ipak se među nekim mostovcima javlja ideja da bi tu uredbu možda trebalo mijenjati jer će do izbora šefova poduzeća po tim natječajima proći sigurno šest mjeseci. 

– Vremena nema i treba se početi raditi, u tom kontekstu možda ne bi bile loše promjene te uredbe – rekao je naš izvor iz Mosta.

Izvori iz HDZ-a pak kažu da se Most ponaša kao HNS u bivšoj Vladi koji se proslavio stigmom klijentelističke stranke koja se samo bavila zaposjedanjem funkcija.

– S Mostom smo dogovorili reciprocitet i nismo očekivali ovakve zahtjeve. Vidjet ćemo kako će se to riješiti – rekao je naš izvor iz HDZ-a koji je također član Vijeća za suradnju.

Budući da je Vijeće za suradnju najavilo da će do ovotjedne sjednice Vlade predložiti zamjenik i pomoćnike u ministarstvima, čini se da bi to moglo pasti  u vodu jer se pojavio sukob oko ključa podijele tih funkcija. Kadroviranje je i dalje glavna tema! 

>> Kako je nastao Most: Što je to Grmoja zamjerao strankama demokršćanskog nazora, posebno HDZ-u? 

>> Prijepori su toliki da će i HDZ i Most birati trenutak pogodan za prijevremene izbore 

>> Vlada se iscrpljuje u kadroviranju, a SDP joj je ostavio 'minu' kakve se ne bi sjetio ni Most

Komentara 184

ST
stefj
22:09 09.02.2016.

He, he, Stazić je u životu imao jednu, jedinu duhovitu doskočicu, a to je da kada Most uvali sve svoje, u Metkoviću će ostati samo Jambo... Ako je ovo istina, a treba sve što gospođa piše uzeti s velikom rezervom, onda je bolje ići na nove izbore...

BK
branko-kockica
22:05 09.02.2016.

Fakat ne kužim kaj će Mostu INA, HEP, Janaf, Plinacro, Hrvatske vode...kaj tu ima toliko stiropora za maznuti?

MS
mare_split
22:10 09.02.2016.

Kada 'mare' ugleda ovako sročen, PODLO sročen, naslov, prije čitanja samog sadržaja napisa pogleda ime 'autora' ... i onda ga, kada vidi lice anacionalne piskaralice - ne pročita! Bijedna je ovo 'intenetska tiskovina'! Služinčad prebijenog Zoke silno se trudi zavadititi 'desne' i zato i ovaj napis treba sagledati u kontekstu onog što je: kao komunjarski pamflet! ... VL, što vam je? Gdje vi to živite? ... Čini se i nadalje u vašem svijetu bolesne imaginacije, što bi, jer se krijete' iza redakcije, dokaz shizofreničnosti! ... Saberite se: radite i živite u Domovini HRVATA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije