Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA PRIZNALA POGREŠKU

Danska oporba traži da se iskopaju milijuni usmrćenih nerčeva, premijerka u suzama

Denmark's PM Mette Frederiksen visits Mink Farm
Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
27.11.2020.
u 14:20

Otkriće mutiranog soja koronavirusa u nerčeva dovelo je do masovne eutanazije oko 17 milijuna tih životinja, što je zadalo veliki udarac industriji krzna u Danskoj, najvećoj u Europi.

Danska oporba zatražila je od vlade da iskopa milijune nerčeva koji su usmrćeni zbog straha od širenja COVID-19, prenosi u petak BBC. Problem je u dva mjesta u kojima su zakopani – jedno je pokraj jezera u kojem se ljudi kupaju, a drugo nedaleko od izvora pitke vode.

Otkriće mutiranog soja koronavirusa u nerčeva dovelo je do masovne eutanazije oko 17 milijuna tih životinja, što je zadalo veliki udarac industriji krzna u Danskoj, najvećoj u Europi.

Vlada je priznala pogreške, a političari se sada pitaju kako najbolje riješiti problem više od 10.000 tona nerčeva.

Problem je eskalirao nakon izvješća da tijela uginulih životinja izbijaju na površinu zbog dušika i fosfora koji nastaju prilikom raspadanja.

Premijerka Mette Frederiksen plakala je kada je posjetila farmu nerčeva u četvrtak.

"Ovdje su dvije generacije farmera, otac i sin čiji je život u vrlo kratkom vremenu postao očajan. Za njih je to jako emocionalno, oprostite... i za mene", izjavila je uplakana premijerka.

Pravni stručnjaci kažu da je vlada nastavila s pokapanjem nerčeva unatoč tome što nisu donesene procjene utjecaja na okoliš. Oporbeni liberali smatraju da životinje treba iskopati i pohraniti u kontejnere za stajsko gnojivo, smatrajući to sigurnijom metodom. Ministrica zaštite okoliša u petak govori pred parlamentom, na sjednici posebno sazvanoj zbog tog problema, piše BBC.

VIDEO: Roditeljska ljubav nema granica: Enver na glavnom zagrebačkom trgu spava više od 120 dana i traži pravdu za svoju preminulu kćer!

Ključne riječi

Komentara 3

IL
ilustrator
14:48 27.11.2020.

premijerka u suzama! licemjerna glumatala. danska najveći izvoznik krzna, pobila milijune malih, slatkih, umiljatih životinjica, dočim od primitivnih plemena na istoku zahtijeva human odnos prema štakorima. nu ekološki osviješteni, a danci pokopali nesretne životinjice blizu izvora vode! balkančine jedne kockoglave

Avatar Tombstone
Tombstone
15:10 27.11.2020.

Smijesno i zalosno. Ovo je prvi puta u povijesti da se netko u Evropi a vjerujem i u svijetu buni zbog pomora zarazenih stakora. Naravno, ljepse zvuci da je bunda od nerca ili nutrije nego od stakora, no to su zivotine-glodavci iste vrste

ZA
Zapadnjak
19:27 27.11.2020.

Malo zaplaces (ili ios bolje, stavis hidzab na glavu kao Jacinda) pa te mediji vole a kad si politicar to jako dobro dođe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije