Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA KAO DIO EUROZONE

Marić na Večernjakovoj konferenciji: Od 5. rujna obvezno iskazivanje cijena u eurima

Varaždin: Konferencija "Hrvatska kao dio eurozone"
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/21
01.03.2022.
u 12:05

Krajem travnja u Hrvatskom saboru Zakon o euru trebao bi biti izglasan. Sindikati su inzistirali na tome da svaka stavka bude dualno iskazana, no samo će ukupni iznos plaće morati biti iskazan na taj način, otkrio je Marić

Hrvatska će 1. siječnja 2023. zamijeniti kunu za jedinstvenu europsku valutu euro te tako desetu godišnjicu punopravnog članstva u EU dočekati kao članica eurozone. Osim što će se na kovanicama, koje će se pustiti u opticaj, nalaziti hrvatski motivi - šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica i lik Nikole Tesle – Hrvatska će postati dio skupine od 19 europskih zemalja koje čine tržište od 340 milijuna ljudi.

Europska komisija u proljeće ove godine objavit će ključno izvješće o konvergenciji i, bude li ono pozitivno, slijedi odluka Vijeća EU. Može li se Hrvatska još negdje poskliznuti na kriterijima iz Maastrichta koje treba ispuniti svatko tko želi uvesti euro? Sve je moguće, pogotovo u nesigurnim vremenima pandemije i visoke inflacije, ali kako sada stvari stoje, Hrvatska je na dobrom putu da ispuni sve te zahtjeve. Punu potporu ulasku Hrvatske u eurozonu dale su ključne institucije: Europska komisija, Europska centralna banka i Eurogrupa, koju čine sve članice eurozone.

Iako odustajanje od nacionalne valute sa sobom donosi određene ekonomske rizike, prelazak na euro otvara niz gospodarskih benefita. Hoće li Hrvatska euro iskoristiti za gospodarski napredak ili će joj odustajanje od monetarne suverenosti biti uteg oko vrata, ovisit će prije svega o strukturi i snazi domaće ekonomije. Pred Hrvatskom je novo europsko financijsko razdoblje i početak korištenja bespovratnih sredstava na temelju Nacionalnog plana oporavka i stabilnosti.

Čak 25 milijardi eura koje će u sljedećih sedam godina Hrvatskoj biti na raspolaganju snažan su vjetar u leđa nastojanjima da se promjeni paradigma domaće ekonomije i stvore temelji dugoročnog stabilnog gospodarskog rasta baziranog na zelenim politikama, proizvodnji i digitalnoj tehnologiji. Hoćemo li u tome uspjeti, ovisi samo o nama.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je na Večernjakovoj konferenciji "Hrvatska kao dio eurozone" u Varaždinu da je Hrvatska prošle godine zabilježila stopu rasta BDP-a od 10,4 posto, što je povijesno najviša stopa rasta.

Istaknuo je kako je Hrvatska premašila predrecesijsku godinu te kako je više od desetljeća glavni fokus oko izazova u ispunjavanju kriterija iz Maastrichta fiskalni kriterij, koji je Hrvatska prije pandemije ostvarivala prema mastriškim kriterijima.

– Prema preliminarnim procjenama, deficit od planiranih 4,5 posto spustili smo na tri i nešto, mnogo manje nego što smo očekivali. Taj fiskalni dio ne bi trebao biti problem u ispunjavanju kriterija – rekao je ministar Marić.

Potrošač ne bi smio lošije proći uvođenjem eura, istaknuo je ministar, a država treba prevenirati neopravdano povećanje cijena.

– Uvest će se i neki dodatni mehanizmi radi zaštite potrošača od neopravdanog podizanja cijena. Hrvatska treba promijeniti 78 zakona vezano uz uvođenje eura. Na sjednicu Vlade ovaj tjedan ide Zakon o euru, krovni zakon o toj temi, koji potom ide i u Hrvatski sabor. Kod uključivanja kune u europski tečajni mehanizam središnji paritet određen je na razini od 7,53450 kuna. Od 5. rujna počinje obvezno dualno iskazivanje cijena u eurima – rekao je ministar. Trgovački lanci to mogu učiniti i prije", rekao je Marić.

Krajem travnja u Hrvatskom saboru Zakon o euru trebao bi biti izglasan. Sindikati su inzistirali na tome da svaka stavka bude dualno iskazana, no samo će ukupni iznos plaće morati biti iskazan na taj način, otkrio je Marić. 

– Moramo povući 1,1 milijardu kovanica. Da se ta količina, primjerice, posloži na Varteksovom travnjaku, dosezale bi i do 70 cm visine – slikovito je objasnio.

– Od dana službenog uvođenja eura dualni opticaj trajat će samo dva tjedna. No, još godinu dana će se se gotov novac moći razmijeniti bez naknade. Nakon toga će se moći zamijeniti u HNB-u. Proces uvođenja eura je složen i sveobuhvatan, a kad-tad mora se dogoditi – zaključio je ministar Marić i dodao da treba učiniti sve da taj prijelaz bude što bezbolniji.

Održan je i panel "Što eurozona donosi hrvatskom gospodarstvu".

01.03.2022., Varazdin - U hotelu Turist odrzana je konferencija Vecernjeg lista "Hrvatska kao dio eurozone". Panel "Sto eurozona donosi hrvatskom gospodarstvu". potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Maric, predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepac, predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck, Andrej Grubisic Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Sudionici panela bili su: Zdravko Marić (potpredsjednik Vlade i ministar financija), Nenad Klepač (predsjednik Uprave Vindije), Stjepan Sabljak (predsjednik Uprave Koke), Andrej Grubišić (Grubišić i partneri) i Christoph Schoefboeck (predsjednik Uprave Erste banke).

Komentara 15

GO
goran2hr
12:56 01.03.2022.

Kako je krenulo, iznosi će ostati isti, samo će umjesto kn pisati €.

PV
prcko.vita
13:15 01.03.2022.

Mariću, narodu je svejedno koja je valuta, neka bude i EURO, ali daj nam čovječe PDV kao u npr. Njemačkoj, 16% a ne 25%, daj konačno konkretno veće plaće običnim radnicima zar vas nije sramota da narod priželjkuje da Putin stisne crveni gumb koliko nam je dobro u Hrvatskoj?

ST
stefj
13:03 01.03.2022.

Nije to loše, taj euro. Ako ništa drugo, neće moći doći neki nadobudni ekonomist i početi nekontrolirano štampati novac... Istina, bit ćemo izloženi rizicima eurozone (Hrčka, Italija), no to su manji rizici od ovih sada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije