Naslovnica Vijesti Hrvatska

'I HDZ i SDP snose odgovornost za višestruko komemoriranje u Jasenovcu'

O Vesni Pusić: Smatramo da hrvatska Vlada nije smjela podržati osobu koja je izjavila kako je Hrvatska izvršila agresiju na BiH
13. travnja 2016. u 14:55 4 komentara 255 prikaza
Daniel Srb
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz Hrvatske stranke prava (HSP) danas su osudili najave za nekoliko različitih komemoracija umjesto jedne, državne komemoracije u Spomen području Jasenovac, a takvu su situaciju usporedili s tzv. "dvije kolone sjećanja" u Vukovaru, prije nekoliko godina, na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te su za to optužili dvije najveće stranke - HDZ i SDP.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb na konferenciji za novinare ustvrdio je kako je riječ "o političkoj krizi" nastaloj oko odlaska u Jasenovac na komemoraciju.

To je primjer što se događa kad političke elite, a tu mislim na HDZ i SDP te njihove trabante, koriste određene događaje iz hrvatske povijesti i mjesta stradanja mnogih nevinih, poput Jasenovca i simbola otpora u Domovinskom ratu, Vukovar, za vlastite političke probitke, ocijenio je Srb. 

I HDZ i SDP snose odgovornost i za "podjelu vukovarske kolone" i za višestruko komemoriranje u Jasenovcu, i mi osuđujemo takvo ponašanje, dodao je te naglasio kako u Hrvatskoj moraju postojati vrijednosti i vrednote iznad razine ostvarivanja političkih probitaka.

Prigovorio je HDZ-u za tadašnje podjele u "vukovarskoj koloni", kao i SDP-u oko pitanja komemoriranja u Jasenovcu i tu stranku optužio da koristi svoj utjecaj na nacionalne manjine. Također je ocijenio da se SDP "upinje" ne bi li dokazao tezu predsjednika stranke Zorana Milanovića kako je sadašnja vlada ustašoidna. Po Srbovim riječima, ta situacija podsjeća na akciju "Labrador" 1991. kad su pripadnici Kontraobavještajne službe tadašnje JNA postavili bombu pred vrata Židovske općine u Zagrebu kako bi diskreditirali Hrvatsku. "To što se danas događa kopija je akcije 'Labrador' i to bez eksploziva samo političkim sredstvima i to je za svaku osudu", mišljenja je Danijel Srb. "Mi to osuđujemo i smatramo da Hrvatska to treba osuditi", dodao je.

Za kandidaturu Vesne Pusić za mjesto Glavne tajnice UN-a rekao je da njena kandidatura ima potporu Hrvatske vlade te ocijenio kako je to osobito neugodna situacija za HDZ  jer joj ta stranka, s jedne strane, daje potporu, a, s druge strane, želi izbjeći bilo kakvu javnu raspravu. "Smatramo da hrvatska Vlada nije smjela podržati osobu koja je izjavila kako je Hrvatska izvršila agresiju na BiH", rekao je i tu izjavu ocijenio "izdajničkom i nedopustivom".

>> 'Svaki režim koji ubija ljude je nakaradan i treba osuditi sve totalitarizme'

>> 'Iza najava o nedolasku u Jasenovac stoji napad na ministra Hasanbegovića'

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Srb je predsjednik izvanparlamentarne stranke. Njegovo misljenje je vazno koliko i moje.

 • obivankenobi:

  Da barem u Hrvatskoj postoji stranka desne opcije i koja se zalaze za Hrvatske interese.

 • morska:

  Trebalo bi ukinuti ta obiljezavanja u javnim medijima jer nitko vise ne brine o bilo kakvim zrtvama, svi se samo propagiraju preko njih.