Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: 20. stoljeće obilježili su Stjepan Radić, Tito i Tuđman

Predsjednica: Zreli smo za osudu svih zločina potkraj i nakon 2. svjetskog rata
22. lipnja 2015. u 18:02 405 komentara 11577 prikaza
brezovica
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/26

“Hrvati su i 1941. i 1991. godine izabrali pravi put, put dobra i pravde. Bio je to teži put, ali smo sami slobodu zaslužili oba puta. Zbog mladića, članova Komunističke partije, koji su se ovdje samostalno sklonili u šumu da ne padnu u ruke zločincima, i onih koji su im se kasnije u borbi pridružili, Hrvatska je završila na pravednoj strani u 2. svjetskom ratu”, rekao je danas premijer Zoran Milanović na proslavi Dana antifašističke borbe u šumi Brezovici pokraj Siska.

Na tom se mjestu 22. lipnja 1941. godine okupila skupina sisačkih komunista odlučna otpočeti borbu protiv njemačkih i ustaških snaga.

Ali ne i komunizam...

“Hrvatska teško da bi postojala bez partizana, a sigurno ne bi postojala bez branitelja iz Domovinskog rata”, rekao je Milanović, dodavši da su tri čovjeka obilježila 20. stoljeće u Hrvatskoj: Stjepan Radić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman. “Koji je bio partizan i član Komunističke partije od 1942. i toga se nikad nije sramio niti je to negirao. Pa kom’ pravo, a kom’ krivo”, dodao je premijer istaknuvši veliku važnost Sisačkog odreda u kasnijem združivanju i obnovi povjerenja između Hrvata i Srba na Banovini koji su trpjeli ustaške zločine.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da hrvatsko društvo želi očuvati antifašizam kao povijesnu vrijednost, ali ne i komunizam kao ni svaki drugi oblik totalitarizma. “Osnutak Sisačkog odreda bio je početak borbe za oslobođenje Hrvatske od okupacije kojoj je ustaški režim pružao podršku u ime ostvarenja hrvatske države, kompromitirajući je predajom dijela hrvatskih krajeva okupatorima i progonima na rasnoj i političkoj osnovi”, poručila je Grabar-Kitarović istaknuvši da je, u odnosu na broj stanovnika, antifašistički pokret u Hrvatskoj bio najmasovniji, ali i da su žrtve bile velike – 64.000 mrtvih.

Poruke sa stadiona

“U Domovinskom ratu završena je povijesna borba za samostalnu državu Hrvatsku, a antifašistička borba bila je jedna od njenih etapa”, rekla je Grabar-Kitarović kazavši kako je hrvatsko društvo zrelo, poštujući povijesnu istinu, priznati i što se događalo potkraj i nakon Drugog svjetskog rata.

“Ne umanjujući žrtve antifašista i zločine NDH, možemo osuditi sve zločine koji su se, bez opravdanja, dogodili i nakon rata”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin upozorio je “na nastojanja ekstremne desnice da Hrvatsku gurne na drugu stranu, na stranu poraženih”.

“Pojava kukastih križeva i ustaških pozdrava na stadionima nije tek izraz huliganskog nestašluka, nego posljedica toga da se u školama o 2. svjetskom ratu malo uči. Do kukastog križa na Poljudu nije bilo adekvatne reakcije, a sada se sve stranke zgražaju. Svi trebaju osuditi ekstremnu desnicu koja ima odlike fašizma i napokon treba početi primjenjivati zakon u takvim slučajevima”, rekao je Habulin.

Na svečanosti u Brezovici bili su i predstavnici Sabora, HAZU-a, brojnih organizacija i stranih veleposlanstava.

>> Radnička fronta poručuje: Tko ne želi o kapitalizmu, neka šuti o fašizmu

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Fake:

  Prilikom proslave neka se bar malo sjete Hude jame,Mariborske ceste,Macelja,šume Lug i bjelovarske okolice sa bezbroj masovnih jama,Kočevskog Roga,neka se sjete Bleiburga,pokolja 66 fratara u Hercegovini,neka se sjete sve one pobijene djece u Gračanima u Domu za ratnu siročad (njih ... prikaži još! 500),neka se sjete i pokolja 2 razreda učenika na Sljemenu,neka se sjete Jazovke,Dakse,Tezna,Španovice,neka se sjete Borićevca i Gospića itd,itd....Masovnih smaknuća Hrvata koliko hoćeš i ne samo ustaša i domobrana već koliko djece i žena?Pogledajte danas kada slavite sve one pletenice od onih mladih cura koje su sa još 3.000 ljudi živi sazidani u Hudoj Jami i prisjetite se da su to bila djeca.Za kraj,sjetite se i krvnika Sime Dubajića koji je prije smrti javno na televiziji pričao o partizanskim masovnim zločinima.Isti onaj koji je i sam učestvovao u njima.Valjda ga je zapekla savijest.Kada će vas?

 • Avatar capirex
  capirex:

  "Prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi" - nadam se da ni jedan Poljak neće pročitati ovo.

 • bakulušić:

  Važan je kontinuitet. Imali smo prvu antihitlerovsku postrojbu u Europi a danas imamo zadnju komunističku vladu u Europi. Što hoće Mato Kapović?