Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanaderu 4,5 godine: Nagrađeni su guljenjem krumpira jer su me teretili

Bivši premijer od početka postupka odbacuje sve optužbe i kaže da je riječ o kolopletu namještenih inkriminacija
07. travnja 2017. u 11:13 76 komentara 22182 prikaza
Izricanje presude Sanaderu u slučaju Planinska
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Bivši premijer Ivo Sanader i suoptuženici u slučaju Planinska danas su na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeni krivima, četiri godine nakon početka suđenja.

Osim Sanadera, krivima su proglašeni i Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević te dvije pravne osobe – Mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu.

Sanader je kažnjen s 4,5 godina zatvora, a Fiolić i Mlinarević s po godinu dana koje mogu zamijeniti radom za opće dobro. Mesnice su kažnjene s 50.000 kuna, a Centar sa 70.000 kuna. Sanader, Fiolić, Mesnice i Centar moraju solidarno Republici Hrvatskoj vratiti 15 milijuna kuna, a Sanaderu se oduzima 17 milijuna kuna.

Prema optužnici, država je oštećena kada je Ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke Stjepana Fiolića, tadašnjeg HDZ-ova saborskog zastupnika, za što je Sanader, tvrdilo je tužiteljstvo, od Fiolića primio 17 milijuna kuna provizije.

"Za moje terećenje nagrađeni su guljenjem krumpira"

– Ova presuda očito je kao i druge dvije bazirana na lažnim iskazima svjedoka koji su nagrađeni guljenjem krumpira zato što su me teretili. Visinu kazne ne želim komentirati, a na presudu ćemo se žaliti – kazao je Ivo Sanader po izlasku iz zagrebačkog Županijskog suda, gdje je malo prije toga nepravomoćno osuđen na 4,5 godina zatvora u aferi Planinska. 

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da Sanader očito, zbog nekih okolnosti, na ovom sudu nema nikakve šanse te je dodao: – Srećom, postoje više instancije. Upitan o kakvim je tu okolnostima riječ, Prodanović to nije htio ni objašnjavati ni komentirati. 

Tonči Petković, zamjenik ravnateljice USKOK-a, kazao je da je tužiteljstvo zadovoljno osuđujućom presudom te je dodao da smatra kako je izrečena kazna u odnosu na Sanadera preblaga. Žalbu na nepravomoćnu presudu najavio je i Mladen Mlinarević koji smatra da u odnosu na njega nije bilo nikakvih dokaza za osuđujući presudu.

Sanader je optužbe odbacivao.

– Ovo je koloplet namještenih interpretacija do kojih je USKOK došao ucjenjivanjem Čobankovića, Fiolića i Beuka – kazao je ranije u svojoj obrani Sanader.

Sanader je u ovom postupku obranu iznio u siječnju lani te je ostao kod tih navoda. No imao ju je potrebe nadopuniti, a kako je ponavljao ono što je već rekao, sutkinja ga je u više navrata upozorila da se ne ponavlja, odnosno da kaže nešto novo. Upozorila ga je i da ne daje ocjenu dokaza jer to nije obrana već završna riječ.

Ovo suđenje trebalo je biti okončano u travnju lani, no na objavi presude rasprava je preotvorena radi potrebe za nekim razjašnjenjima.

>> Ovo je koloplet namještenih interpretacija do kojih je USKOK došao ucjenjivanjem Čobankovića, Fiolića i Beuka

>> Sanaderova obrana: Bilješke govore da je Čobankoviću odgovore pisao USKOK

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platiti 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • Deleted user:

    Koliko dugo će taj cirkus sa Sanaderom još trajati, dali je ili nije kriv, dali mi imamo prave tužitelje i sudce ili neznalice kojima treba toliko dugo vremena da nešto konačno rješe, mislim da bi to i amateri već rješili ... prikaži još!li i tko će taj cirkus platiti-opet jadnigražani-sramota.

  • Gospon Drug:

    Nisam samo siguran jel ova država Apsurdistan još uz to i nečija prčija.

  • Panac:

    Ono što je maznuo Sanader je tek sića u odnosu na pljačku stoljeća koliko je maznuto kroz Agrokor! Zašto nitko nije postavio pitanje gdje je lova??? Ako je Agrokor dužan dobavljačima 16 milijardi... to znači da je ta roba prodana ... prikaži još!dana za 20-25 milijardi ( u skl. nema puno robe). Lova se izvlačila na temelju lažiranih bilanci !!! Treba optužiti i revizore koji su potvrdili financijske izvj. Todorić je 20 g financirao i HDZ i SDP... zato je bio nedodirljiv. A narod neka opet glasa za iste... pa će i biti isto! Dok su god HDZ i (li) SDP na vlasti... nema boljitka za građane.... samo za njih i uhljebe.