Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Za Uljanik postoje tri scenarija, a stečaj je najgori

Drugi je scenarij da se aktualni plan modificira, učini održivim i da ga prihvati EK, a treći je da neki drugi strateški partneri nađu novo rješenje
13. rujna 2018. u 19:05 45 komentara 4242 prikaza
Vlada u Puli
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Sjednica Vlade u Puli prošla je bez najavljenog prosvjeda radnika Uljanika, a razlog odustanka prilično je očit – radnicima su oko podneva, neposredno prije sjednice, na račune počele sjedati plaće za kolovoz.

Gianni Rossanda 'ZAŠTIĆEN PODATAK' Čelnik Uljanika: Ne mogu otkriti koliko mi iznosi plaća

Zadovoljni tom činjenicom bili su i predstavnici sindikata, koji su nakon sastanka s premijerom i ministrima, gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem i županom Valterom Flegom te upravom Uljanika ipak poručili da obećanjima vjeruju do iduće plaće, odnosno da očekuju da im se osigura i plaća za rujan, ali i rješenje za dugoročnu održivost brodogradilišta. Sindikalist i član Nadzornog odbora Uljanika u ostavci Đino Šverko kazao je da je optimističan jer ih je Vlada uvjerila da neće odustati od Uljanika te da im je na sastanku rečeno da se stečaj ni predstečaj brodogradilišta više neće spominjati. Sat vremena poslije postalo je jasno da je riječ o nesporazumu s obzirom na to da je premijer Andrej Plenković među tri moguća scenarija za Uljanik ubrojio i stečaj.

Andrej Plenkovic REAKCIJA NA ZAHTJEVE Plenković: Nitko meni neće određivati s kim ću graditi većinu

– Postoje tri scenarija, jedan je najgori, koji bi podrazumijevao da se ne nađe rješenje i da se na Uljanik primijeni insolvencijski postupak. Drugi je da se aktualni plan restrukturiranja modificira i učini održivim i da ga prihvati Europska komisija. Treći je scenarij da neki drugi strateški partneri pronađu novo rješenje i to smo danas jasno rekli i Upravi i radnicima – kazao je premijer.  

A kada je riječ o upravi Uljanika, na nju su ljutiti i sindikati i Vlada, a ministar gospodarstva Darko Horvat izrijekom ju je prozvao kao krivca za stanje u Uljaniku.

– Nepoštivanjem preuzetih obveza uprava je producirala enormne minuse za koje u ovom trenutku nije jasno kako će se sanirati – kazao je ministar. Slično je govorio i direktor Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod Siniša Ostojić koji je, predstavljajući stanje u brodogradnji, kazao da je neadekvatna i nepravodobna reakcija menadžmenta Uljanika i loše upravljanje poslovanjem prouzročilo teškoće s likvidnošću, gubitak kapitala i teškoće oko ugovorenih poslova, prijetnje raskidima ugovora i moguću aktivaciju jamstava koja je država dala Uljaniku. Prezentacija koju je iznio na jednom je mjestu prikazala već poznate teškoće s kojima se susreće brodogradnja, a zanimljiva je bila konstatacija da su problemi u Uljaniku doveli do raskida ugovora u riječkom 3. maju te da je položaj 3. maja kao dijela Uljanik grupe neodrživ.

ratko bošković Bude li država spašavala Uljanik, zauzvrat treba dobiti njegove dionice

Iako se na sjednici u više navrata spominjala odgovornost uprave, premijer Plenković naglasio je da sada ne treba gledati u prošlost i tražiti krivca, nego razmišljati o budućnosti Uljanika.

Gradonačelnik Miletić Vladu je pak upitao je li se plaća za srpanj mogla isplatiti ranije, čime bi se izbjegao štrajk radnika koji je dodatno produbio krizu brodogradilišta.

Premijer Plenković odgovorio mu je da je Vlada reagirala čim je čula za problem, ali kako je bilo potrebno naći „zakonito i ispravno rješenje koje je bilo moguće“.

Optužbe iz SDP-a da je Vlada isplatom plaća za srpanj počinila moguće kazneno djelo pogodovanja vjerovnika odlučno je odbacio ministar Horvat poručujući da je riječ o izjavama neodgovornih političara.

Pogledajte i video: Prosvjed radnika Uljanika

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

 • didajoza:

  Uljanik vode nesposobna uprava a I.D.S napada vladu! Linić je je dao milijarde gdje su nestale a radnici bez plaće i tako u nedogled!!

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  E sad! Dali se jos neko sjeca koliko su Drugovi i njihovi mediji napadali branitelja Ramljaka, Dalicku radi sukoba interesa i "moralne odgovornosti jer kaznene nema. Za njihove u brodogradnji vrijede drugi arsini i druga pravila niko ne trazi istragu ... prikaži još! niko ne zove Daliju Oreskovic, Plenkovicu jos uvijek probaju pakovati za Agrokor, a svaki drugi dan Plenkovicu pomagaj !!!

 • AngelaM:

  više je ova vlada učinila za Istru u godinu dana nego IDS u 27 godina