Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMBICIOZNI ŠEGRT HLAPIĆ Požega ima najboljeg naučnika u Hrvatskoj

Danijel Hnatyšyn - jedini stolar koji će na fakultet

06.11.2008.
u 16:32

Na kraju prvog razreda srednje škole Danijel Hnatyšyn je imao sve petice, tako je bilo i u drugom, a jedino je na kraju trećeg razreda imao jednu četvorku, i to iz njemačkog. Nakon tih petica svatko bi pomislio da je riječ o učeniku neke gimnazije ili slične škole. Ali Danijel je ove ocjene dobio kao učenik stolarskog zanimanja Obrtničke škole u Požegi.

Ljubav za drvo
I dok su se mnogi u to zanimanje upisali zato što nisu mogli nigdje drugdje, on se upisao iz ljubavi. Ne samo njegove ocjene nego i njegovi praktični radovi, kao i osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju razlog su zašto je ove godine od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva dobio nagradu “Šegrt Hlapić” za najboljeg naučnika u Hrvatskoj.

Angažirao umirovljenike
Stolarski je posao Danijela privlačio od malih nogu.

- Počeo sam s tatom, koji inače nije stolar ali je radio s drvom, a i sada radi i u drvnoj tvrtci, požeškom Spin valisu. Počeo sam s kućicama za ptice još u osnovnoj školi. Prvu sam izradio dok sam išao u četvrti razred, a nakon toga sam počeo tati pomagati u postavljanju lamperije, brodskog poda i sl.

Kada sam se upisao u srednju školu, počeo sam još više takvih stvari raditi - priča 17-godišnji Danijel. A ambicije su mu, otkriva nam, jednoga dana imati vlastitu tvrtku ili obrt za izradu namještaja. I, dakako, fakultetsku diplomu.

A da to nije samo pusta želja i sami smo se uvjerili u njegovoj radionici u Vidovcima, u prigradskom naselju Požege, gdje već tri godine izrađuje stolce za hodočašća. Počeo ih je raditi nakon osnovne škole, koju inače prošao s vrlo dobrim.

Po vlastitoj ideji počeo je raditi male stolce na rasklapanje za čiju prodaju je angažirao umirovljenike i starije susjede. S tom idejom i gotovim proizvodom sudjelovao je i na smotri ‘Od ideje do gotovog proizvoda’, u sklopu međunarodnog sajma Ambienta. Izradio je i stalak za vino u obliku topa, a sada jedan od rijetkih, ako ne i jedini stolar koji će na fakultet, izrađuje i obnavlja namještaj.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije