Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat na institutu

Danici Ramljak dani na Ruđeru odbrojeni, ona ne želi dati ostavku

'25.10.2011., Zagreb - Ravnateljica Instituta Rudjer Boskovic dr. sc. Danica Ramljak.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
23.03.2012.
u 08:00

Peticije se pišu i za i protiv ravnateljice, koja je najviše suparnika stekla nakon što je u Institut pozvala USKOK

Ravnateljica Instituta Ruđer Bošković (IRB) Danica Ramljak vjerojatno broji zadnje dane na svojoj dužnosti. Njezin je mandat zatražilo novo Upravno vijeće IRB-a koje je sredinom prošlog mjeseca postavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na čelu s novim ministrom Željkom Jovanovićem. Zašto, nije poznato, jer je predsjednik Upravnog vijeća Đuro Miljanić odbio komentirati cijeli slučaj.

Optužbe za rastrošnost

– Nemam komentara. Kada se potvrdi zapisnik sa sjednice Vijeća, bit će objavljen i sve će biti poznato – kratko je odgovorio Miljanić.

Da su tražili njenu smjenu, potvrdila nam je sama ravnateljica Ramljak, od koje je Vijeće zatražilo očitovanje. Međutim, ona ostavku, kako kaže, dati neće.

– Ne pada mi na pamet dati mandat na raspolaganje nakon što sam dvije i pol godine uspješno vodila Institut, stabilizirala financije, povećala broj publikacija i europskih projekata, i to čak tri puta... Neka me sami smijene – poručuje Danica Ramljak.

Razlog, kako neslužbeno doznajemo, zbog kojeg je Upravno vijeće odlučilo zatražiti smjenu Danice Ramljak "pobuna" je dijela članova Znanstvenog vijeća protiv ravnateljice. Nije tajna ni da je dio znanstvenika s IRB-a protiv ravnateljice pisao i peticiju optužujući je da je nekompetentna za vođenje Instituta, da prijeti zaposlenicima i da je previše rastrošna.

Cijenila izvrsnost

Kritike na račun ravnateljice kulminirale su početkom godine kada je na IRB došao nalaz porezne inspekcije, koja je utvrdila niz nepravilnosti iz 2008. prije nego što je Danica Ramljak došla na IRB. Isto se tako zna da je Ramljak na IRB pozvala USKOK. Zato mnogi na Institutu vjeruju da je traženje njezine ostavke osveta onih koje se usudila "prokazati". Da je IRB podijeljen, dokaz je i kontrapeticija za potporu Danici Ramljak, koju su potpisali i ugledni znanstvenici iz svijeta i koja je poslana i ministru Jovanoviću.

– Na IRB-u sam 14 godina i D. Ramljak je prva ravnateljica koja je uvela pozitivne promjene u znanstvenom smislu i koja cijeni izvrsnost. Uvjeren sam da motivi za njezinu smjenu nisu znanstvene prirode – kaže molekularni genetičar Tomislav Domazet Lošo.

Komentara 144

Avatar Jon Snow
Jon Snow
08:08 23.03.2012.

Sto se cudi? Javno je receno, mi smo odgovorni za imenovanja pa cemo po politickom kljucu. Zena ocito nije SDP/HNS pa nemoze ni raditi taj posao, bila ona uspjesna u tome ili ne.

GR
Gradinar
08:10 23.03.2012.

Ka interesnim utjecajima i grupama koje je očito nagazila svojim postupcima ravnateljica Ramljak, pridodamo i ideološku kvalifikaciju, nema sumnje da će MZOS i \"zdrave snage\" učiniti sve da ju smjene. Jovanović je dobio mandat ne radi kompetencija, nikada ih nijee imao, već kao izraziti boljševik, a takvu je ekipu i okupio. Treba li obrazlagati hrvatskoj javnosti politički i svjetonazorski profil Petra Skansija koji u svojoj biografiji kaže da je Jugoplastika \"jugoslavenski\" klub, a POP ( Split) - splitski; treba li analiziratzi svjetonazor ovoga Zelenike iz Rijeke, treba li gospođe Lugarić ( sjetite se njenih zapjenušanih saborskih nastupa o obrazovanju, vjeronauku i slično) a treba li objašnjavati javnosti tko je Ivana Kalođera Brkić, ponajveći destruktivac nacionalnoga obrazovanja u medijima ( EPH). Gdje će boljševizam dopustiti da na čelu najvećega instituta ostane netko tko blago rečeno nije - boljševik!?

BA
baaab
22:13 23.03.2012.

uspjeh u vođenju instituta...za njenog mandata, stanje žiro računa sa 27 mil kuna spao na 6 mil, sa tendencijom daljnjeg pada... ps tko god smatra da je riječ o osveti ili odmazdi crvenih, dabogda mu ramljakica vodila firmu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije