Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Danska otvorila prvu džamiju isključivo sa ženskim imamima

U džamiji Marija u Kopenhagenu molit će se i muškarci i žene, samo što će petkom pristup muškarcima biti zabranjen
14. veljače 2016. u 06:30 5 komentara 1032 prikaza
sherin khankan
Foto: Facebook

U Danskoj je otvorena ženska džamija. Bit će to prva džamija koju vode žene u Skandinaviji, a osnivačica je Sherin Khankan, poznata komentatorica, rođena u Danskoj u obitelji Sirijca i Finkinje. Džamija Marija imat će samo ženske imame, u njoj će se moliti i žene i muškarci, ali petkom će biti zatvorena za muškarce.

Slični ženski objekti već postoje u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj, a pokretačica kaže kako postoji islamska tradicija koja dopušta ženama da budu imami.

– Ne samo u islamu, nego i u kršćanstvu i drugim religijama, uobičajena je patrijarhalna struktura. To treba mijenjati – kaže. Reakcije u islamskoj zajednici u Danskoj su umjerene, tek poneki imam pita bi li sad trebalo osnovati džamiju samo za muškarce.

– Da to učinimo, svi bi nas napali – kaže imam Waseem Hussein. U Danskoj jača antiimigrantski i antiislamski pokret pod vodstvom Danske narodne stranke i odnosi većine s islamskom manjinom su pogoršani. No, 2014. otvorena je velika džamija u Kopenhagenu s prvim minaretom u toj zemlji.

>> U Parizu se otvara prva džamija za osobe homoseksualne orijentacije

CVH
ON LINE PLATFORMA
Kako produžiti prometnu dozvolu, a niste u Hrvatskoj?
Eurizon Asset Management Croatia
Eurizonov kutak o tržištu
Fokus ulagača odmiče se od rata u Ukrajini