Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u saveznim pokrajinama

Danas počinje “super izborna godina”, oproštajna za Merkel

Germany's Merkel speaks to citizens online
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.03.2021.
u 08:45

Era vladavine dugogodišnje njemačke liderice Angele Merkel, koja je tijekom svoja četiri mandata ostavila neizbrisiv trag u njemačkoj i europskoj politici, bliži se kraju

Današnjim izborima u saveznim pokrajinama Porajnje-Falačka i Baden-Württemberg u Njemačkoj počinje tzv. super izborna godina, koja će nakon važnih izbora za pokrajinske parlamente biti okončana saveznim parlamentarnim izborima na jesen, na kojima se kancelarka Angela Merkel neće natjecati za još jedan mandat. Era vladavine dugogodišnje njemačke liderice, koja je tijekom svoja četiri mandata ostavila neizbrisiv trag u njemačkoj i europskoj politici – i u čijim je kriznim mandatima Njemačka izrasla u vodeću europsku silu – bliži se kraju. S obzirom na to da kancelarka Merkel uskoro odlazi, na izbore u pokrajinama Porajnje-Falačka i Baden-Württemberg, kao i na izbore koji će se u lipnju održati u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt, gleda se kao na test koji bi mogao nagovijestiti što bi se u Njemačkoj moglo događati nakon rujanskih parlamentarnih izbora i odlaska kancelarke Merkel, što nije važno samo za Njemačku nego i za cijelu Europu.

Put prema crno-zelenoj koaliciji

Pokrajine Porajnje-Falačka i Baden-Württemberg na jugozapadu zemlje nekadašnje su konzervativne utvrde, u kojima živi petina njemačkih birača. U njima su trenutačno na vlasti Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), odnosno Zeleni. Za širi njemački kontekst osobito je zanimljiv izborni rasplet u pokrajini Baden-Württemberg, u kojoj je već deset godina na vlasti premijer iz redova Zelenih Winfried Kretschmann, koji je ujedno jedini “zeleni” premijer neke njemačke savezne pokrajine. Popularni Kretschmann prvih pet godina vladao je u koaliciji sa SPD-om, a posljednjih pet s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU).

Sudeći prema predizbornim anketama, koalicija Zelenih i CDU-a najvjerojatnije će ostati na vlasti u Baden-Württembergu i nakon ovih izbora, a to bi moglo biti i najvjerojatnije koalicijsko rješenje za cijelu Njemačku s obzirom na to da su crno-zelene koalicije, nazvane po stranačkim bojama CDU-a i Zelenih, koje su dugo bile tabu u Njemačkoj, testirane na lokalnim razinama – osim u Baden-Württembergu crno-zeleni savez na vlasti je i u Hessenu – i funkcionira relativno dobro. Pragmatična crno-zelena koalicija konzervativaca i Zelenih na vlasti je već neko vrijeme i u susjednoj Austriji, gdje također funkcionira dobro.

Zeleni će u Baden-Württembergu, kako pokazuju ankete, osvojiti rekordan broj glasova, između 32 i 34 posto, dok će za CDU glasati oko 25 posto birača. Treća po broju osvojenih glasova mogla bi biti populističko-desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) s desetak posto glasova, slično kao i SPD, što i za jednu i za drugu stranku znači pad u odnosu na prošle izbore.

Ovi su izbori posebno važni za Armina Lascheta, nedavno izabranog čelnika CDU-a i najvjerojatnijeg kancelarskog kandidata te stranke na skorašnjim parlamentarnim izborima. Kandidatkinja CDU-a za premijerku pokrajine Baden-Württemberg Susanne Eisenmann želi srušiti Kretschmanna i ponovno osvojiti nekadašnje uporište CDU-a, no u ovom se trenutku čini da neće uspjeti. Pragmatični političar i katolik, 72-godišnji Kretschmann, uz mnoge socijaldemokrate privukao je i određeni broj konzervativnih birača iako je njegovim umjerenim stavovima nezadovoljan jedan dio birača Zelene stranke.

U pokrajini Porajnje-Falačka, sudeći prema anketama, konzervativci imaju nešto više izgleda za osvajanje te pokrajine i rušenje socijaldemokratske premijerke Malu Dreyer, koja je na čelu koalicije SPD-a s liberalima (FDP) i Zelenima, i koja oduševljava svoje sugrađane snagom i odlučnošću kojima se nosi s multiplom sklerozom, od koje pati već 20 godina i zbog koje je u invalidskim kolicima. Njezine planove pokušat će poremetiti kršćanski demokrat Christian Baldauf koji, kao i njegova suparnica, želi formirati koaliciju s FDP-om i Zelenima.

CDU u skandalu oko zaštitnih maski

Ambicije CDU-a u obje savezne pokrajine ozbiljno ugrožava recentni skandal sa zaštitnim maskama, kao i sporost u provedbi plana cijepljenja. Dvoje zastupnika Unije CDU/CSU-a Georg Nüsslein i Nikolas Löbel uhvaćeni su pri sumnjivim poslovima oko nabave zaštitnih maski, zbog čega je iz CDU-a nekoliko dana uoči današnjih izbora upućen poziv svim zastupnicima iz redova CDU-a i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) da prijave sve financijske koristi u vrijeme pandemije COVID-19 pokušavajući sanirati štetu afere koja je potresla Njemačku uoči važnih izbora i koja bi se mogla negativno odraziti na rezultate CDU-a.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar renac
renac
10:30 14.03.2021.

Ta je baba zeznula cijelu eu sa onim arapima,pa sa cjepljenjem i sad ode.Trebala bi biti na sudu za ratne zlocine protiv naroda eu.

AA
aabbcc
11:10 14.03.2021.

Neke drzave obustavljaju pojedine vakcine, isti proizvodjaci smanjuju proizvodnju, jer zakon ponude i potraznje je za biznis.

DU
Deleted user
10:25 14.03.2021.

CDU je njemačka verzija HDZ-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije