Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
družit će se na sudu

Danica Ramljak: Tužim Antičića za klevetu

Danica Ramljak
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/2
10.03.2014.
u 18:00

Sukob između bivše ravnateljice Instituta Ruđer Bošković (IRB) Danice Ramljak i Tome Antičića, aktualnog ravnatelja, nikako da dođe svome kraju.

Sukob između bivše ravnateljice Instituta Ruđer Bošković (IRB) Danice Ramljak i Tome Antičića, aktualnog ravnatelja, nikako da dođe svome kraju. Prvo je Antičić prijavio DORH-u svoju prethodnicu, a ona sada njega tuži za klevetu.

Upravno vijeće je znalo

Razlog je, kako kaže Ramljak, njegova izjava objavljena u Jutarnjem listu prema kojoj je kao ravnateljica IRB-a bila rastrošna, kupila preskupi službeni automobil, peglala kartice, primala stimulaciju uz plaću, imala plaćene prekovremene...

– Postoje dokumenti i svjedoci svih događanja. No, lakše je Antičiću da me svako malo medijski difamira lažnim optužbama i zbog toga će dobiti privatnu kaznenu prijavu za kazneno djelo klevete. Slično je radio i kad je predvodio bunu protiv mene prije moje smjene 2012. godine. Naravno, uz potporu onih kojima sam na IRB-u zaustavila privatne interese i onih u Ministarstvu znanosti koji su mu pružali potporu – kaže Ramljak. Tvrdi da je IRB vodila savjesno, stručno i po zakonu te da je Upravnom vijeću svakog mjeseca objašnjavala tijek novca za svaku stavku.

– Antičić to sve zna, ali prešućuje. Sada će Antičić na sudu biti sam, bez mentora, i morat će dokazati svaku svoju izjavu, a to mu neće biti lako – zaključuje Ramljak.

Na IRB-u tvrde da je izjava zbog koje Ramljak podiže tužbu demantirana te da je izvučena iz konteksta. Na pitanje je li ravnateljica primala stimulacije uz plaću, odgovaraju da je uz plaću iz državnog proračuna Ramljak primala i dodatak na plaću na osnovi odluke Upravnog vijeća koji se isplaćivao iz sredstava Instituta.

Nezakonita smjena

Ukupan bruto iznos plaće Danice Ramljak iz oba izvora, stoji u odgovoru IRB-a, iznosio je 37.136,74 kune, a trenutačni ravnatelj dr. Antičić, kažu, prima plaću samo iz državnog proračuna i to u bruto iznosu od 23.688,26 kuna bez dodatka koji je imala Ramljak.

– Moja plaća određena je odlukom Upravnog vijeća i toliku plaću imali su ravnatelji prije mene. Ako Antičić dokaže da sam jednu kunu isplatila sebi povrh toga, vodim ga na večeru u skupi restoran kao što sam odvela i nobelovce i direktora CERN-a – kaže Ramljak.

Kaže da je uporno pokušavaju ocrniti u javnosti kako bi se opravdala njezina, kako kaže, nezakonita smjena. A prava je istina, dodaje, da je u tri godine, unatoč krizi, institut vodila stabilno, povećala mu broj publikacija i EU projekata. Istodobno, kaže, provodila je i restrukturiranje i modernizaciju IRB-a, otvorila suradnju s najboljim znanstvenicima iz svijeta.

– Uz sve to zaustavila sam dotadašnju praksu jedne grupe znanstvenika uzimanja sredstava preko fiktivnih studentskih ugovora. Zbog ovih djela neki imaju nepravomoćne presude, ali većina s te liste sjedi na IRB-u netaknuta. Tim se ljudima ništa nije dogodilo – zaključuje Ramljak.  

>> Danica Ramljak: U spornim ugovorima savjetovao me Miljenić 

>> Antičić DORH-u prijavljuje selektivno, pozivam ga na sučeljavanje

Komentara 2

ZS
zorom.sigur
21:00 10.03.2014.

Tome Anticic je okocen od zlocinacke komunjarske trulezi i razara Rudjera Boskovica.

KA
kafka
19:29 10.03.2014.

Treba za tužiti za klevetu i uvredu - to ide zajedno! .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije