Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korak naprijed

Danska dopustila gej parovima da vezu ozakone u crkvi

gay kiss
arhiva vl
23.11.2011.
u 17:48

Homoseksualni parovi moći će se vjenčati u Evangelističkoj luteranskoj crkvi i to pod istim uvjetima kao i heteroseksualni parovi te će se moći nazivati supružnicima.

Prvog listopada 1989. godine Danci su, prvi na svijetu, u svoje zakone uveli registrirano partnerstvo. Otada se mnogo toga promijenilo za homoseksualne parove širom svijeta, a za šest mjeseci Danska će otići i nekoliko koraka dalje u izjednačavanju gej brakova s onima koje sklapaju heteroseksualci.

Dansko ministarstvo rodne jednakosti i crkvenih pitanja izvijestilo je, naime, da su donijeli odluku o dopuštanju gej parovima da svoju vezu ozakone i pred bogom. Homoseksualni parovi moći će se vjenčati u Evangelističkoj luteranskoj crkvi i to pod istim uvjetima kao i heteroseksualni parovi te će se moći nazivati supružnicima.

Prije nego li se brakovi počnu sklapati proći će, predviđa se, oko pola godine, koliko je potrebno da danski parlament potvrdi zakon te da ga se uvede među pravne spise.

Od 1997. Evangelistička crkva ponudila je gej parovima blagoslov njihove veze. Pastorima ostaje pravo da odbiju vjenčati neki par, no uvijek će biti pastora koji će reći da, objasnila je Ellen Aagaard Petersen iz odnosa za javnost Evangelističke crkve.

Danska prema posljednjim podacima ima oko 5,5 milijuna stanovnika, a 4,5 milijuna izjašnjava ih se pripadnicima Evangelističke crkve.

Komentara 104

MA
majorglory86
19:39 23.11.2011.

@bartolino, nemoj samo bibliju i kuran u ovo uvlačit, molim te. još mi to fali da članak onda stvarno bude \"korak naprijed\"

ST
Stockholm
18:47 23.11.2011.

Gospodo sinaj, marin, i ostali nekulturni ljudi, koji jos zive u 19. stoljecu: neka vama sin dovede zeta u kucu!

NO
novahrvatska
19:20 23.11.2011.

Bolesno, bolesno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije